Lifestyle

Zo steun je de vergeten kinderen van Nederland

Een veilige thuissituatie en liefdevolle ouders, voor jou is het misschien vanzelfsprekend. Zo zou het ook moeten zijn, maar helaas zijn er maar liefst 33.000 'vergeten' kinderen in Nederland. Deze kinderen hebben veel meegemaakt. Ze krijgen echter niet de zorg die ze nodig hebben om zich weer kind te kunnen voelen. Stichting Het Vergeten Kind zet zich in voor deze kinderen. Onlangs zijn ze met een vrolijke handtekeningenactie begonnen en daar hebben ze onze hulp bij nodig! Teken ook voor een Nederland waarin geen enkel kind vergeten wordt.

Nederland wordt gezien als een land waarin kinderen het goed hebben. Dat is over het algemeen ook zo, maar we mogen de kinderen die het zwaar hebben niet vergeten. Deze kinderen kunnen niet thuis wonen omdat ze misbruikt, mishandeld, verwaarloosd, verstoten of gevlucht zijn. Kinderen met soms heftige onzichtbare littekens die hun stem niet kunnen laten horen. Ze verdienen meer dan de sobere opvanglocaties waar ze nu verblijven, met te weinig specialistische hulp en speelvoorzieningen. Voor de tweede keer organiseert Stichting Het Vergeten Kind de Vrolijkste Handtekeningenactie van Nederland om politieke aandacht te vragen voor de 33.000 ‘vergeten’ kinderen in ons land. Een mooie actie waar wij graag aan mee willen doen. 

De actie van vorig jaar was al een gigantisch succes. Het leverde ruim 38.000 versierde vlaggetjes op en de Stichting kon haar eigen wensenlijst met 5 concrete verbeterpunten aan de politiek aanbieden. Dit resulteerde in een debat in de Tweede Kamer waarbij toezeggingen door de staatssecretaris van VWS zijn gedaan. Mooie resultaten, maar hiermee is het probleem nog niet opgelost. Daarom vraagt Girlscene jullie om ook dit jaar weer mee te doen met de actie! 

De cijfers
 – 11.675 kinderen zijn in 2013 op advies van Jeugdzorg uit huis geplaatst. Ze verblijven in residentiële (24-uurs opvang) opvanglocaties, omdat de thuissituatie te onveilig of te instabiel was.
4.294 kinderen wonen in 2012 met hun moeders in de vrouwenopvang. Ze zijn medeslachtoffer van huiselijk geweld of hebben dit zien gebeuren.
6.950 kinderen werden in 2013 opgevangen en begeleid in dagopvangcentra, omdat de thuissituatie te instabiel is. Deze kinderen kampen met ontwikkelingsachterstanden of gedragsproblemen.
3.023 kinderen verbleven in 2012 met hun ouder(s) in maatschappelijke opvangcentra, omdat moeder en/of vader de woonlasten niet langer konden dragen.
7.519 kinderen verbleven eind 2014 met hun moeder en/of vader in asielzoekscentra, omdat ze om verschillende redenen hun thuisland moesten ontvluchten.

De actie 
Met de actie hoopt Stichting Het Vergeten Kind dit jaar minstens 33.000 wensvlaggen in te zamelen, voor elk vergeten kind één stem. Alle vlaggen worden op donderdag 29 januari aangeboden op het Spuiplein in Den Haag aan de verantwoordelijke instanties. In aanwezigheid van onder anderen oprichter Dinand Woesthoff, ambassadeurs Johnny de Mol, Babette van Veen, Angela Schijf en Saar Koningsberger overhandigt Het Vergeten Kind de vlaggen aan VWS, VNG en andere belangrijke jeugdzorg-stakeholders. 

Meedoen
Wil jij je inzetten voor de vergeten kinderen? Download jouw wensvlag op hetvergetenkind.nl, print 'm uit en versier de vlag. Daarnaast liggen de vlaggen ook bij alle Bruna vestigingen (partner van de stichting), waar ze opgehaald en ingeleverd kunnen worden. Insturen kan tot 23 januari (afleveren bij Bruna tot 19 januari). 

Doe jij mee met de actie van Het Vergeten Kind?