Real life

Girls Issues: heel erg verlegen

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die heel verlegen.

Hoi Girlscene,

Het is 3:00 uur ‘s nachts op dit moment en ik ben nog steeds wakker, terwijl ik nadenk over de zin van het leven, over wie ik ben en over wat ik tot nu toe allemaal heb bereikt in mijn leven. Deze gedachtes houden me echt vaak wakker, zelfs zo vaak dat ik eraan gewend ben geraakt. Waar het omgaat is dat het bijna Oud & Nieuw is.

Voor mij betekent dat ik terugkijk naar welke mooie dingen mij zijn overkomen, maar ook wat ik zou kunnen verbeteren. Ik heb dit jaar helaas veel problemen met mezelf gehad en het is me niet gelukt om van mezelf te houden. Ook realiseer ik me ineens dat ik heel veel kansen heb laten schieten. En waarom? Omdat ik bang ben om te falen en te verlegen ben om van mezelf te laten horen.

Ik houd ervan om nieuwe mensen te ontmoeten en ik geef om anderen, maar doordat ik zo verlegen overkom word ik (voor mijn gevoel) vaak vergeten of als onbelangrijk gezien. Het zit me erg dwars als ik me bedenk dat die ene leuke jongen misschien wel contact met me had willen houden als ik niet zo bang was geweest en meer had gezegd. Of dat andere uitwisseling studenten die bij ons op school kwamen me nu misschien wel zouden missen als ik meer van mezelf had laten horen en meer met hen had gekletst.

Ik ben bang dat ik nog meer kansen ga verspillen volgend jaar, waardoor ik alleen maar bozer op mezelf word. Ik heb geen zin meer om mijn “self-esteem” te laten verpesten door mijn verlegenheid en deze eindeloze cirkel van haat tegenover mezelf. Hebben jullie misschien tips om op de een of andere manier zelfverzekerder te worden? Of tips tegen verlegenheid?

Alvast hartstikke bedankt, ik waardeer het echt!

xoxo Anoniem

Lieve anoniem,

Er zijn heel veel jonge meiden die weten hoe het is om verlegen te zijn en dat kan heel vervelend zijn. Het is goed om terug te kijken naar het afgelopen jaar, maar het heeft geen zin om alleen maar te onthouden wat je niet goed hebt gedaan. En verlegen zijn is echt geen reden om niet van jezelf te houden.

Denk eens na over jouw kwaliteiten, want die heb je zeker. Andere mensen maken misschien makkelijker contact dan jij, maar jij bent weer beter in andere dingen. Je kunt niet overal even goed in zijn, dus probeer dat ook niet voor elkaar te krijgen. Als je nadenkt over je kwaliteiten kom je er niet alleen achter dat je veel meer kunt dan je denkt, maar het is ook goed voor je zelfvertrouwen.

Als je graag minder verlegen wil worden helpt het vaak om er over na te denken wat het ergste is dat er kan gebeuren. Wat is bijvoorbeeld het ergste dat er kan gebeuren tijdens een presentatie? Je struikelt? Je vergeet je tekst? Je krijgt een onvoldoende? Als dat het ergste is dat je kan overkomen, dan valt het echt wel mee.

Waarschijnlijk denk je te veel na voordat je iets gaat zeggen als je in een gezelschap bent. Wat zouden andere mensen van jouw opmerking vinden? Waarschijnlijk word je dan telkens tegengehouden, omdat je denkt dat andere mensen jou niet leuk vinden. Vergeet dat en zeg gewoon wat je wil zeggen, want jij bent echt niet minder leuk dan anderen. Het belangrijkste is om meer zelfvertrouwen te krijgen, hierdoor word je vaak een stuk spontaner en ga je makkelijker met andere mensen om.

Liefs,

Girlscene

Heb jij een Girls issue? Mail dan naar info@girlscene.nl

Beeld: thinkstockphotos

Must reads 👀