Beauty

Handleiding om beauty ingrediënten te ontcijferen

Cetearyl alcohol, Hydroxydecanoic Acid, aliphatic hydrocarbon… Duizelt het jou ook als je de ingrediëntenlijst van cosmetica leest? Je bent niet de enige! Daarom deelt Girlscene een handleiding waarmee je beauty ingrediënten eenvoudig ontcijfert. Zie het als scheikunde, maar dan in Jip en Janneke taal. Lees maar mee en kom erachter wat sulfaten en parabenen echt zijn.

We delen de ingrediëntenlijst onder in de volgende onderdelen:
Synthetische geuren
Parabenen
Alcohol
Formaldehyde
Sulfaten
Ftalaten


Synthetische geuren

Synthetische geuren vind je op de ingrediëntenlijst onder de noemer parfum of fragrance. De meningen over dit ingrediënt zijn verdeeld. Bedrijven zijn niet verplicht om precies te vermelden waar het uit bestaat, dus vaak staat parfum of fragrance voor een boel chemicaliën. Staat er op de verpakking dat het product gemaakt is van natuurlijke ingrediënten? Dan zit je waarschijnlijk goed. 

Parabenen
Parabenen is eigenlijk de naam voor synthetische conserveringsmiddelen. En wat doet het dan? Het zorgt ervoor dat het product langer in de schappen mag liggen. Het verlengt dus de levensduur van een product. Blijkbaar kan dit zorgen voor hormoonverstoring, huidveroudering en zelfs kanker. Wil je parabenen vermijden? Check dan altijd de ingrediëntenlijst op alles wat eindigt op -paraben. Voorbeelden: methylparaben, butylparaben, ethylparaben, propylparaben en isobutylparaben. Hydroxybenzoic acid, hydroxybenzoate en ester wil je in dit geval ook niet op de achterkant van een product zien.

Alcohol
Je komt eigenlijk (bijna) geen product tegen zonder alcohol. Sterker nog, vitamine A en E vallen hier ook onder. Het is dus belangrijk om te weten dat niet iedere vorm van alcohol uitdrogend is, omdat het verschillende effecten op de huid heeft. De volgende ingrediënten zijn wél goed voor de huid: retinol (vitamine A), tocopherol (vitamine E), cetyl alcohol, stearyl alcohol en propylene glycol. Denatured alcohol, ethanol en isopropyl alcohol kun je beter skippen.

Formaldehyde
Formaldehyde veroorzaakt huidirraties. En die huidirritaties zijn in sommige gevallen heftig. Kijk ook naar de ingrediënten DD hydatoin, diazolidinyl urea, methanamin en quarterium-15, omdat deze net zo slecht en irriterend voor de huid zijn. 

Sulfaten
Je hoort vast vaak iets over sulfaten als je beautyblogs leest. Maar wat is het precies en is het goed of slecht? Een sulfaat kun je zien als een soort wasmiddel, omdat het zuiverend werkt. Daarom vind je sulfaten vaak in reinigers, omdat het de viezigheid van de huid weg moet halen. Sulfaten zorgen er ook voor dat het product lekker gaat schuimen, maar het gebruiken van de verkeerde ingrediënten is al snel gebeurd. De verkeerde sulfaten strippen de huid van de belangrijke oliën, waardoor je huid gedehydrateerd wordt. Vermijd daarom ammonium lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate, sodium laureth sulfate en sodium lauryl sulfate. Dit is namelijk voor geen één huidtype aan te raden. 

Ftalaten
Ftalaten is bijna niet uit te spreken en ja, je vindt het dus echt in beauty producten. Grote kans dat dit ingrediënt in jouw lotion, haarlak of parfum zit. Ftalaten worden gelinkt aan kanker en vruchtbaarheidsproblemen, dus dat is waarschijnlijk niet iets waar je op zit te wachten… Als je niet zeker bent of je dit ingrediënt in jouw producten wil hebben moet je letten op de volgende ingrediënten: DBP, DEHP, DMP, DEP, dibutyl/diethyl ester en 2-benzenedicarboxylate. Trouwens, synthetische geuren bestaan ook uit ftalaten. 


Ingrediënten checken

Wil je de ingrediënten checken? Zoek het dan via deze website op. Paula's Choice heeft een soort ingrediënten woordenboek opgezet waarbij je leest wat een ingrediënt is en of het goed of slecht voor je is.

Let jij op de ingrediëntenlijst van beauty producten? 

Bron: Byrdie, Paula's Choice
Beeld: Reporters

Must reads 👀