Lifestyle

Tips voor een goede lichaamshouding

Je heb vast weleens een foto van jezelf gezien en je afgevraagd waarom je er altijd als een zoutzak bij staat. Ook betrap je jezelf er vast weleens op dat je niet netjes rechtop zit. Een goede lichaamshouding geeft niet alleen een zelfverzekerde uitstraling, maar het voorkomt ook lichamelijke klachten. Dus weg met de holbewoner-look en werk aan je lichaamshouding! 

Eerst terug naar de basis. Waarom willen we eigenlijk een goede lichaamshouding?
1. Een goede houding geeft een zelfverzekerde uitstraling. Als je rechtop staat zie je er een stuk zelfverzekerder uit. Niet onbelangrijk bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek of als je een leuke jongen tegenkomt.  

2. Een goed houding voorkomt lichamelijke klachten. Door een verkeerde houding kun je last krijgen van hoofdpijn, nek-, rug- en nekklachten en je gewrichten slijten sneller. 

Wat is eigenlijk een goede lichaamshouding?
Je moet eerst voor jezelf uitzoeken wat voor jou een goede lichaamshouding is. Ga voor een spiegel staan en vraag je moeder of je vriendin om te helpen. 

1. Zet je voeten op schouderbreedte en zorg dat je voeten recht vooruit staan.
2. Probeer je rug helemaal te strekken. Zorg ervoor dat je schouders allebei even hoog staan en de ruimte tussen je armen en lichaam moet aan beide kanten hetzelfde zijn.
3. Zorg dat je hoofd in het midden op je ruggengraat rust, want dit is het minst belastend. Controleer dit door te kijken of je hoofd precies in het midden zit en niet naar één kant hangt. Vanaf de zijkant moet je oor boven je schouder zitten, dit kun je zelf natuurlijk niet zien dus hier heb je iemand voor nodig. Als er niemand in de buurt is kun je dit ook controleren als je tegen de muur staat. Als je met je achterwerk en je schouders tegen de muur staat moet de achterkant van je hoofd de muur raken.
4. Zorg dat je bekken boven je dijen staan en er geen knik tussen je bovenbenen en onderrug zit. 

Zo ziet een goede lichaamshouding eruit, maar hoe zorg je ervoor dat je deze houding kunt volhouden?
1. In het begin voelt het onnatuurlijk en zal het niet vanzelf gaan. Je moet jezelf blijven herinneren aan je houding. Het helpt om te bedenken dat je aan je kruin omhoog wordt getrokken of stel voor dat je een boek op je hoofd hebt.
2. Massage. Als je spieren vastzitten werkt het om een massage te nemen, hierdoor worden je spieren losser en kun je je rug gemakkelijker strekken. Helaas helpt een massage alleen niet voor een beter houding. Voor een betere houding zul je echt zelf aan de slag moeten.
3. Yoga versterkt je spieren, maakt je soepeler en je wordt bewuster va je eigen lichaam. Drie belangrijke dingen die samen voor een goede houding zorgen.
4. Spierversterkende oefeningen. De beste oplossing voor een goede houding is trainen. Als je rompspieren goed getraind zijn kun jij je rug de hele dag recht houden zonder er last van te krijgen. 

Natuurlijk heb je na deze tips niet van ineens een perfecte houding. Doe regelmatig buik- en rugspieroefeningen en langzamerhand merk je dat je houding steeds beter wordt. Als je lichamelijke klachten hebt kun je beter niet zelf allerlei oefeningen doen. Het is dan beter om een bezoekje brengen aan de fysiotherapeut of Cesartherapeut. Zij weten hier alles van en kunnen je helpen van je klachten af te komen. 

Kende jij deze tips al voor een goede lichaamshouding?

Bedankt voor de tip Sanae!

Beeld: Thinkstockphotos