Fashion

Tips & Tricks om je kleding mooi te houden

Een vrouw zonder een volle kledingkast is hetzelfde als Bert zonder Ernie… Kleding is voor ons ladies erg kostbaar. We willen er namelijk elke dag leuk uitzien en het liefst elke dag in een andere outfit lopen. Je draagt je kleding met plezier, maar zodra je trui begint te pillen wordt hij op de baalstapel gelegd en niet meer aangeraakt. Girlscene weet raad en geeft je tips and tricks hoe jij je kleding mooi houdt.

1. Sorteer je was op kleur en soort
Dit is natuurlijk erg logisch, maar dit wordt niet altijd even goed gedaan. Witte was wassen in combinatie met jouw blauwe shirtje gaat namelijk niet goed. Je witte was zal er namelijk lichtblauw uitkomen… Het beste kun je jouw was verdelen in drie verschillende wassen. Een groep met zwarte was, een was met gekleurde was en een was met witte was. Zo blijven alle kleuren mooi op zijn plaats en gaat jouw favoriete shirtje ook langer mee!

2. Gebruik de droger zo min mogelijk
Natuurlijk is dit ook beter voor het milieu, maar het is vooral goed voor je mooie kleding. Laat je kleding het liefst lekker in de buitenlucht drogen. Dingen zoals handdoeken en beddengoed kunnen prima tegen een stootje en maar worden wel zachter in de droger. Vaak staat ook op het label aangegeven dat een bepaalde stof niet geschikt is voor de hete was en de droger. 

3. Keer je kleding binnenstebuiten
Als je shirtjes of truien, rokjes of broeken met een opdruk of kraaltjes hebt dan houd je deze items mooier door ze eerst binnenstebuiten te keren voordat je ze in de wasmachine doet. Zo is de kans een stuk kleiner dat de opdrukken vervagen en de kraaltjes loslaten. Als je dit doet bescherm je ook je andere kleding in de wasmachine. De kraaltjes blijven namelijk op deze manier niet haken in andere kledingstukken. Ook bij broeken blijft de wassing mooier. 

4. Laat kleding niet te lang in de wasmachine liggen
Als de wasmachine klaar is met zijn beurt is het beter om meteen je mooie blouses en truien op te hangen. Zo komen er minder snel kreukels en vouwen in en kan de was goed uithangen. Win, win! Je hoeft namelijk minder was te strijken hierdoor. 

5. Was extreem kwetsbare stoffen met de hand
Was stoffen zoals zijde met de hand. Doe dit niet in kokend water, maar in lauwwarm water. Doe dit bijvoorbeeld in een teiltje of in de wasbak. Je kunt er wasmiddel aan toevoegen om voorzichtig de vlekken uit je kleding te boenen en je kleding lekker fris te laten ruiken. 

6. Was kleding nooit te heet
Je kunt beter je kleding op 30 of 40 graden wassen. Kokend water is slecht voor je kleding en de kans is groot dat je kleding vervormt of krimpt.

7. Gebruik wasmiddel zonder chloor
Dit kun je aflezen van het etiket. Wasmiddel met chloor is erg hardnekkig en kan de stof kapot maken of delen van de stof extreem dun maken.

8. Was je kleding niet te vaak en te lang
Sportkleding hoeft geen uren gewassen te worden, want deze stoffen drogen vaak snel. Kleding blijft een stuk mooier als je het ongeveer de helft van de oorspronkelijke tijd wast. 

9. Oma's raad
Doe bij elke wasbeurt een scheutje azijn. Door de azijn worden de kleuren van de kleding helder en deze houd je ook helder. Let wel op dat het geen onverdunde azijn is, want dit zorgt weer voor lelijke vlekken en dat willen we niet!

10. Pas op met kauwgom!
Ga niet meteen allerlei chemische middeltjes of met extra wasmiddel boenen. Kauwgom haal je het beste weg door het hard te maken met een ijsblokje. Of doe je shirtje met kauwgom en al in de vriezer. 

11. Kwaliteit maakt wel degelijk uit
Kleding van minder goede kwaliteit gaat gewoon minder lang mee en kan niet goed tegen wasbeurten. Je zal merken dat de vorm sneller verandert en dat de naden niet meer recht zijn. Let bij elk shirt goed op welke wasvoorschrift het nodig heeft. 

Let jij goed op hoe je jouw kleding moet wassen?

Bron: Stofzuigeren
Bron beeld: Thinkstock

Must reads 👀