Real life

Girls issues: Ik ben altijd zenuwachtig

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die heel vaak zenuwachtig is.

Lieve Girlscene redactie,

Ik heb hier echt al heel mijn leven last van, alleen op bepaalde momenten nog meer. Ik ben echt bijna heel mijn leven zenuwachtig. Ik weet niet waardoor het komt. Als ik dingen moet vragen, moet presenteren (daar hebben wel meer mensen last van), dan slaap ik echt weken slecht. Ik probeer er niet aan te denken maar toch lukt dat niet. Ik kan dat niet veranderen. Tenminste, ik weet niet hoe. Stress heb ik bijna de hele dag door. Alleen als ik op vakantie ben niet, want dan kan ik echt alles loslaten en aan leuke dingen denken. Hebben jullie tips want ik word hier echt helemaal gek van.

xxx een meisje met heel veel stress

Lieve anoniem,

Wat vervelend om te horen dat je altijd zo gestrest bent. We hopen dat onze tips je een beetje kunnen helpen.

Dat je het spannend vindt om een presentatie te geven is niet zo gek. Waarschijnlijk staan jouw klasgenoten ook niet te springen om een presentatie te geven. Lees in dit artikel hoe je in het vervolg een goede presentatie geeft.

Het is zo dat het in je aard zit dat je snel zenuwachtig bent. Sommige mensen zijn van nature sneller zenuwachtig dan anderen. Jij bent wat sneller zenuwachtig dan anderen en dat is helemaal niet erg, maar heel begrijpelijk dat je er last van hebt.

Dat je het zelfs spannend vindt als je iemand iets moet vragen is erg vervelend, want je moet dagelijks dingen aan mensen vragen. Bedenk voor jezelf wat je zo spannend vindt als je iemand iets moet vragen. Wat kan er misgaan? Waarschijnlijk kun je dat voor jezelf niet eens bedenken en weet je eigenlijk niet eens goed waar jij jezelf zo druk om maakt.

Waarschijnlijk heb jij niet zoveel zelfvertrouwen. Daar hebben veel jonge meiden last van. Je vertrouwt er niet op dat jij een goede presentatie kan geven. Als je denkt dat het niet gaat lukken, dan weet je zeker dat het je niet lukt. Probeer allerlei vervelende scenario’s over mislukte presentaties los te laten. Dat is lastig, maar je zult zien dat het werkt.

Ontspan! Probeer soms even lekker te ontspannen. Neem een bad of doe wat ontspanningsoefeningen. Zo heb je even helemaal tijd voor jezelf. In dit artikel vind je nog veel meer tips waardoor je minder zult stressen.

Probeer eens met iemand over jouw probleem te praten. Dit kan met je ouders, je beste vriendin of iemand van school. Als je bijvoorbeeld zenuwachtig bent voor een presentatie kun je het beter delen met je leraar en klasgenoten. Als je alles voor jezelf houdt, word je alleen maar zenuwachtiger. Andere mensen kunnen je misschien gerust stellen.

Natuurlijk ben je niet van de ene op de andere dag niet meer zenuwachtig. Het heeft tijd nodig. Je zult merken dat het stapje voor stapje beter gaat.

We hopen dat je iets aan deze tips hebt!

Liefs,

Girlscene

Beeld: Thinkstockphotos