Food

9 tips om goedkoop én gezond te eten

Je woont pas op kamers en je moet voor het eerst zelf koken. Na een paar weken kom je erachter dat het toch niet zo eenvoudig is als je dacht. Wanhopig ga je op internet op zoek naar gezonde recepten. Vol goede moed ga je naar de supermarkt om healthy food in te slaan, maar helaas kom je er in de supermarkt achter dat gezond eten niet goedkoop is. Girlscene geeft tips om zo goedkoop mogelijk én gezond te eten.  

1. Eet groente uit het seizoen
De aardbei is echt een zomerfruit. Je kunt dus het beste in de zomer aardbeien eten en niet in de winter, want dan zijn er weer andere groenten die in het seizoen zijn. Groenten die in het seizoen zijn, zijn vaak lekkerder en voedzamer dan andere groenten, zeker als ze in Nederland zijn geproduceerd. En dat niet alleen, groenten en fruit die in het seizoen zijn kosten veel minder. In de winter zijn aardbeien bijvoorbeeld veel duurder dan in de zomer. Dit komt doordat aardbeien in de winter van veel verder moeten komen dan in de zomer en in de zomer zijn aardbeien natuurlijk veel makkelijker verkrijgbaar waardoor ze goedkoper zijn.

2. Diepvries
Een andere tip waar je fruit en groente een stuk goedkoper kunt vinden is in de diepvries. Vaak zeggen mensen dat diepvriesgroente en fruit ongezonder is, maar dit is absoluut niet waar. Diepvriesgroente is vers ingevroren en daardoor misschien nog wel gezonder dan verse groente. Doordat het zo snel mogelijk na het oogsten wordt ingevroren blijven de vitamines bewaard.

3. Zoek een goedkope supermarkt
Het is misschien heel handig om even snel langs de AH to go te gaan om wat boodschappen te doen, maar het is ook veel duurder. Zoek een supermarkt die goedkoper is. Het is misschien wat verder reizen maar het is het zeker waard en natuurlijk kun je boodschappen doen voor meerdere dagen.

4. Superfoods
Je denkt misschien dat superfoods niet meer zijn weg te denken in een gezond voedingspatroon, maar dat is niet waar. Met 'gewoon' gezond eten kom je al een heel eind. Vergeet dure gojibessen, want bananen, eieren, groene bladgroenten en knoflook zijn ook super gezond en veel minder duur.

5. Maak je eigen salades
Het is misschien makkelijk om met een kant-en-klare salade te lunchen, maar het is stukken duurder dan wanneer je zelf thuis een salade maakt. Met een krop sla, tomaten, een ei, kip en een beetje dressing kom je al een heel eind.

6. Koop grotere verpakkingen
Een heel brood is in goedkoper dan twee halve broden en een grote zak aardappelen is in verhouding goedkoper dan een kleine zak. Bedenk wel of het product lang genoeg houdbaar is, want als je het uiteindelijk allemaal weg moet gooien heb je er niets aan.

7. Vries je eten in
Als je alleen moet eten is het vaak duurder, omdat je veel overhoudt. Het is jammer om het overgebleven eten weg te gooien. Als je geen zin hebt om de hele week hetzelfde te eten kun je het ook bewaren. Vlees, vis, brood en groenten kun je bijvoorbeeld prima invriezen om later op te eten.

8. Drink water
Het klinkt misschien flauw, maar het scheelt echt. Water is de goedkoopste én gezondste oplossing als het om drinken gaat.

9. Eet minder vlees
Zalm of tonijn uit blik zijn bijvoorbeeld gezonde alternatieven voor vlees. Verwerk ze in je pasta of maaltijdsalade. Ook eieren zijn een gezonde vervanger als je minder geld aan vlees wil uitgeven.

Waar probeer jij zo goedkoop mogelijk gezonde boodschappen te scoren?

Bron: cosmopolitan, voedingscentrum

Beeld: thinkstockphotos