Lifestyle

Fototips voor de feestdagen

7

De feestdagen vier je hopelijk met mensen waar je om geeft en bij wie je graag bent. Dus waarom geen foto’s maken tijdens deze dagen? Vandaag geeft Evelien van www.fotografille.nl een aantal fotografietips waarmee iedereen vooruit kan tijdens de kerstdagen en oudjaarsavond!

Natuurlijk licht & flitslicht
Ze noemen het natuurlijk niet voor niets ‘de donkere dagen voor kerst’. Het is nu eenmaal erg donker buiten, zelfs overdag als de zon niet schijnt! Gelukkig hebben we de feestelijke kerstversiering om wat licht in deze duisternis te brengen.

Je camera zal door dit weinige licht al snel willen flitsen. Maar dat is zonde! Door de flits worden alle gezellige kaarsjes en lampjes weggevaagd en krijg je hard en kil licht. Niet wat je voor ogen hebt. Probeer je flits dus uit te zetten en zorg ervoor dat je camera op een stabiele ondergrond staat als je de foto maakt. Je sluitertijd zal wat langer zijn dan normaal, dus er is kans op beweging in je foto als je mensen fotografeert. Bij objecten zoals je kerstboom of kerstdiner kun je de sluiter zo lang open laten staan als je wilt, als je camera maar niet beweegt.

Moet je toch flitsen? Probeer dan ‘in te flitsen’. Dit wil zeggen dat je flitst maar ook een langere sluitertijd hebt dan normaal. Op die manier krijg je zo veel mogelijk van de sfeer mee die en zorgt de flits ervoor dat je foto extra belicht wordt en eventuele bewegingen ‘bevriest’. Het allerbeste is om naar het plafond te flitsen met een opzetflits. Zo wordt het flitslicht mooi verspreid en is het zachter dan dat je rechtstreeks flitst.


Spelen met licht is altijd een goed idee!

Details
Let bij het maken van je foto’s ook eens op de details. Misschien ligt er wel speciaal bestek op tafel? Of hangt er leuke versiering in huis? Zulke details wisselen de foto’s van vrienden en familie af en zorgen ervoor dat je de feestdag beter kunt herinneren.

Wanneer je zulke details fotografeert is het mooi om je diafragma op een zo groot mogelijke opening te zetten. Je ‘F-getal’ is dan klein. Bijvoorbeeld F3.5, maar er zijn ook lenzen die tot F1.8 of zelfs F1.4 kunnen! Als je dit doet komt er zo veel mogelijk licht op je sensor waardoor je sluitertijd korter kan zijn en bijkomend voordeel is dat de achtergrond onscherp wordt. Zeker als je lampjes als achtergrond hebt is dit erg leuk omdat je dan kleurvlekjes krijgt!

Witbalans
Worden je foto’s erg rood of oranje van kleur als je niet flitst? Dan komt dat door de witbalans. Lamplicht en kaarslicht is namelijk erg ‘warm’ licht en dit geeft je foto warme kleuren. Goed voor de sfeer, maar het kan ook té zijn.

Op je camera zit waarschijnlijk ergens een optie ‘witbalans’ verstopt. Deze staat meestal op automatisch, maar probeer hem eens te verzetten naar ‘gloeilamp’. Je zult zien dat je foto’s veel blauwer en dus neutraler worden. Speel er dus eens mee om te kijken wat het mooiste uitkomt op jouw foto’s! Als je in RAW fotografeert dan kun je achteraf de witbalans nog aanpassen en iets warmer of koeler van tint maken.


Verschil in kleuren Automatische witbalans en 'gloeilamp'-witbalans

Bokeh figuren
Met al die lichtjes in huis zijn de feestdagen de ultieme dagen om te experimenteren met bokeh figuren! Bokeh is de onscherpte in je foto wanneer je met een grote diafragma-opening fotografeert. Wanneer er felle kleine lampjes (bijv. lampjes in de kerstboom) op de achtergrond van je foto staan worden ze onscherp waardoor het bolletjes worden. En als je dan speciale figuurtjes voor je lens houdt nemen deze lichtbolletjes de vorm aan van je figuur!

Hoe je dit precies doet heb ik in meerdere artikelen uitgelegd, kijk dus eens op:

 Bokeh figuren maken & gebruiken
 Bokeh figuren maken met je kerstboom

Wil je meer leren over fotografie en beeldbewerking? Neem dan een kijkje op www.fotografille.nl!

Girlscene.nl wil samen met jou het verschil maken voor vrouwen en meisjes die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Samen met jou proberen wij zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen. Samen staan we sterk en daarom willen we met al onze lezeressen iets doen voor dit goede doel. KLIK HIER OM JE CENTJE BIJ TE DRAGEN VOOR GIRLSCENE X SERIOUS REQUEST

LOVE dit artikel
15 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

7 reacties

 • 4 jaar geleden Shivani Gogar 🎀

  Super handig!

 • 4 jaar geleden Seaqueenx

  Echt een handig artikel!

 • 4 jaar geleden Sheela

  Ah dit had ik net nodig! Ik ga morgen wat spelen met de sluitertijd xx

 • 4 jaar geleden anne

  Dit is een super makkelijke en handige manier om snel wat geld te verdienen!!

  Je hoeft bijna niks te doen en ik heb het altijd gewoon zonder problemen kunnen doen en uitbetaald gekregen!

  Meld je hier aan:

  http://www.spaaractief.nl/aanmelden.php?ref=317401

 • 4 jaar geleden Anne

  Ik probeerde net zo'n bokeh figuur te maken, maar het lukte niet helemaal, maar wel leuk!

 • 4 jaar geleden MelissaTapken

  Goede tips! Ik zal er eens mee bezig gaan, je kan nooit genoeg te weten te komen over je camera.

 • 4 jaar geleden Hester

  Net een externe flitser gebruikt, genoeg tijd om 'm uit te proberen in de vakantie Ben benieuwd! Goede tips, die foto van jou waar je de witbalans laat zien is ook heel erg tof.

 1. 1