Lifestyle

Kindermishandeling: wat kan ik doen?

Wist je dat in Nederland ruim 118.000 kinderen worden mishandeld? Dat is gemiddeld één leerling per klas! Dus kijk eens rond in jouw eigen klas, en besef dat er waarschijnlijk een klasgenoot is die het thuis niet zo fijn heeft. Wij leggen uit hoe je mishandeling kan herkennen en wat voor actie je kunt ondernemen in zo'n situatie.

Het is belangrijk om te weten dat je alleen een luisterend oor kan bieden en een waarschuwing kan geven aan volwassenen. Het is niet de bedoeling dat jij de hele situatie gaat oplossen, want dat doen mensen die hierin gespecialiseerd zijn. Ook moet je weten dat een situatie als kindermishandeling niet binnen één dag is op te lossen. Soms kan het wel weken, maanden of jaren duren. Het betekent dan niet dat je iets slechts hebt gedaan, maar dat een situatie zo complex is dat het wat tijd nodig heeft. Wat is kindermishandeling eigenlijk?
Wanneer een kind door een ouder of ander volwassen persoon wordt geslagen, niet goed te eten krijgt, op een seksuele manier wordt aangeraakt of aangesproken, constant wordt uitgescholden, geen aandacht krijgt of wanneer een kind (verbaal) geweld tussen ouders meemaakt, is dit kindermishandeling.

Iets wat lijkt op kindermishandeling hoeft niet meteen kindermishandeling te zijn. Blauwe plekken hoeven niet meteen te betekenen dat iemand wordt geslagen. Een verkeerde inschatting maken kan verregaande gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om goed te overleggen met verschillende mensen over de situatie en wat er allemaal gedaan kan worden.

Met welke personen kun je praten als je een vermoeden hebt dat iemand wordt mishandeld?
• Het klasgenootje om wie het gaat. Hij of zij wil er graag met iemand praten over zijn of haar situatie en dan kun je een luisterend oor bieden. Het kan natuurlijk ook zijn dat er helemaal geen sprake is van kindermishandeling, en dat je nergens zorgen over hoeft te maken. Met het roomie (http://www.roomie.nl/) symbool kun je laten zien dat jij klaar staat voor je vrienden.
• Leeftijdsgenoten. Pas hierbij op dat het niet overgaat in roddelen. Je kunt wel praten met leeftijdsgenoten of ze hetzelfde denken als jij.
• Ouders. Je kunt je hart luchten bij jouw ouders, en ze hebben er waarschijnlijk wel begrip voor dat jij je zoveel zorgen maakt over een klasgenootje. Je ouders kunnen misschien met de ouders van het klasgenootje praten of het hier over hebben met de leraar.
• Kindertelefoon. Je kunt anoniem bellen naar de kindertelefoon. Je kunt de situatie daar helemaal uitleggen en zij kunnen je verder helpen. De kindertelefoon kan geen professionele hulp inschakelen als je geen namen noemt.
• Internet. Op verschillende websites kun je meer informatie opzoeken over kindermishandeling en wat je hier tegen kunt doen. De Jongeren Taskforce Kindermishandeling is een groep die ideeën en meningen van jongeren verzameld over de aanpak van kindermishandeling om deze vervolgens kenbaar te maken bij onder andere beleidsmakers.
• Leraar of lerares. Een leraar of lerares heeft een meldcode waar hij of zij zich aan moet houden. Bij een vermoeden moet hij of zij advies vragen bij ‘Veilig Thuis’ over wat de school kan doen in zo’n situatie. Jij kan hem of haar bewust van maken van de situatie van een klasgenootje.
• ‘Veilig Thuis’ en het ‘AMK’. Dit zijn grote organisaties waar je ook anoniem terecht kan. Je kunt dan ook weer de situatie uitleggen, en zij kunnen je verder helpen. Wanneer het nodig is grijpen ze in. Het is dus belangrijk om te onthouden dat je hierbij ook de naam van het klasgenootje moet opnoemen.

Dit artikel is geschreven door Sara Nguyen van de Jongerentaskforce. Deze organisatie bestaat uit jongeren die op allemaal betrokken zijn met kindermishandeling. De Jongerentaskforce bestaat uit ervaringsdeskundigen en mensen die een opleiding volgen of baan hebben waarin kindermishandeling een rol speelt. Zij willen kinderen en jongvolwassenen mee laten praten over een effectieve aanpak van kindermishandeling.

Heb jij wel eens te maken gehad met kindermishandelig? Wat zou jij doen in zo'n situatie?

Beeld: Thinkstock

Must reads 👀