Lifestyle

Kleien, breien en draaien. Dit moet je weten over poep!

We doen het allemaal en toch praten we er liever niet met Jan en alleman over: poepen. Het toiletbezoek voor de grote boodschap is voor de meesten niet het meest favoriete moment van de dag, maar ja, het heurt er nu eenmaal bij! Wist je dat de kleur, vorm en geur van jouw poep veel zegt over hoe jouw lichaam zich voelt? In dit artikel lees je alles over poep.

Warning: dit artikel kan onsmakelijke woorden bevatten! Lees dit artikel niet voordat je gaat eten of tijdens het eten ;-). Voor meiden met een sterke maag only! 

Taboe
Praten over poep is een beetje een taboe, toch? Je zegt bijvoorbeeld niet tegen je klasgenootjes dat je lekker een drol hebt lopen draaien in de pauze. Veel mensen hebben een poepfobie. Ze durven niet te poepen op openbare plekken, zoals school, werk of bijvoorbeeld op de camping. Ben jij ook iemand die niet overal kan poepen? No worries, je bent niet de enige! In de Middeleeuwen deden mensen totaal niet moeilijk over poepen. Iedereen gooide uitwerpselen gewoon op straat en poepen was toentertijd de normaalste zaak van de wereld.

Laat hem gaan…
Om over je poepfobie heen te komen kun je het volgende doen. Bedenk dat iedereen, ook de koningin, poept. De schaamte die jij voelt, voelen andere mensen ook! Moet jij heel nodig naar het toilet, maar durf je niet omdat je bang bent dat jouw poep stinkt, andere mensen jou kunnen horen of omdat er geen toiletspray is? Het beste wat je kunt doen is je er overheen zetten en toch wel te poepen, ook al vind je dit lastig. Je kunt buikpijn krijgen, dus zoals onze groene vriend Shrek ook altijd zegt: ‘Better out than in, I always say’! Neem dus je deodorant mee het toilet in en probeer te ontspannen. 

Goede poep
Nu over naar het echte werk. Welke kleur, vorm en geur heeft jouw poep en wat zegt dit over jouw lichaam? Jouw poep als goed als het een licht-, kastanje- of donkerbruine kleur heeft en smeuïg is. Poep is bruin omdat de stof bilirubine vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen. Deze stof moet uit het lichaam en het wordt afgevoerd via de galblaas, de dunne darm en de dikke darm. Heb je gisteren rode kool gegeten, dan heb je een grote kans dat jouw poep een iets roodbruine kleur heeft. Dat is normaal. Poep is het afval dat overblijft na de spijsvertering. Het bestaat voornamelijk uit onverteerbaar voedsel, dode lichaamscellen, water en veel bacteriën. Soms bestaat een drol uit twee verschillende kleuren bruin, een lichte en een donkere. Dit komt doordat de ene helft van de drol langer in de endeldarm heeft gezeten en daardoor donkerder is.

Opletten bij deze kleuren
Als jouw poep sterk (oftewel: zuur) ruikt, dan kan eet je waarschijnlijk te veel suikers en vetten. Als jouw poep sterk (oftewel: naar rotte eieren, onsmakelijk, sorry!) ruikt, dan eet jij waarschijnlijk ongezond en te veel. Blijft jouw poep een beetje plakken aan het porselein, dan eet je waarschijnlijk te vet. Heeft jouw poep niet die glanzende bruine kleur, maar een van de volgende kleuren, let dan op!

Zwarte poep – Zwarte poep kan duiden op bloeding in de maag of in de darmen. Dit is niet goed en bel dan meteen de huisarts!
Lichtgrijze poep – waarschijnlijk werkt de lever niet goed of het stofje dat de bruine kleur veroorzaakt, bilirubine, wordt niet goed afgevoerd.
Gele poep – door het drinken van te veel alcohol kan de poep een gele kleur hebben.
Rode poep – door het eten van bietjes of rode kool kan de poep een rode kleur hebben. Rode poep kan ook duiden op vers bloed door scheurtjes in de endeldarm, anus of ontstekingen in de darm.

Kleien, breien en draaien
Nu gaan we over naar het niet-serieuze gedeelte ;-). Ken jij deze grappige en een beetje smerige benamingen voor poepen al?
– schijten
– kakken
– bouten
– kleien
– drieten (voor de meiden uit de Achterhoek onder ons ;-))
– een bruine trui breien
– een bruine beer verzuipen
– uit mijn sterretje brullen

Vind jij het gênant om over je poep te praten? Durf jij te poepen op openbare plekken?

Bron: Bron, BronBron, Bron
Beeld: Thinkstock