Lifestyle

Fabels en feiten over slapen

Val je door schaapjes tellen sneller in slaap? Kun je slaap inhalen? Zorgt alcohol ervoor dat je sneller slaapt? Dat zijn allemaal dingen die we eigenlijk helemaal niet weten over onze favoriete bezigheid. Ben jij wel benieuwd wat waar is en wat niet? Lees snel verder want Girlscene zet feiten en fabels over slapen op een rijtje.

Alcohol zorgt ervoor dat je beter slaapt
Fabel! Na het drinken van alcohol kun je je inderdaad wat vermoeider voelen en sneller in slaap vallen, maar het is zorgt er niet voor dat je beter slaapt. Als je alcohol hebt gedronken word je juist vaker wakker en slaap je minder diep.

Schaapjes tellen helpt je in slaap te komen
Feit. Al heel lang wordt gezegd dat je schaapjes moet tellen als je niet kunt slapen. Daar zit wel een kern van waarheid in. Het gaat er natuurlijk niet om of je nou schapen of koeien telt, maar het is een manier die je helpt je af te leiden. Vaak kun je niet slapen omdat je aan het piekeren bent over dingen die je overdag hebt meegemaakt. Door schaapjes te tellen focus jij je maar op één ding en is het eigenlijk een vorm van meditatie. 

Een glas melk helpt je om in slaap te komen
Het is inderdaad zo dat melk een stofje bevat waar je slaperig van wordt, maar om het effect te merken moet je zo'n twee liter melk drinken. Wel helpt een warme drank je te ontspannen, dus een kopje warme melk voor het slapen gaan kan zeker geen kwaad.

Een middagdutje doen is ongezond
Niet waar! Door een powernap van 5 tot 30 minuten krijg je vaak juist een energieboost. Zorg wel dat je middagdutje niet te lang is, want dan kun je 's avonds lastiger in slaap komen.

De uren slaap voor twaalf uur tellen dubbel
Fabel. Het ligt eraan hoe laat je normaal gaat slapen. Als je altijd na twaalf uur slaapt, dan slaap je net zo goed als mensen die om 10 uur in hun bed liggen. Wel is het zo dat je in de eerste uren van je slaap het meest uitrust.

Slaap kun je inhalen
Fabel. Als je een nacht wat minder hebt geslapen is het niet nodig om slaap in te halen. Je lichaam past zichzelf aan, dus als je moe bent slaap je de volgende nacht wat vaster. Het is dus niet nodig om langer te slapen als je moe bent.

Je kunt beter niet gaan sporten vlak voordat je gaat slapen
Waar! Door te sporten stijgt de temperatuur in je lichaam en dat zorgt ervoor dat je minder goed in slaap komt. Je lichaam heeft zo'n 6 uur nodig om weer helemaal af te koelen. Je kunt het beste ongeveer 3 uur voordat je gaat slapen geen intensieve work-out meer plannen. Wel zorgt regelmatig sporten ervoor dat je beter slaapt, maar liever niet 's avonds dus.

Je moet slapen omdat je hersenen rust nodig hebben
Niet waar! Slapen is belangrijk voor je lichaam, zodat je lichaam kan herstellen. Je hersenen werken juist door in je slaap om bijvoorbeeld je ademhaling door te laten gaan.

Wist jij dit al over slapen?

Bron: healthylives, gezondheidsnet

Beeld: thinkstockphotos

Must reads 👀