Lifestyle

11 dingen die je leert als twintiger

Je hebt officieel je tienerjaren achter gelaten, je bent een twintiger! Dit is de tijd van je leven. Op jezelf wonen in een kamertje van drie bij vier, je eerste baan (maar een dik salaris moet nog komen) en proeven van het serieuze leven dat nog voor je voor je ligt. Alle avonturen die je meemaakt als twintiger leren je dingen waar je in de toekomst ook nog wat aan hebt. We geven je elf levenslessen. 

Geen keuze is ook een keuze 
Als tiener moet je veel keuzes maken: wat ga je studeren, waar ga je wonen? Zoveel keuzes, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom neem je maar een tussenjaar, om erover na te denken. Maar eigenlijk weet je het na dat jaar nog steeds niet… Dan maar weer een jaartje met tijgers knuffelen in Azië of WNF sponsoren werven in een drukke winkelstraat. Helemaal niet erg, maar je kunt geen eeuwige twijfelaar blijven. Geloof ons: je wil niet degene zijn die op haar dertigste pas een diploma haalt en uit huis gaat. Geen keuze is ook een keuze. 

School is wél cool
Heel eerlijk: als tiener heb je lak aan school. Er zijn gewoon zoveel leukere dingen die je kunt doen dan huiswerk maken en leren. Een onvoldoende lijkt op dat moment niet het einde van de wereld. En dat is het ook niet, als het bij één onvoldoende blijft tenminste. Elke keer blijven zitten en een slechte cijferlijst hebben brengt je uiteindelijk nergens. Sterker nog: je zit alleen maar langer op school! Je moet tijd investeren in school en studie, je zal zien dat een negen veel meer voldoening geeft dan een drie en een paar afleveringen van Gossip Girl. 

Vergelijken heeft geen zin
Wij meiden hebben een slechte gewoonte: vergelijken. We willen het haar van het hockeymeisje, de baan van die YouTuber en het lichaam van Adriana Lima. Maar heb je nu dat haar, die baan en dat lichaam? Nee. Je komt erachter dat vergelijken helemaal geen zin heeft. Je bent wie je bent en daar kun je beter het beste van maken. 

Blijf niet hangen in het verleden 
Als twintiger heb je al wat meer levenservaring en dat houdt helaas ook in dat je vervelende ervaringen hebt gehad. Maar een ex of een vroegere vriendin behoren in het verleden. Je wordt alleen maar ongelukkig als je telkens denkt aan vroeger. Richt je op de toekomst. 

Je geliefden zijn je dierbaarste bezit 
We dromen van een Chanel Boy Bag en dit is nog maar één ding die op onze ellenlange wishlist staat. Maar wie staan er op je stoep als je verdriet hebt en wie helpen je met het verven van je nieuwe kamer? Je geliefden. Je beseft je dat je dierbaren het belangrijkste bezit zijn dat je hebt. Koester elk moment met ze. 

Falen is de beste leerschool
Falen is misschien niet leuk, maar zo leer je de belangrijkste lessen. Ook al is de waarheid soms hard. En dat is maar beter ook, want falen ga je nog vaak genoeg doen. 

Gezondheid is kostbaar
Na de zoveelste kater besef je je dat je gezondheid belangrijk is. Het is niet leuk meer om wekelijks met je hoofd boven de wc te hangen. En die aften in je mond zijn ook extreem vervelend. Als twintiger hecht je meer waarde aan je gezondheid en ruil je die repen chocola in voor vers fruit. 

Break-ups zijn niet het einde
Ook al lijkt het op dat moment wel zo: break-ups zijn niet het einde. Oké, er gaan misschien wat bakken Chocolate Fudge Brownie en dozen tissues doorheen, maar de pijn gaat voorbij. Echt. En er komt zelfs een tijd dat je weer verliefd wordt op iemand anders. 

Je bent niet alleen 
Alle gevoelens die je hebt en alle vervelende situaties waarin je belandt: je bent niet de enige. Je dacht misschien dat je een vreemde vogel was omdat je een fobie hebt voor kots, maar dat is dus niet zo. Het heeft zelfs een naam: emetofobie. En je ontdekt ook op een heel andere manier dat je niet alleen bent, namelijk door de familie en vrienden die er voor je zijn. 

Pak je rust 
Het is echt geen ramp als je eens een weekend thuis blijft en een feestje afzegt. Je mist niets, echt niet. Bovendien is rust belangrijk, als twintiger weet je dat je gek wordt als je te weinig slaap hebt gehad. 

Doe wat je leuk vindt 
Een saaie baan met een dik salaris gaat 'm niet worden. Dat getal met drie nullen op je bankrekening is ineens niets meer waard als je elke dag met buikpijn naar je werk gaat. Ga je passie achterna. En geloof ons: dat geld komt vanzelf wel. Als je doet wat je leuk vindt, dan ben je er namelijk ook goed in. En dat is alles waard! 

Welke lessen heb jij al geleerd?

Beeld: thinkstockphotos