News

Het leenstelsel is een feit!

Voor veel Girlscene lezeressen (en de rest van jong Nederland) gaat het hoger onderwijs er anders uitzien… Studeren in Nederland verandert namelijk definitief. In de Eerste Kamer is namelijk besloten dat het leenstelsel een feit is. De studiebeurs wordt afgeschaft en toekomstige studenten gaan massaal lenen om hun studie te kunnen betalen.

We vallen meteen met de deur in huis: vanaf 1 september vervalt de basisbeurs. Dat er een hoop verandert voor de jonge generatie in Nederland is een understatement. Studeren zal voorlopig niet meer hetzelfde zijn nu de meerderheid van de Eerste Kamer hun stem voor het leenstelsel heeft gegeven. Om precies te zijn is het voorstel aangenomen met 36 voor- en 29 tegenstemmen. Na jarenlange discussie en voorbereiding is het leenstelsel dus een feit.

De bedoeling van de onderwijshervorming is dat studenten meer geld kwijt zijn aan het studeren. Van dat geld wordt een groot deel weer geïnversteerd in het hoger onderwijs zelf. Door de basisbeurs af te schaffen komt er waarschijnlijk 1 miljard euro vrij om het onderwijs te verbeteren. Dat betekent overigens niet dat de Eerste Kamer direct akkoord ging met de onderwijshervorming. Blijkbaar was er flink wat kritiek maar wist minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap toch de meerderheid te overtuigen van haar voorstel.


Minister Jet Bussemaker tijdens de inauguratie van koning Willem-Alexander

Doordat de meerderheid van de Kamer voor de onderwijshervorming is betekent het dat de studiebeurs echt afgeschaft wordt. Opvallend feit: in de Eerste Kamer zitten veel hoogleraren die met studenten werken. Het is dus niet onverwacht dat zij het voor de studenten opnemen. Zo namen de Eerste Kamerleden het op voor studenten die benadeeld worden door de veranderingen, zoals studenten met een ziekte of handicap, studenten die een opleiding volgen die langer duurt en studenten die tijd steken in het bestuur van een studentenvereniging. Uiteindelijk bleek dat de meesten toch akkoord gingen met de plannen.

Als jij een toekomstige student bent en nu staat te steigeren van het nieuws, wees voorlopig gerust. Minister Bussemaker heeft een half jaar om je voor te lichten over haar plannen. De veranderingen moeten je er absoluut niet van weerhouden om te studeren. Aan de andere kant is er goed nieuws, want de OV-jaarkaart blijft. 

Wil je weten wat er gaat veranderen? Lees dan dit artikel
Wil je nog meer weten over het sociaal leenstelsel? Lees dan dit artikel van twee jaar geleden terug. 

Wat verandert er voor jou? Ben je voor of tegen het leenstelsel?

Bron: Volkskrant, NRC, NOS
Beeld: Getty Images