Lifestyle

9 tips om closer te worden met je hond

Wie staat er altijd te kwispelen als je thuis komt? Wie drukt zijn kop op je schoot en kijkt je met schattige maar toch ook zielige oogjes aan? Je weet vast wel over welke lieverd we het hebben: je trouwe viervoeter. Knuffelen en spelen doe je het liefst met je hond, maar ook minder leuke klusjes zoals uitlaten horen erbij! Dit artikel is speciaal voor lezeressen die nog closer met hun hond willen worden. Lees snel verder voor de tips!

Spendeer tijd samen
Dit is natuurlijk logisch, want een relatie opbouwen en onderhouden kost tijd en moeite. Doe samen leuke dingen, zoals wandelen, spelen en knuffelen. Dit is een manier om je relatie te versterken met je viervoeter. Je hond gaat je zien als zijn 'maatje' als je veel met hem onderneemt.


Communiceer
Wat je absoluut niet wil binnen een goede relatie is verwarring en miscommunicatie. Binnen een relatie is het belangrijk dat je snapt wat de ander bedoelt. Wees daarom zo duidelijk mogelijk naar je hond toe. Nee is nee en af is af. Zet dit door en laat zo weten wat de grenzen zijn. Honden leren sneller visuele signalen dan vocale signalen. Honden letten meer op hoe we iets zeggen dan wat we zeggen. Dus let vooral op de emotie die je uitstraalt, je lichaamstaal, tijdens het communiceren met je hond. Wanneer jullie elkaar begrijpen, zul jij je automatisch voelen closer met je hond.

Liefde gaat door de maag
Voeg het ingrediënt liefde toe aan de maaltijd van je hond. Bereid iets gezonds voor hem, iets lekkers voor je hond en zo laat je zien dat je van hem houdt. Honden zien de voedertijd als iets erg belangrijks: de ‘packleader’, jij dus, laat voelen dat je hem belangrijk vindt als je hem te eten geeft. Je scoort extra punten als je hem lekker voer geeft!

Train je hond
Luistert je hond naar jou? Goedgetrainde honden die bijvoorbeeld vaker van de lijn mogen lopen, ervaren meer vrijheid. Jij geeft wat controle weg en je hond neemt verantwoordelijkheid. Hij rent niet zomaar weg. Het wederzijds vertrouwen in elkaar is erg belangrijk voor een goede relatie! Het trainen van je hond verkleint de kans op frustraties, omdat hij snapt wat je van hem vraagt.


Speel met je hond
Wetenschappers onderzochten dat ouders die veel met hun kinderen spelen een betere relatie hebben met hun kind. En dit schijnt ook zo te zijn bij relaties tussen mensen en honden. Spelen en plezier hebben sterkt de band tussen jullie. Je weet hoe gek je hond is op spelen, touwtrekken en apporteren: doe het eens wat vaker als je een nog sterkere band met je viervoeter.

Blijf kalm
Honden worden onrustig als je je geduld verliest, gaat schreeuwen of helemaal gek wordt. Want helaas betrek je mensen en dieren uit je omgeving ook bij jouw emotionele bui, ook al hebben zij er niets mee te maken. Het maakt niet uit wat er aan de hand is, maar blijf rustig. Je hond let op je lichaamstaal. Jij bent zijn 'packleader', dus jij zou sterk moeten zijn, want je bent zijn voorbeeld!

Lichaamstaal van je hond
Op internet kun je alles vinden over honden, over hun gedrag, over hun lichaamstaal en hun gezichtsuitdrukking. Wat proberen je hond je te vertellen? Blij en gelukkig of juist gestrest? Als jij kunt zien aan de lichaamstaal van je hond dat hij bijvoorbeeld gestrest is, dan wordt het makkelijker voor je om je hond te beschermen in een situatie waarbij je hond zich ongemakkelijk voelt. Je hond weet daardoor dat hij op je kan vertrouwen omdat jij hem beschermt en voor hem opkomt. Dit is ook erg goed voor jullie relatie.


Weet wat je hond leuk vindt en wat niet
Als je weet wat je hond leuk vindt, wat zijn favoriete spelletjes zijn en wat hij lekker vindt om te eten, kun jij voor hem regelen, waardoor je hond je waardering voelt. Ook belangrijk is dat je weet wat je hond niet leuk vindt. Wat honden erg onprettig vinden zijn bijvoorbeeld: citroenen, sterke bloemengeuren, harde geluiden, aangestaard worden. Ook vinden sommige honden het niet fijn om een aai over de bol te krijgen of geknuffeld te worden.

Raak je hond aan
Fysiek contact met je hond, zoals aaien en borstelen kan zijn stressgehalte verlagen. Je hond aanraken speelt een rol in het verbeteren van jullie relatie. Maar kijk daarbij ook wat je hond fijn vindt. Het opbouwen en behouden van een gezonde relatie tussen je hond en jou is erg belangrijk, voor zowel jou als voor je hond. Je hond moet zich veilig, gewaardeerd en geliefd voelen bij jou, want dat is jouw taak als baasje.  

Heb jij een goede relatie met jouw hond? Wat is er typisch aan het karakter van jouw hond?

Bron: Unleashedunlimited.com, TheBark.com,
Beeld: Thinkstock.com