Real life

Girls Issues: Body Dysmorphic Disorder

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die graag meer wil weten over body dysmorphic disorder.

Hoi Girlscene,

Ik zoek meer info over body dysmorphic disorder. Ik zou graag willen weten of jullie er wat tegen hebben? Of zijn er meer mensen die het hebben..

Anouk

Lieve Anouk,

Veel mensen kennen de stoornis body dysmporphic disorder (BDD) niet. BDD is een stoornis waarbij mensen een verkeerd zelfbeeld hebben. Ze vinden zichzelf lelijk en dit beheerst hun hele leven. Iedereen is wel eens onzeker over zijn of haar lichaam, maar bij BDD gaat het een stuk verder. Ze wassen bijvoorbeeld hun gezicht met chloor om vlekken te bleken en gaan met een schuursponsje over hun huid om meer kleur te krijgen.

De oorzaak van BDD is niet precies bekend, maar waarschijnlijk speelt zowel aanleg als de maatschappij een rol. De maatschappij is tegenwoordig veel meer gericht op uiterlijk. We kijken iedere dag op televisie, in tijdschriften en in reclames naar mooie mensen. Hier vergelijken we ons mee, terwijl deze beelden vrijwel altijd gemanipuleerd zijn. We willen hier graag op lijken terwijl dat niet realistisch is. Daar baalt iedereen wel eens van, maar mensen met BDD laten hun hele leven er door beheersen.

Als je last hebt van BDD kun je nergens meer van genieten. Je obsessie beïnvloedt je dagelijkse leven. Je hebt geen zelfvertrouwen, een afkeer voor bepaalde lichaamsdelen en je denkt de hele dag na over hoe verschrikkelijk je je eigen lichaam vindt.

BDD is dus meer dan alleen wat onzekerheid over je eigen lichaam. Abnormaal vaak in de spiegel kijken, of juist het vermijden van spiegels, jezelf voortdurend vergelijken met anderen, andere mensen overtuigen van jouw lelijkheid en het overdreven veel bezig zijn met je uiterlijk zijn aanwijzingen die duiden op BDD.

Als je denkt dat je last hebt van BDD dan is het verstandig om hulp te zoeken. Maak een afspraak bij je huisarts, hij of zij kan je verder helpen en als het nodig is doorverwijzen naar een psycholoog.

Als de diagnose BDD bij je is gesteld, dan word je er voor behandeld. Je zult er nooit helemaal overheen komen, maar een behandeling zal je zeker helpen. BDD kan behandeld worden met gedragstherapie of door medicatie. Hoe lang de behandeling precies duurt is per persoon verschillend.

Ik hoop dat je hierdoor iets meer te weten bent gekomen over body dysmorphic disorder.

Liefs,

Girlscene

Heb jij een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl.

Beeld: iStock

Must reads 👀