Lifestyle

Dingen die je kunt doen als je je down voelt

Het liefst zouden we elke dag opstaan met een glimlach, maar soms is dat gewoon niet zo. Soms heb je geen kracht om uit bed te komen en heb je nergens zin in, zelfs niet in een shopsessie met je beste vriendin. Jep, je zit in een dipje… Maar wat kun je nu doen om jezelf beter te laten voelen? Girlscene deelt een aantal tips met je. 

Wees niet te streng voor jezelf
Het kan behoorlijk frustrerend zijn om je down te voelen, want soms begrijp je niet waarom je je zo voelt. Je kunt hierdoor best boos worden op jezelf. Dit helpt natuurlijk niet om je beter te voelen. Laat de 'waarom'-gedachten varen en bedenk je dat iedereen weleens een off day heeft. Zelfs Beyoncé! Er is niets mis mee om eens een dag in bed te spenderen, dat heb je soms nodig. 

Moedig jezelf aan
Een beroemde therapeutische opdracht die je vast wel kent: zeg tegen jezelf hoe geweldig, leuk, lief, grappig en mooi je bent. Het is niet voor niets dat iedereen weleens van deze opdracht heeft gehoord, want hij werkt écht! Probeer het maar eens. 

Omring jezelf met dingen waar je blij van wordt
Pak het fotolijstje van jou en je vriendinnen of een souvernirtje van die onvergetelijke vakantie en zet het naast je neer. Sommige spullen roepen bepaalde (vrolijke) herinneringen op en dat heeft ook effect op je humeur. Als je denkt aan het gezellige moment waarop de vriendinnenfoto gemaakt werd, dan krijg je toch meteen een glimlach op je gezicht?

Doe dingen waar je blij van wordt
Omring jezelf niet alleen met dingen waar je blij van wordt, maar doe ook dingen waar je blij van wordt! Lees je favoriete boek, kijk je favoriete film, luister naar je favoriete liedje. Blijf niet hangen in die negatieve sfeer door in een donkere kamer te blijven liggen. 

Bel je BFF
Alleen zitten sippen op je kamer, dan wéét je dat het er niet leuker op gaat worden. Bel je BFF -of iemand anders die dicht bij je staat- en laat haar je opvrolijken. Wedden dat zij je aan het lachen maakt als ze weer een gênant verhaal vertelt of je herinnert aan die ene keer dat jullie bijna in jullie broek pisten van het lachen? Vrienden en familie zijn het beste medicijn tegen een dipje. 

Relativeer
We leggen veel druk op onszelf. Soms vergeten we dat echt niet alles zo serieus hoeft te zijn. Bedenk dat dit één klein moment is in je leven van de vele momenten die er nog gaan komen. Dit verdrietige gevoel is maar tijdelijk! 

Eet iets gezonds
We kunnen zeggen dat je lekker een chocoladereep moet eten, maar waarschijnlijk voel je je hier niet echt beter door. Ja, misschien als je de reep aan het eten bent, maar achteraf kun je een behoorlijk schuldgevoel krijgen. Eet iets gezonds! En nee, dat hoeft echt niet vies te zijn. Eet bijvoorbeeld een geroosterd broodje met avocado. Niet alleen voed je jouw lichaam met de nodige vitaminen, maar kun je ook trots op jezelf zijn dat je gezond hebt gegeten. 

Doe iets spontaans
Als je je down voelt, dan heb je meestal geen zin om de deur uit te gaan. Toch kan dit je helpen om uit de dip te komen. Doe iets spontaans: bezoek een vriendin die je al lang niet meer hebt gezien, pak de trein naar een stad waar je niet vaak bent geweest, ga naar een nieuwe winkel en trakteer jezelf op iets nieuws… Creëer nieuwe, spannende dingen voor jezelf! 

Verban alle stomme dingen uit je leven
Of het nou een tijdschrift is met jaloersmakende dingen erop of een vriendin waar je altijd ruzie mee hebt: verban alle dingen waar je niet blij van wordt uit je leven. 

Ga naar buiten
Zoals we hierboven al schreven: ga de deur uit, ook al heb je daar helemaal geen zin in. Ga naar het bos of een park om helemaal tot rust te komen in de natuur. 

Lees inspirerende quotes
Het bijzonder hoeveel een inspirerende quotes met je kunnen doen. In dit artikel staan positieve quotes die jou (hopelijk) in een betere stemming brengen. 

Maak een lijstje
Schrijf aan het einde van de dag tien dingen op die het waard waren om je bed uit te komen. Als je in bed was blijven liggen, dan was je hond bijvoorbeeld niet uitgelaten of was de afwasmachine niet uitgeruimd. Hoe klein de dingen die je hebt gedaan ook zijn, het zijn toch dingen die JIJ hebt gedaan. 

Morgen weer een dag
Het kan zijn dat de bovenstaande tips niet werken en je aan het einde van de dag je nog steeds down voelt. Heel vervelend, maar het kan. Probeer je niet te veel zorgen te maken en accepteer dat je je nu eenmaal zo voelt. Heb er vertrouwen in dat je morgen beter in je vel zit. 

Welke tip helpt jou om uit een dipje te komen? 

Bron beeld: thinkstockphotos