Lifestyle

Waarom jouw goede voornemens mislukken

Het is weer december… Naast Sinterklaas en Kerstmis horen ook goede voornemens erbij. Moet je dit jaar net als in 2013, 2012, 2011 en 2010 meer sporten, gezonder eten, sparen en stoppen met roken? Ieder jaar maak je waarschijnlijk weer dezelfde plannen voor het nieuwe jaar, maar waarom mislukken ze altijd? Girlscene vertelt je waarom jouw goede voornemens (en die van veel anderen) altijd mislukken.

1. Het effect is niet direct zichtbaar
Als je jezelf voorneemt om tien kilo af te vallen kun je natuurlijk niet verwachten dat je na een week gezond eten al resultaat ziet. Hierdoor denken we vaak dat het zinloos is waar we mee bezig zijn, waardoor we er maar weer mee stoppen.

2. Je maakt goede voornemens omdat iedereen het doet
O ja, 2015 komt eraan dus iedereen gaat massaal goede voornemens bedenken. Maar ben je er wel echt klaar voor? Wil je wel echt zo graag nu stoppen met roken of doe je het omdat iedereen er op 1 januari aan begint? Als je er zelf niet achter staat lukt het je nooit om je goede voornemens waar te maken. 

3. Te veel voornemens
Het liefst willen we op 1 januari beginnen met gezond eten, sporten, stoppen met roken, geld sparen, vaker bij familie op bezoek én goede cijfers halen op school. Het zou natuurlijk wel mooi zijn als dat allemaal van de ene op de andere dag zou lukken.  

4. Je doet het alleen
Alleen is alles veel moeilijker dan samen. Als je probeert wat vaker te sporten houd je het veel beter vol als je samen met een vriendin gaat. Ook als je gezonder wil eten lukt het nooit als je familie niet op de hoogte is. Je oma biedt jou telkens chocola aan en je moeder besluit dat ze vandaag even wat minder gezond kookt. Als je jouw goede voornemens met andere mensen deelt kunnen zij er ook rekening mee houden en heb je wat sociale controle.

5. Snel opgeven
Je moet natuurlijk niet direct opgeven als het even niet lukt. Als je één onvoldoende haalt betekent dat niet dat je direct moet stoppen met studeren. Vaak zorgt één tegenslag er al voor dat we met onze goede voornemens stoppen.

6. Je stelt onrealistische doelen voor jezelf
Binnen twee weken een gezonde leefstijl aanleren is natuurlijk onmogelijk. Logisch dat jouw goede voornemen dan in het water valt. Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Vaak helpt het om het in stapjes te doen. Maak een planning en beloon jezelf voor ieder stapje. Dit houdt het voor jezelf overzichtelijker en de kans is kleiner dat jouw goed voornemens volgend jaar weer op je lijstje staan.

7. Je begint te enthousiast
Ja, je kunt ook té enthousiast beginnen. Op 1 januari lijkt het allemaal nog leuk en makkelijk om gezond te leven. De eerste week ben je iedere week in de sportschool te vinden en je hebt chips en snoep verruild voor superfoods. Het valt allemaal wel mee. Na twee weken iedere dag naar de sportschool te gaan begint het toch te vervelen en je besluit er maar weer mee te stoppen.  

8. Je maakt je voornemens te laat 
Goede voornemens maak je niet even snel op oudejaarsavond om 9 uur 's avonds. Goede voornemens ga je alleen volhouden als je er al vaker serieus over hebt nagedacht om iets aan je leefstijl te doen. Heb je het hele jaar je leefstijl al willen veranderen? Oud & Nieuw is dan een mooi moment om de knoop door te hakken.

Heb jij al goede voornemens? Wat doe jij eraan om ze vol te houden?

Beeld: thinkstockphotos

Must reads 👀