Lifestyle

Fotografietips voor de herfst: smartphone, compactcamera & spiegelreflex

De herfst is misschien wel het mooiste seizoen voor fotografen. Prachtige zonsopkomsten, mist, felle kleuren, laagstaande zon. Dit alles helpt mee aan de prachtplaatjes die we zo graag zien én zelf maken! Met iedere camera kun je andere dingen goed doen, dus daarom geeft Evelien van www.fotografille.nl voor drie types camera’s tips: je smartphone, compactcamera én spiegelreflex.  

Fotograferen met je smartphone
Probeer eens close-ups te maken met je telefoon. Vaak kun je van heel dichtbij nog goed scherpstellen, beter dan met bijvoorbeeld een spiegelreflex (zonder macro-lens). Details in de natuur zijn prachtig! Denk aan de structuur van bladeren, een paddenstoel of kleine insecten. 

Download apps op je smartphone om je foto’s mee te bewerken. Zo haal je er nog meer uit! Zelf gebruik ik bijvoorbeeld graag Snapseed en VSCO cam, maar er zijn er te veel om op te noemen!  

 Het voordeel van foto’s maken met je telefoon: rechtstreeks delen op social media! Het is veel leuker om meteen te kunnen Facebook’en dat je ergens bent dan om dat achteraf (of misschien wel een dag later) pas te kunnen doen.  

 Probeer de scene’s die op je camera zitten eens uit. Maak een prachtige panorama, kijk of HDR iets is of zet hem op ‘tegenlicht’ wanneer je foto niet goed uitkomt tegen de felle zon.

♥ Met opzetstukken zoals een fisheye-lens kun je nog meer uit de camera van je telefoon halen! Er zijn veel verschillende producten te krijgen, dus neem eens een kijkje.  

 Probeer zo weinig mogelijk te zoomen. Zoom kan de camera van je telefoon meestal niet zo goed aan en maakt je beelden onscherp en korrelig. Je kunt beter de totale foto maken en er en stukje uitsnijden, al kun je ze nooit echt groot laten afdrukken op die manier.  

De camera van je telefoon kan vaak niet heel goed omgaan met fel licht, donkerte of veel contrast. Probeer dus uit te vinden wat je telefoon wel en niet kan.  

Deze foto's zijn gemaakt met een smartphone:

Fotograferen met je compactcamera
 Net als met een smartphone kun je met een compactcamera ook goede close-ups maken! Maak daar gebruik van.

 Je camera kun je makkelijk ‘neerleggen’ tussen blaadjes en mos om zo van zo dicht mogelijk bij de grond foto’s te maken. Dit is bijvoorbeeld handig als je paddenstoelen wilt fotograferen.

 Met een geheugenkaartje met Wi-Fi of een Wi-Fi connectie in je compactcamera zet je je foto’s makkelijk en snel over naar je mobiele telefoon of tablet om ze daarmee op social media te plaatsen.

 Vaak heeft een compactcamera de mogelijkheid om hem handmatig in te stellen. Op die manier kun je zelf bepalen of je de foto’s iets lichter of donkerder wil hebben of dat het diafragma anders ingesteld kan worden.

 Omdat je niet perse door de zoeker hoeft te kijken kun je vanuit meer posities foto’s maken. Op het schermpje zie je ongeveer wat je in beeld hebt en de automatische focus maakt je foto’s automatisch ergens scherp. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het altijd op het punt is dat jij voor ogen had. Oefening baart kunst!

 Een compactcamera stop je makkelijk in je tas, weegt niet veel en is erg flexibel in gebruik. Je hebt hem dus sneller bij de hand op mooie plekken waarvan je niet wist dat je ze tegen zou komen.  

Deze foto's zijn gemaakt met een compactcamera:

Fotograferen met je spiegelreflex
 Je spiegelreflex geeft je alle mogelijkheden om het plaatje precies zo te maken zoals jij dat wilt! Wil je close-ups? Dan is een grote diafragmaopening (klein F-getal) vaak het mooiste. Maar bij landschappen wil je juist veel scherpte en kun je dus beter voor een kleinere opening (groter F-getal) gaan.

 Heb je een polarisatiefilter? Deze filter schroef je op je lens en zorgt ervoor dat weerspiegelingen afnemen. Kleuren worden hierdoor feller wat je foto’s nog krachtiger maakt!

 Probeer zo goed mogelijk gebruik te maken van de lens of lenzen die je hebt. Een macro-lens zorgt voor veel mogelijkheden om dichtbij scherp te stellen terwijl je met een groothoeklens juist weer gave totaalbeelden kunt schieten.

 Als je foto’s maakt in RAW in plaats van JPG dan kun je als ze op je computer staat nog veel meer met de foto’s doen qua nabewerking. Het zijn dan nog ‘digitale negatieven’ waar meer informatie in donkere en lichte delen van de foto zit. Zo kun je bijvoorbeeld een stukje uitgebleekte lucht terughalen wat niet meer in je JPG zou gaan.

 Probeer een met een statief te fotograferen. Op die manier kun je je ISO op de beste kwaliteit laten staan en worden je foto’s veel scherper dan dat je uit de hand op een hoge ISO foto’s maakt. De natuur is meestal toch statisch, bewegingen maken dus niet uit.

 Een spiegelreflex kan het beste omgaan met moeilijke omstandigheden qua licht. Tegen de zon in fotograferen is dus zeker mogelijk, net als veel contrast!  

Deze fotos zijn gemaakt met een spiegelreflexcamera:

Wil je meer weten over fotografie? Kijk dan eens op www.fotografille.nl

Met welke camera maak jij het liefst foto's? Welke tips kende je nog niet?