Lifestyle

Stelling: Photoshop moet verboden worden in reclames en fotoshoots

14

Lekker discussiëren over actuele en/of maatschappelijke kwesties? Dat kan nu op Girlscene! Elke week legt Girlscene of een lezeres een stelling voor waar iedereen respectvol op kan reageren. Dit is de plek waar je terecht kunt met jouw standpunten over zaken die op dit moment spelen. Deze keer: Photoshop moet verboden worden in reclames en fotoshoots.

Hailey opende op het Girlscene forum een topic: "De laatste tijd hoor je zoveel over het wel of niet afschaffen van Photoshop voor reclames en fotoshoots. Laat je mening achter over het gebruiken van Photoshop. Misschien vind je het er mooier uitzien met, of juist zonder, misschien zou je eerder ondergoed kopen als de modellen niet strak zijn, of juist wel. :) Ik doel hierbij op het 'perfect' maken van de modellen, niet op lichtinval veranderen of tekst invoegen!"


Bron: iStock

Stark: "Ach, dat het verboden moet worden vind ik sowieso onzin. Photoshop gebruik je nu als begrip voor het retoucheren of manipuleren van foto's. Ten eerste kan je dat met veel meer programma's doen dan alleen Photoshop, dus alleen Photoshop verbieden heeft geen zin voor het gewenste resultaat. Ten tweede kun je veel meer met Photoshop of fotomanipulatie doen dan het 'dunner' maken van de modellen. Het is niet meer weg te denken uit de huidige reclame industrie en dat is niet omdat alle modellen er perfect uit moeten zien, het heeft ook te maken met simpel knip en plakwerk, bewerken van lichtval et cetera, toevoegen van eventuele tekst, het creëren van fantasieobjecten of achtergronden... Ik denk dat de reclame wereld Photoshop heel erg aan het misbruiken is en daarmee het wereldbeeld van de 'perfecte mens' kan veranderen. Ik denk dat dat het probleem is waar jij op doelt. Echter als je fotomanipulatie van welke soort dan ook gaat verbieden, dan wordt dat een verbod op een creatief proces en zie ik als een verbod op vrijheid van meningsuiting. Hetgeen dat met Photoshop gedaan kan worden zie ik als kunst, en kunst moet vrij zijn. Als je bijvoorbeeld gaat verbieden dat de huidskleur van modellen veranderd wordt, dan kun je denken aan het lichter maken van donkere modellen, maar je kunt ook denken aan het blauw maken van een Avatar-geïnspireerd model. Ik zeg nu natuurlijk maar wat, maar regels hierover maken vind ik belachelijk ondanks de effecten die 'realistische' idealistische weergaven kunnen zijn. Het creatief proces van een kunstenaar mag niet onderbroken worden." 

Stanza: "Photoshop is inderdaad veel meer dan gewoon modellen dunner maken, maar zelfs daar heb ik geen probleem mee. Ik vind het zelf mooier als kleren op strakke modellen gedisplayed worden dan op 'normale' mensen met een vetkwabbetje hier en daar. Dat betekent niet dat 'normale' mensen zichzelf moeten uithongeren om er als modellen uit te zien, integendeel, want daar wordt Photoshop dus ook voor gebruikt, om die laatste vetkwabbetjes bij modellen weg te halen. Maar als een kledingstuk bij de ene webshop gedisplayed wordt op een model inclusief Photoshop en op een andere webshop op een normaal persoon zonder Photoshop, ben ik meer geneigd op dat kledingstuk bij webshop a te kopen."

Traveler: "Het interesseert me echt niets eigenlijk. Ik koop een product, geen model."  

Thingamabobs: "Zodra ze echt zaken gaan veranderen in zoals 'dunner maken, huid egaler, neus verkleinen, rondingen vergroten..' vind ik het echt onethisch en zou het moeten stoppen."

Soundsoldier: "Ik zou het veel fijner vinden wanneer een foto bewerkt is met Photoshop, het ook duidelijk wordt aangeduid rond de foto (met symbool of tekst) dat het gaat om een bewerkte foto. Met deze discussie is de reden waarschijnlijk dat kinderen/tieners een verkeerd beeld krijgen over hoe een vrouwenlichaam eruit zou kunnen zien en er niet veel info over wordt gegeven: dat er verschillende bodytypes bestaan, sommige kunnen erg dun worden sommige niet. Deze discussie is al heel lang aan de gang, maar met nadruk op dit topic, zouden ze beter zoeken naar betere opties dan het simpele: 'verbod op Photoshop' voor de fotoshoot hebben ze ook veel make-up trucjes voor de model om highlights te leggen, ogen feller te laten lijken. De belichtingen van de fotoshoots zijn ook perfect afgesteld. Dat is ook allemaal nep als het gaat over 'natuurlijke foto's Photoshop is niet de enige dader hiervan als het gaat over een 'fake' beeld geven."

Wat vind jij? Moet photoshop verboden worden in reclames en photoshoots

Pin je inspiratie in Pinbook

Girlscene.nl wil samen met jou het verschil maken voor vrouwen en meisjes die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Samen met jou proberen wij zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen. Samen staan we sterk en daarom willen we met al onze lezeressen iets doen voor dit goede doel. KLIK HIER OM JE CENTJE BIJ TE DRAGEN VOOR GIRLSCENE X SERIOUS REQUEST

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

14 reacties

 • 4 jaar geleden XLELY

  Best wel slim wat SoundSoldier zegt; dat er bij gezet moet worden dat de foto bewerkt is. Net als dat er op pakjes sigaretten staat dat roken dodelijk is. Het word niet verboden, maar je word er wel op attent gemaakt, dat vind ik best een goed idee. Want ik ben het er inderdaad ook mee eens dat ik kleding etc. er veel mooier uit vind zien op een foto met een knap en slank model

 • 4 jaar geleden LiveLife

  Als dr een pluk haar recht omhoog staat, oke. Maar om nou hele lichamen te veranderen? Nee.

 • 4 jaar geleden Brit

  Ze kunnen net zo goed paspoppen fotograferen als het gaat om het ideale lichaam, dan hoeven meisjes niks te vergelijken en het zit er top op.

 • 4 jaar geleden vivir-su-vida

  Ik vind dat het alleen mag als er is aangegeven dat het is bewerkt, zo krijgen meisjes een minder laag zelf beeld door te gaan vergelijken.

 • 4 jaar geleden Ellemarietje

  @DinjaDONUT je hebt helemaal gelijk. Sommige reclamebureaus gaan echt te ver.

 • 4 jaar geleden DinjaDONUT

  Als het om kleine dingen gaat is Photoshop geen probleem, maar dat sommige reclamebureaus willen dat het model gelijk 15x zo dun lijkt gaat te ver vind ik.

  Er moet gewoon een duidelijke grens gesteld worden

 • 4 jaar geleden Roos207

  Waarom zouden ze de makeup fotoshoppen? Voorbeeld lijkt mij een beetje dramatisch en het is toch ook om reclame te maken dus wat maakt het nou eigenlijk uit?

 • 4 jaar geleden Chocopastaa

  Photoshop is niet per se slecht, maar er moet wel een grens zijn

 • 4 jaar geleden kangeenleukenaamverzinnen

  Ik ben zelf fotograaf en gebruik elke dag photoshop, maar niet op de manier hoe ze het in reclame gebruiken. Ik maak wallen iets minder, haal een puist weg (moedervlekken laat ik altijd zitten want dat hoort bij de persoon) en doe nog wat kleine dingetjes. Heel veel mensen vinden het juist fijn dat die dingetjes geshopt worden. Soms vraag een vrouw/meisje ook om haar iets slanker te shoppen. Ik doe dat nooit tenzij ze dat zelf vragen.

  Ik ben het er ook mee eens dat het eventueel aangeduid moet worden met een klein symbool. Maar iedereen weet tegenwoordig dat bijna alles wel wat geshopt is.....

 • 4 jaar geleden JustAgirl

  Ik ben vrij onzeker en denk al snel 'ach laat maar zitten, dat is toch alleen geschikt voor slanke mensen'

 • 4 jaar geleden HarryStylesismybae.

  @lisan, inderdaad ja

 • 4 jaar geleden Lisan

  Ik vind ook dat ze het erbij moeten vermelden, met kleine lettertjes of een symbool ofzo.

  Want ik koop ook liever kleding als het op een perfect model zit, maar voor het zelfbeeld van veel meiden is het toch fijn dat je weet dat het dan wel gephotoshopt is.

 • 4 jaar geleden My_name_already_exists

  "Ik koop een product, geen model."

  Dat.

 • 4 jaar geleden evaaax

  Ik vind dat het er aan ligt hoe je er naar kijkt. Ik persoonlijk kijk echt niet naar die modellen op de foto's (of ze wel of niet een vetkwabje bij hun arm hebben), vooral naar de producten. Over all gaat het natuurlijk om het verkopen van de producten. Ik zeg niet dat er geen andere mogelijkheden zijn, maar als op deze manier beter wordt verkocht zou het mij ook zeker niet tegenhouden als ik een verkoper was om photoshop te gebruiken.

 1. 1