Lifestyle

Tips tegen telefoonangst

Oh nee, het is weer zover. Je krijgt het al benauwd als je eraan denkt.. Je moet iemand bellen. E-mail en sms zijn vaak jouw redders in nood, maar helaas kan dat niet altijd. Laat jij nog steeds liever je moeder een afspraak voor je maken bij de tandarts? Je bent niet de enige. Bij veel meiden gieren de zenuwen door hun lichaam als ze iemand moeten bellen. Girlscene heeft tips voor je om over je telefoonangst heen te komen. 

Telefoonangst is iets wat veel meiden hebben. De mate waarin mensen last van telefoonangst hebben varieert enorm. Sommige meiden vinden het spannend om iemand te bellen terwijl anderen het wekenlang uitstellen omdat ze niet durven. De ene vind het eng om gebeld te worden, maar de meeste meiden vinden het spannend als ze iemand anders moeten bellen.

Waarom ben je bang?
Bedenk eerst waar je zo bang voor bent als je iemand moet bellen. Vind je zakelijke gesprekken lastig? Ben je bang dat je de vragen van de persoon met wie je belt niet kunt beantwoorden? Ben je bang dat je iets verkeerds zegt? Vind je het alleen eng als er iets van het gesprek afhangt? Ben je bang dat het gesprek stilvalt? Houd je er ook niet van om met vrienden te bellen? Als voor jezelf duidelijk is waar je bang voor bent, dan is het al een stuk makkelijker om het op te lossen. 

Bereid je voor!
Een goede voorbereiding is het halve werk. Moet je bijvoorbeeld DUO bellen en heb je meerdere vragen? Schrijf ze dan voor jezelf op, dat geeft jezelf zekerheid. Ook is het natuurlijk handig om de vragen op papier te hebben zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Een vragenlijstje is ook handig om ongemakkelijke stiltes te voorkomen.

Het is handig om voor jezelf een volgorde te hebben hoe het telefoongesprek eruit gaat zien. Bijvoorbeeld:

Opening: Goedemorgen/Goedemiddag/Goedenavond, met….
Aanleiding: Ik bel naar aanleiding van…./Ik heb een vraag over…/Ik ben op zoek naar de heer/mevrouw….
Het gesprek: Werk jouw vragenlijst stap voor stap af. Ga pas verder naar de volgende vraag als je antwoord hebt op de vraag daarvoor. Als je het handig vindt kun je aantekeningen maken tijdens het gesprek. 
Vervolg: Wat is de volgende stap? Moet je later terugbellen, iemand anders bellen, mailen of weet je voldoende zo? Schrijf voor jezelf het emailadres of het telefoonnummer op.
Afsluiten: Sluit het gesprek af door samen te vatten wat je hebt besproken en bedank de gesprekspartner voor zijn/haar tijd.

Laat jezelf niet gek maken
Het heeft geen zin om uren of zelfs wekenlang te piekeren over dat ene telefoongesprek. Spreek met jezelf af wanneer je gaat bellen en doe het dan ook gewoon. Het moet toch gebeuren. Achteraf zul je merken dat jij je voor niets wekenlang hebt druk gemaakt. 

Wat kan er misgaan?
Vraag jezelf af wat het ergste is dat er kan gebeuren. Waarschijnlijk kom je dan tot de conclusie dat er eigenlijk niets kan gebeuren.

Vermijd het bellen niet
Het heeft geen zin om iemand anders voor jou te laten bellen. Je moet toch ooit helemaal zelfstandig zijn en je moeder kan niet de rest van jouw leven je afspraken maken bij de kapper. Hoe vaker je een telefoongesprek voert, hoe makkelijker het gaat. Over een tijdje kun jij je helemaal niet meer voorstellen dat je het spannend vond om een telefoongesprek te voeren.

Voicemail
Spreek een bericht in na de pieptoon…. Help! Wat moet je nu zeggen? Je hebt net alle moed bij elkaar geraapt om te gaan bellen en dan neemt er niemand op. Een voicemail inspreken is misschien nog wel erger dan een telefoongesprek voeren. Je kunt er maar beter op voorbereid zijn. Waar moet je op letten bij het inspreken van een voicemailbericht:

– Zeg wie je bent en eventueel vanuit wel bedrijf je belt
– Vertel dan kort de reden van het telefoontje
– Maak duidelijk wat je wil. Het kan zijn dat je gesprekspartner jou moet terugbellen of dat hij/zij kan een mailtje sturen. Het is dan belangrijk om in een langzaam tempo je telefoonnummer of emailadres in te spreken
– Houd de boodschap zo kort en zakelijk mogelijk
– Vraag als het nodig is om een bevestiging als het bericht is beluisterd

Vind jij het spannend om mensen te bellen?

Bron: SoChicken

Beeld: thinkstockphotos