Beauty

MAC vs. Catrice oogschaduwbasis

Als je één product moet hebben als je een oogschaduwdrager bent dan is het oogschaduwbasis! Deze primer is namelijk onmisbaar om je oogschaduw de hele dag op z'n plek te laten zitten. Bovendien is oogschaduw nog gepigmenteerder over een goede basis. Nu bestaan er veel dure varianten, maar is een budget oogschaduwbasis net zo goed? Dat test Girlscene uit.


Goed nieuws: zowel MAC als Catrice komen met een nieuwe oogschaduwbasis! Of in ieder geval, voor mij – Girlscene's Renée -, is dat goed nieuws. Jaren geleden was het namelijk een stuk moeilijker om een primer voor je ogen te vinden in de Nederlandse winkels, waardoor ik altijd mijn oogschaduwbasis bij Urban Decay of NARS haalde. Overigens zweer ik bij laatstgenoemde, omdat dit voor mij tot nu toe de beste primer is. Niet alleen is dit een prijzig product, maar het is ook nog eens alleen in het buitenland (zoals Frankrijk en Engeland) verkrijgbaar. Niet ideaal, dus. Maar goed, is het wel nodig om meer dan €20 uit te geven aan een oogschaduwbasis? Laten we dat eens testen! 




MAC 24 Hour Extend Eye Base 

Verpakking: De oogschaduwbasis van MAC is verpakt in een kleine zwarte tube (met miniscule stukjes glitter!) wat erg hygiënisch werkt. 
Inhoud: 12 ml
Structuur: MAC 24 Hour Extend Eye Base is dikker dan de gemiddelde oogschaduwbasis. Maar verkijk je er niet op, want je hebt slechts een heel klein beetje nodig. Wanneer je het eenmaal op de oogleden aanbrengt wordt het meer vloeibaar en blendt het makkelijk.
Kleur: Lichtroze, maar wordt transparant als je het uitsmeert.
Prijs: €21

Hier te koop




Catrice Prime And Fine Eyeshadow Base

Verpakking: De oogschaduwbasis van Catrice is verpakt in een lipgloss achtige vierkante verpakking. Het is iets kleiner dan de tube van MAC. Voor Catrice begrippen is het een chique uitstaling, doordat ze kiezen voor een matte verpakking zoals NARS. Het voelt niet goedkoop aan.
Inhoud: 5 ml
Structuur: De structuur van Catrice Prime And Fine Eyeshadow Base is anders dan die van MAC. Het voelt namelijk meer als een vloeibare concealer en zo ziet het er ook uit. Wanneer je het eenmaal uitsmeert voel je wel duidelijk dat het een primer is, omdat het een soort zware en plakkerig structuur heeft in vergelijking met een concealer. 
Kleur: Huidskleurig.
Prijs: €3,59

Catrice is te koop bij Kruidvat en Trekpleister.


Verpakking en prijs
De overeenkomsten en verschillen zijn nu duidelijk. Zo is de eyeshadow base van Catrice goedkoper, maar je krijgt er wel minder product voor. Toch is de MAC 24 Hour Extend Eye Base echt een stuk duurder met een prijskaartje van €21. Beide primers zijn erg vloeibaar qua structuur als je het uitsmeert over de ogen. Je hebt niet veel nodig, alhoewel je van MAC nog minder nodig hebt dan die van Catrice. De basis van Catrice gaat daarom uiteindelijk sneller op, mede omdat je de verpakking niet kunt uitknijpen en dus niet het laatste restje eruit kunt halen. Qua grootte is de een niet beter dan de ander, omdat het allebei een handzaam formaat heeft en beide verpakkingen er goed en niet goedkoop uitzien. Het enige wat je erover kunt zeggen is dat de Catrice basis minder hygiënisch werkt en dat de kans groot is dat je te veel oogschaduwbasis pakt bij die van MAC.

MAC: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥  ♥ ♥ 8/10
Catrice: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 8/10

Kleur
Wat betreft kleur kun je kiezen voor roze van MAC of huidskleurig van Catrice. Overigens heeft de roze kleur niet echt een functie. Het licht de huid van de oogleden niet op, omdat het transparant uitsmeert. De huidskleurige basis is overigens ook niet heel gepigmenteerd, maar het is voor te stellen dat meiden met donkere oogleden dit prettig vinden om te gebruiken. Op die manier wordt de huid toch net iets egaler. 

MAC: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 7/10
Catrice: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥  ♥ ♥ 8/10

Smeerbaarheid en plakkerigheid
In eerste instantie zou je denken dat de primer van Catrice door de vloeibare structuur beter uitsmeert, maar niets is minder waar. Als je de base van MAC aanbrengt wordt het meteen heel vloeibaar en smeert het net iets makkelijker en egaler uit dan die van Catrice. Het valt op dat de oogschaduwbasis van MAC minder stroef uitsmeert, maar niets drastisch. Overigens is de Catrice primer iets plakkeriger dan die van MAC, wat problemen kan opleveren als je te veel gebruikt. Tot slot heb je iets meer nodig van de Catrice primer zoals eerder vermeld is.

MAC: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥  ♥ ♥ 8/10
Catrice: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 6/10

Oogschaduw aanbrengen
Wanneer je niet de beste oogschaduw aanbrengt of de primer op de verkeerde manier gebruikt is de kans groot dat oogschaduw vlekkerig oogt op de oogleden. Met beide primers is dat niet het geval, dus twee duimpjes omhoog! De kleuren glijden over het ooglid. Toch krijgt MAC meer punten, omdat de oogschaduw op de MAC basis beter gepigmenteerd is en als je goed kijkt zie je duidelijk verschil. Dat probleem is trouwens op te lossen als je goede oogschaduw gebruikt. 😉

MAC: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 9/10
Catrice: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 7/10

Houdbaarheid
Het belangrijkste is misschien wel welke primer het beste werkt, toch? Daarom is de ultieme test om te kijken welke oogschaduw het langer volhoudt. De grote vraag is of er écht verschil is tussen een goedkope en een duurdere primer. Het antwoord is ja, er is echt verschil tussen goedkoop en duur. Om 10 uur 's avonds ziet de oogschaduw over de MAC oogschaduwbasis er beter uit. De oogschaduw over de Catrice basis is deels vervaagd en trekt licht in de lijntjes. Aan de andere kant ziet het er nog perfect uit. Hierbij is het goed om te weten dat beide primers tegelijkertijd zijn getest – één op het linkeroog, één op het rechteroog – om het verschil goed te kunnen testen.

MAC: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 9/10
Catrice: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 7/10

Eindoordeel
Hoewel de houdbaarheid heel belangrijk is en MAC meer hartjes krijgt dan Catrice, raad ik Girlscene lezeressen aan om voor de goedkope optie te gaan. Wie niet een groot budget heeft voor make-up kan echt prima uit de voeten met deze budget oogschaduwbasis. Inderdaad ziet oogschaduw er om 10 uur 's avonds beter uit over de duurdere basis, maar het is niet zo dat de Catrice primer veel slechter is. Sowieso hoef je niet van make-up te verwachten dat het letterlijk 12 uur later er nog perfect op zit, zoals tijdens de testperiode van deze oogschaduwbasis. Dus heb je een klein budget? Catrice is een prima basis om te gebruiken. Heb je meer te besteden? Dan is de MAC oogschaduwbasis iets beter, maar het is niet dat het verschil tussen de twee primers mega groot is.

Welke oogschaduwbasis zou jij kopen? Wat is jouw favoriet?

Must reads 👀