News

Zo eiste een gewapende student zendtijd bij NOS Journaal

Nederland is gisteravond opgeschrikt door een eng incident. De programma's en radio-uitzendingen van de NPO zijn urenlang verstoord doordat een man met een wapen de studio binnendrong. Hij eiste zendtijd in het Journaal. Wat bleek? De man is een 19-jarige student met een nepwapen. Hier lees je een verslag.

Iets voor 20.00 bezocht een man in pak het NOS gebouw in Hilversum. Hij zag er netjes uit, dus hij werd binnengelaten. De man zei dat hij voor een radio-uitzending kwam. Toen hij niet kon zeggen voor welke uitzending, deelde hij een brief uit waarin stond dat hij zendtijd wilde en dat degene hem naar de studio moest brengen. Gebeurde dit niet, dan zou hij 'tot actie moeten overgaan'. Lees de volledige brief hier (let op, bevat schokkende inhoud).   

Held
De man kwam kort voor de uitzending van het Journaal de redactie op lopen. Een bewaker bracht hem naar een lege studio en gaf hem de indruk dat hij echt in het Journaal zou komen. "U blijft wel cool, dat vind ik wel tof", zegt Tarik nog tegen de beveiliger. Hij wilde op tv "zaken naar buiten brengen die de huidige samenleving in twijfel trekken". Kort daarna arriveerde de politie om de man te arresteren. Doordat de beveiliger hem naar een lege studio stuurde, kon de man overmeesterd worden. De beveiliger wordt daarom gezien als een echte held. 

Vastgelegd
De gijzeling is vastgelegd op camera. Je kunt zien hoe de man zendtijd eist, maar tegelijkertijd heel vriendelijk blijft. Daarna is te zien hoe de man wordt overmeesterd door de politie. Je kunt de beelden hieronder bekijken, maar ze kunnen als schokkend worden beschouwd:

Watch on YouTube

Dader
De dader blijkt Tarik Z., een 19-jarige man uit Pijnacker te zijn, geboren in Zoetermeer. Hij is eerstejaars student aan de TU Delft. Later op die avond is zijn huis (hij woont nog bij zijn vader) doorzocht. Studiegenoten zeggen dat Tarik overkwam als een rustige, slimme jongen die geïnteresseerd is in meisjes en sport. Maar ook als iemand die veel nadacht over hoe hij de wereld kon verbeteren en over de macht van grote bedrijven.

Boze WIDM fans
Meer dan een uur was er op NPO 1 een melding te zien dat "in verband met omstandigheden op dit moment geen Journaal mogelijk" was. De actie van de man zorgde er dus ook voor dat de uitzending van Wie Is De Mol? niet doorging. Dat zorgde voor behoorlijk veel boze fans, ook al wisten ze wat er zich in de studio afspeelde: 

Extra beveiliging
Er is extra beveiliging op het Mediapark. Alle auto's van mensen worden bij de ingang van het park gecontroleerd en mensen moeten aantonen wie ze zijn. Ook is er veel politie op het terrein aanwezig. Er wordt onderzocht hoe het kan dat iemand met een wapen (dat achteraf nep bleek te zijn) zo makkelijk in de studio kan komen. 

Heb jij de gijzeling in het NOS gebouw gevolgd? 

Bron: nu, nos

Must reads 👀