Beauty

Tips om nooit meer de verkeerde foundation te kopen

Steek je hand op als je weleens de verkeerde (kleur) foundation hebt gekocht… *Raises hand* Hoe herkenbaar is het dat je in de drogisterij of parfumerie loopt en met een product naar buiten loopt dat totaal geen match is? Balen én zonde, want in Nederland mag je make-up niet terugbrengen als het je niet bevalt. Met de volgende tips loop je in ieder geval nooit meer met de verkeerde foundation naar buiten!

Er zijn acht dingen waar je rekening mee moet houden als je op zoek bent naar jouw perfecte foundation. Volg de stappen en voorkom miskopen! 


Voorbereiding

Voordat je de deur uitgaat om een nieuwe foundation te kopen moet je je eigenlijk voorbereiden. Het is namelijk handig als je weet wat voor foundation je zoekt – daar komen we later in het artikel op terug – en dat je met een schoon gezicht weggaat. Of in ieder geval, met een schoon gezicht weggaan is aan te raden als je foundation in de winkel (of MAC store) laat aanbrengen. 

Een goede website om alvast vooronderzoek te doen is Temptalia.com. De foundation matrix op die website helpt namelijk enorm als je op zoek bent naar de juiste foundation en als je foundations wil vergelijken. Aanrader dus!

Nek
Als je de goede foundationkleur voor je gezicht hebt, is de kans groot dat het niet matcht met je nek en decolleté. Dit komt omdat de kleur van de huid daar anders is. Let er daarom tijdens het testen op of de kleur mooi overloopt naar de nek toe. Dit doe je het beste als je tijdens het testen een streep op de wang en kaak zet en dit doortrekt naar de nek. Op deze manier voorkom je die lelijke foundationlijn langs de kaken als je de foundation uiteindelijk koopt. 

Ondertoon
Daarnaast is één van het belangrijkste dat je rekening houdt met de ondertoon van de huid. De ene persoon is erg roze, terwijl de ander rood is. Maar je kunt ook een gele, olijfkleurige of zelfs gouden ondertoon hebben. Houd daar rekening mee als je een foundation aanschaft. Vind je het moeilijk om een kleur te vinden die je niet op de huid kunt detecteren? Dan is het aan te raden om te kijken naar een merk dat veel verschillende tinten foundation verkoopt. Dan is de kans namelijk veel groter dat je een match vindt. 

Type foundation
Ieder meisje heeft een andere huid en een ander huidtype. Daarom is het verstandig om niet zo maar dezelfde foundation te kopen als je vriendin die een heel ander huidtype heeft. Een matte foundation voor haar vette huid is niet de juiste foundation voor jou als je een droge huid hebt. 

Lees dit artikel om erachter te komen welk type foundation bij jou past. 

Dekking
Iedere foundation geeft een andere dekking. Het is vrij logisch dat je teleurgesteld bent met een foundation als het een lichte dekking geeft, terwijl je graag een medium dekking wil. Vraag dus altijd naar de dekking in de winkel of doe vooraf onderzoek naar de dekking van verschillende foundations. Wedden dat je minder snel teleurgesteld bent als je de juiste dekking in handen hebt? 

Daglicht
Test je een foundation in de winkel? Pas dan op met het licht binnen. Door het (warme) licht lijkt het namelijk een goede kleur voor jou, maar schijn bedriegt in veel gevallen. Loop altijd naar buiten met een spiegel om te kijken of de foundation in daglicht ook bij je past. 

Sample
Vraag indien mogelijk altijd om een sample. Dan kun je de foundation op je eigen gemak uitproberen. Vooral als je een duurdere foundation aanschaft wil je er wel zeker van zijn dat je deze foundation echt gaat gebruiken. Daarom is het belangrijk dat je de foundation langer draagt en verschillende keren test zodat je een goed oordeel kunt vellen.

Bij een parfumerie kun je altijd om een sample vragen, dus wees niet bang om het personeel aan te spreken.

SPF
Tot slot is het belangrijk om te beslissen of je wel of geen SPF in je foundation wil. Dit kan namelijk een enorm verschil maken! Het ligt er maar net aan naar wat voor foundation je op zoek bent. Als je een foundation wil voor speciale gelegenheden kun je SPF beter mijden, terwijl het voor overdag juist fijn is. 

Succes met het vinden van de juiste foundation!

Wat is jouw favoriete foundation? Wat voor huidtype heb jij?

Beeld: Reporters