Lifestyle

14 dingen die je leert van je eerste baan

Hoera, je hebt een baan gevonden! Nu gaat het echte volwassen leven beginnen. Je krijgt ineens te maken met dingen als belastingen, vakantiedagen en toeslagen. Ook weet je nu dat koffie een levensredder is en dat je school nu veel meer waardeert en stiekem zelfs mist! Girlscene zet 14 dingen op een rij die je leert van je eerste, echte baan. 

1. Collega's zijn heel belangrijk
Als je fulltime werkt dan merk je hoe belangrijk het is dat je collega's ook leuk zijn. Zij zijn de mensen waar je het meeste tijd mee doorbrengt, dan is het wel zo fijn dat het ook met in ieder geval één iemand klikt. Mocht je geen leuke collega's hebben dan is het ook heel moeilijk om elke dag vrolijk op je werk te verschijnen, hoe leuk de functie ook is. 

2. Koffie is het favoriete drankje van werkende mensen
Voorheen vond je koffie misschien niet te drinken, maar nu je werkt ben je vast overstag gegaan. Werkende mensen zijn moeie mensen en daarom gaan er heel wat liters koffie doorheen tijdens het werken. Hoe kun je anders de 4 uurs dip verslaan? Kom maar door met die cafeïne! 

3. Je sociale leven staat op een laag pitje
Als je niet werkt dan slaap je en als je niet slaapt dan werk je… Werk neemt een heel groot deel van je leven in beslag en daardoor heb je helaas minder tijd voor je vriendinnen. Echte vriendinnen begrijpen natuurlijk wel dat je het druk hebt, maar het is toch jammer dat de tijd van spontane afspraken voorbij is. 

4. Internetbankieren is een briljante uitvinding
Nu je eindelijk een beetje goed verdient ben je obsessed met internetbankieren. Als pay day in de buurt komt kijk je minstens 48 keer per dag op internetbankieren of het er al op staat. En met deze nieuwe obsessie ben je maar wat blij met de app! Zo kun je makkelijk en ongegeneerd op je bankrekening kijken. Met de Rabo Bankieren App kun je waar je ook bent je saldo bekijken, geld overboeken naar je spaarrekening en betalingen doen, heel makkelijk op je smartphone. Klik hier voor meer informatie over mobiel bankieren. 

5. Je pensioen is iets waar je nu al aan moet denken
Pensioen… Voorheen zag je het als iets waar je pas over heeeeeeel lange tijd mee bezig bent, maar nu ben je toch echt al bezig met het opbouwen van je pensioen. Misschien wil je er nog niet over nadenken, maar het is toch goed om er nu al mee te beginnen. Je zal jezelf later dankbaar zijn! Hier lees je op welke manieren je alvast kunt sparen voor je pensioen. 

6. Ontbijt is optioneel
Je kan het niet meer maken om tien minuten later op je werk te verschijnen, je moet nu professioneel zijn. Daarom kies je er nu voor om je ontbijt maar over te slaan om op tijd op je werk te komen. Ja, je bent echt volwassen geworden! 

7. Lunch is ook optioneel
Ook al heb je recht op een halfuur of uur pauze, lunchen komt  er vaak niet van. Je hebt elke dag veel dingen te doen en als je merkt dat je in tijdnood komt, dan is lunchen achter de computer toch niet zo'n slecht idee…  

8. Een after dinner dip bestaat echt
Na de lunch kun je je behoorlijk moe voelen en dat is vervelend want… You've got work to do! Het is heel verleidelijk om naar snoep te grijpen voor instant energie, maar ook dat is niet slim op lange termijn… Dan maar weer een kop koffie!  

9. Weekenden zijn heilig
Doordeweeks ben je vooral bezig met je werk, daardoor merk je nu hoe belangrijk het weekend is. Het weekend is er om bij te komen van een drukke week en je sociale leven weer op te pakken. Werken tijdens het weekend is verboden, het weekend is voor ontspanning en plezier! 

10. Koptelefoons zijn een vereiste
Luidruchtige collega's helpen niet mee met je productiviteit. Het is moeilijk om je te concentreren als je buurvrouw hard zit te lachen of uitgebreid vertelt over haar wilde weekend. Als je jouw to do lijstje af wil krijgen, dan heb je echt een koptelefoon nodig! En een geschikte Spotify playlist, natuurlijk ;-). 

11. Een avondje drinken op zondag is een slecht idee
Tijdens je studentenleven is het vast weleens voorgekomen dat je de avond daarvoor iets te diep in het glaasje hebt gekeken en daardoor brak in de schoolbanken zat. Ach, je hoefde toch alleen maar te luisteren naar de leraar. Helaas (?) is die tijd voorbij, nu kun je het echt niet maken om halfdood op je werk te verschijnen. Het komt niet professioneel over en bovendien kun je geen werk van topkwaliteit afleveren als je nog na zit te duizelen op je bureaustoel. 

12. Informatieve websites zijn levensredders
Nu je een serieus leven leidt, moet je ook dealen met serieuze zaken. Helaas leert niemand je op school hoe je met dingen als leningen en toeslagen om moet gaan. Het internet is hiervoor je redder in nood en je hebt een heel nieuwe waardering gekregen voor informatieve websites. Check bijvoorbeeld eens deze pagina van Rabobank met nuttige informatie (bijvoorbeeld hoe je toeslagen aan kunt vragen) voor meiden die hun eerste baan hebben. 

13. School is nu opeens leuk en interessant
Vroeger ging je misschien met tegenzin naar school, maar nu betrap je jezelf erop dat je de schoolbanken mist. Eigenlijk was je schooltijd best wel leuk en die zeeën van tijd die je toen had… Nu zou je wíllen dat je tijd had om je te vervelen! 

14. Vrijdagmiddagen zijn the best 
Hoewel je vrijdagochtend nog moeite hebt met opstaan, fleur je vrijdagmiddag weer helemaal op. Yesss, nog een paar uur en dan is het weekend! Vrijdag is de fijnste dag van de week, omdat je dan nog een heel weekend voor de boeg hebt. TGIF!

Wat heb jij geleerd van je eerste baan? Zijn deze dingen herkenbaar voor jou? 

Bron beeld: istock

*Dit is een gesponsord artikel