Lifestyle

Dé tips voor een perfecte presentatie

Het liefst sta je voor het publiek zelfverzekerd en krachtig een verhaal te vertellen zoals ze altijd in films doen. Maar de realiteit is meestal anders… Zweethandjes, een onrustig gevoel en gestotter. Bah. Een presentatie geven is zenuwslopend en je kan er weken tegenop zien. Toch moet je het doen. Voor school, studie of misschien word je later wel gevraagd om een presentatie te geven. Met deze tips word jij een pro in het geven van presentaties! 

Film jezelf
Als je een Communicatie studente bent, dan moet je vaak presentaties geven. Mocht je hier nog niet zo goed in zijn, dan kan het helpen om jezelf op te nemen op video. Oké, we beseffen ons ook wel dat het behoorlijk hels is om jezelf op te nemen en terug te kijken. "Waarom spreek ik dat woord zo raar uit? En wat doe ik toch steeds met mijn handen?!"… Je bent het meest kritisch op jezelf en hoewel dat best confronterend kan zijn, kan het je ook motiveren om beter te worden. Op film zie je goed wat je sterke punten zijn en wat je beter kan doen. Maak gebruik van je sterke kanten en verbeter de minpunten. Zo word je niet alleen steeds beter, maar leer je je ook op je gemak te voelen als je een presentatie geeft. 

Houd je zenuwen onder controle
Zie het publiek alsof ze vrienden van je zijn. Klinkt gek, maar als je doet alsof je de presentatie aan je vriendinnen geeft dan ben je een stuk minder zenuwachtig. 

Val op
Als je wil dat jouw presentatie blijft hangen, kijk dan naar de beste en de slechtste TED talks op YouTube. Bedenk voor jezelf waarom ze blijven hangen en haal hier inspiratie uit. 

Weet waar je het over hebt
Hoe graag we ook op het laatste moment beginnen, zorg dat je dat met een presentatie eens niet doet. Investeer in research om het onderwerp van je presentatie goed te begrijpen. Als je namelijk weet waar je over praat, dan is de kans ook veel minder groot dat je niet uit je woorden kan komen. Bovendien kun je dan beter improviseren als je even niet meer weet wat je wilde zeggen en beantwoord je de vragen van het publiek met gemak.

Kies de juiste outfit
Je hebt tientallen (of misschien wel meer) ogen op je gericht, je outfit is dus niet geheel onbelangrijk. Je kleding mag niet afleiden van je verhaal: niet te sexy, niet te slonzig. Trek een outfit aan waar je je comfortabel in voelt, zodat je je daar in ieder geval geen zorgen over hoeft te maken. 

Geef je publiek iets mee naar huis
Hiermee bedoelen we niet dat je met goodiebags aan moet komen zodat het publiek achteraf nog niets te snoepen heeft, maar zorg voor een goede boodschap. Waar wil je dat het publiek aan denkt als jouw presentatie is afgelopen? Met een duidelijk doel en heldere boodschap komt jouw presentatie veel beter over op het publiek. 

Maak het visueel
Als je aan één stuk door praat, dan wordt het een oersaaie presentatie voor het publiek. Gebruik Prezi of Powerpoint om je verhaal kracht bij te zetten. Vermijd lange zinnen op de slides, deze leiden de aandacht van je verhaal af. Kies voor een paar kernwoorden en relevante foto's die je presentatie nog concreter maken. 

Bedenk vóóraf wat je nodig hebt
Leuk als je een PowerPoint hebt gemaakt, maar is daar wel de apparatuur voor? En nog belangrijker: wérkt het ook? Niks komt zo onprofessioneel over als gestuntel met USB-sticks en computers. 

Let op je lichaamstaal
Zou jij willen luisteren naar een zoutzak? Don't be that girl! Zorg dat je rechtop staat en een open houding hebt. Wees niet bang om oogcontact met het publiek te maken, je praat tenslotte met ze. O, en vergeet niet adem te halen! 

Stel vragen 
Zet het publiek aan het denken. Stel ze vragen: Wat denk jij dat het is? Wat vind jij daarvan? Hoe zou jij dat aanpakken? Soms is het niet eens nodig om ze daadwerkelijk door iemand te laten beantwoorden, maar is een korte stilte na je vraag genoeg. 

Geef voorbeelden
Een les geschiedenis waarin er alleen maar wordt gesproken over jaartallen en ingewikkelde namen is oersaai, dat heb je vast weleens gemerkt. En heb je iets onthouden van die les? Waarschijnlijk niet. Geef voorbeelden. Hoe was het om in die tijd te leven? Hoe zag het dagelijks leven er toen uit? Wat zijn de grote verschillen met nu. Maak het concreet voor je publiek. Als ze zich betrokken voelen, dan zullen ze er meer van opsteken. 

Sluit krachtig af
Je geeft je presentatie met een doel. Sluit je presentatie af met jouw boodschap in een vorm dat het blijft hangen. Dat kan zijn met een interessante vraag, een grappige one liner of een krachtig filmpje.

Vind jij het moeilijk om presentaties te geven? Heb jij nog een tip?

Bron: tuxx, entrepeneur, inc, lifehack
Bron beeld: thinkstockphotos