Food

Wat snack je tijdens de examens?

Als je ergens honger van krijgt, is het wel van leren. Het wordt waarschijnlijk een lange zit, dus wat snacks zijn geen overbodige luxe. Maar je kunt niet alles meenemen, want je zit in een ruimte waar iedereen zich probeert te focussen. Dus geen gekraak, geen gesmak en al helemaal geen stank! Girlscene zet de beste examensnacks voor jou op een rijtje.

Nootjes
Noten bevatten heel veel voedzame stoffen en geven je snel een vol gevoel. Ideaal tegen een rommelde maag. Noten bevatten ook veel vetten, dus eet er niet té veel van. Verwen jezelf tijdens de examens en koop eens noten op de markt, daar smaken ze nog lekkerder. Heb je behoefte aan iets zouts tijdens de examens? Neem dan gezouten nootjes.

Snoeptomaatjes
Kleine tomaatjes hebben niet veel voedingsstoffen, maar ze zijn wel erg lekker! En ze maken niet zo veel lawaai als komkommer of wortel. Je kunt ze ook meenemen in een bakje met stukjes mozzarella en basilicum. Zo heb je een simpele, maar makkelijke caprese salade tijdens jouw examen.

Gedroogd fruit
Heb je even geen zin in een banaan of appel? Kies dan voor gedroogd fruit, het is lekker zoet en vullend. Vooral dadels zijn een echte aanrader. Wil je iets extra's toevoegen? Wat roomkaas tussen een dadel maakt het nog lekkerder!

Olijven
Bij snacks denk je niet gelijk aan olijven, maar ze geven een verzadigd gevoel en bevatten gezonde vetten. Je kunt zelf nog wat blokjes feta of zongedroogde tomaatjes toevoegen. Tip: Neem prikkertjes mee, zo krijg je geen vette vingers.

Smoothie
Ben jij tijdens de examens zo nerveus dat je geen hap door je keel krijgt? Een smoothie is een goede oplossing, het geeft je een vol gevoel en je krijgt er even een boost van. Je kunt eindeloos variëren met smoothies, zorg wel dat je jouw smoothie niet te dik maakt zodat je niet hard moet slurpen om er iets uit te krijgen. Daar zullen je klasgenoten blij mee zijn.

Ontbijtkoek
Tijdens de examens kun je beter kiezen voor volkoren ontbijtkoek, hier krijg je meer energie van dan van andere soorten ontbijtkoek. Een plakje ontbijtkoek is een lekkere zoete snack en vult ook erg goed. Vind jij het iets te droog? Smeer er dan een klein laagje (room)boter op.

Fruitsalade
Fruit is altijd goed tijdens de examens, het bevat goede suikers waardoor je even opgepept wordt. Je kunt zelf een fruitsalade maken, maar je kunt fruitsalades ook kant-en-klaar kopen. 

Stukjes kokos
Heb jij zin in iets zoetigs wat vult? Neem dan kleine stukjes kokos, het is gezond maar je raakt er ook erg vol van. Bij Albert Heijn kun je bakjes met stukjes kokos kopen. 

Soja crackers en pretzels
Houd jij meer van een zoute snacks tijdens de examens? Soja crackers of rijstzoutjes zijn een lekkere zoute snack, maar ze vullen niet zo goed. Dus als je snel honger krijgt kun je beter voor een boterham met hartig beleg kiezen.

Don'ts:
♥ Diëten tijdens je examens. Niet doen! Zorg dat je voldoende en gevarieerd eet tijdens de examens.
♥ Energiedrankjes. Je krijgt van energiedrankjes even een oppepper, maar daarna kak je volledig in. Drink ze al helemaal niet voor het slapen gaan, want je kunt veel moeilijker in slaap komen en je slaapt veel onrustiger.
♥ Te veel koffie. Een kopje koffie kan geen kwaad, maar als je geen koffiedrinker bent kun je er beter niet aan beginnen tijdens de examens. Je krijgt net zoals bij energiedrankjes eerst een oppepper en kakt daarna in.
♥ Ontbijt overslaan. Heel begrijpelijk dat je tijdens de examens veel haast hebt, maar vergeet daardoor je ontbijt niet, want dit is het belangrijkste maaltijd van de dag. Neem rustig de tijd om een gezond ontbijtje te eten.
♥ Alcohol. Heb jij even wat ontspanning nodig tijdens de examens? Doe dit door bijvoorbeeld te ontspannen met een kopje thee of chocolademelk, maar grijp niet naar een wijntje. Je slaapt er onrustiger door en hebt kans dat je er de volgende dag last van hebt. 

Beeld: Thinkstock

Wat snackte jij of ga jij snacken tijdens jouw examens?

Must reads 👀