Food

Gezond recept: hartige cake

Cake met courgette en champignons, dat klinkt misschien niet echt uitnodigend. Je denkt waarschijnlijk dat cake altijd zoet moet zijn, net als taart. Maar zoals een hartige taart verrassend lekker kan zijn, is deze hartige cake ook heerlijk. En nog gezond ook! Dit recept van Foodness moet je zeker een keer proberen!

In mijn variant van de hartige cake maak je zelf hazelnootmeel van hazelnoten. Dat is weer eens wat anders dan amandelmeel en staat bol van de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6 en B11) maar bevat ook veel vitamine E, mineralen als mangaan en ijzer en het essentiële vetzuur linolzuur. Voor 8 porties als het de cake als bijgerecht serveert. Met een groene salade erbij kan het ook als hoofdgerecht voor 3-4 personen. Je hebt een cakevorm nodig.  

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.  

Maak zelf hazelnootmeel, door 100 gram hazelnoten fijn te malen in een keukenmachine. Mocht dat te ingewikkeld zijn dan kun je ook amandelmeel gebruiken, dat o.a. bij natuurwinkels en in de Foodness webshop te koop is.  

Kook de quinoa beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de quinoazaden voor het koken even af, om te voorkomen dat eventueel aanwezig slijpsel een vieze smaak geeft. Giet goed af en laat staan  

Rasp de courgettes in de tussentijd met een grove keukenrasp (ik vind deze rasp prettig, omdat je dan verschillende groottes kunt raspen – voor deze cake gebruikte ik de grofste variant). Laat uitlekken in een fijnmazige zeef en druk nog even goed aan, zodat je er zoveel mogelijk vocht uit perst.  

Verhit een scheutje kokosolie in een koekenpan en bak de champignons aan tot ze geslonken zijn. Breng op smaak met zout, peper en de tijm.  

Pureer de champignons met een staafmixer of keukenmachine tot een puree. Meng vervolgens het hazelnootmeel erdoor.  

Roer vervolgens met de hand de in grove stukjes gehakte walnoten (die geven een crunchy bite aan je cake) door het ’beslag’, evenals de rasp van de courgette en de gekookte quinoa. Voeg een fikse snuf zout en peper toe. Als dit goed gemengd is roer je de drie eieren erdoor, de helft van de geitenkaas en de gedroogde pruimen. Ik vond het leuk om de pruimen heel te laten, maar je kunt ze ook in kleine stukjes snijden.  

Het plakkerige cakemengsel giet je de (ingevette) cakevorm en zet je 60 minuten in de oven. Als je de cake niet direct serveert houd je na deze stap op en bewaar je hem na het bakken in de koelkast (2-3 dagen houdbaar) of vriezer (2 weken houdbaar).  

Na 60 minuten haal je de cake uit de oven en laat je hem 10 minuten afkoelen zodat hij wat steviger wordt. Hij lijkt misschien nog wat broos en/of vochtig, maar als de cake afkoelt wordt hij echt een stuk steviger! Daarna zet je de cakevorm ondersteboven op een (ovenvast) bord, zodat je de cake eruit komt. Brokkel de rest van de geitenkaas over de cake, samen met de cranberry’s. Zet nog 5 tot 10 minuutjes terug in de oven en serveer direct. Eet smakelijk!

Zou jij deze cake wel eens willen proeven of houd je het liever bij een chocoladecake? 

Must reads 👀