Lifestyle

12 tips om (onnodig) geld uitgeven te kunnen weerstaan

Geld uitgeven, wat zijn we daar goed in. Met het grootste gemak halen we de pinpas door het apparaat om vervolgens met twee volle tassen de winkel uit te lopen. Eenmaal thuis kijk je op je bankrekening en ben je toch iets minder blij dan toen je de winkel verliet… Oeps, je hebt weer eens te veel geld uitgegeven! Loopt het bij jou ook de spuigaten uit en wil je minder geld uitgeven? Met deze tips wordt een shopverbod een stuk makkelijker!

Kasboek
Geld lijkt vaak op magische wijze te verdwijnen. Natuurlijk weet je ook wel er niet zoiets is als een magische wijze, maar dat je gewoon zelf je pinpas door het apparaat hebt gehaald. Alleen weet je niet meer waar je het aan hebt uitgegeven. Daarom is het goed om een kasboek bij te houden. Hier schrijf je al je uitgaven in op zodat je weet waar al je geld naartoe gaat. Merk je dat er veel geld op gaat aan tijdschriften of koffie buiten de deur? Dan weet je meteen wat je moet doen om je kosten te verminderen. 

Meer geld
Bedenk hoeveel geld je over zal houden als je eens niet ging shoppen! Hoeveel geld zou je hebben als je dit een jaar zou volhouden? Best een goede motivatie om geen geld uit te geven, toch? 

Waarom
Vraag jezelf af waarom je zoveel behoefte hebt om te shoppen. Waarom wil je ook zo graag zo'n tas hebben als het meisje uit je klas? Als je jaloers bent op de spullen van anderen, dan kun je jezelf afvragen waarom je zulke gevoelens hebt. Misschien mist er iets in je leven… Al zijn dat meestal geen spullen. 

Licht iedereen in
Vertel aan je vrienden en familie dat je geen geld uit probeert te geven. Zij kunnen je er dan van weerhouden als je tijdens een zwak moment op de website van ZARA zit. 

Vermijd triggers
Als je geen geld uit wil geven, maar toch met je vriendinnen meegaat naar het winkelcentrum dan kun je er de donder op zeggen dat je met iets thuiskomt. En als je weet dat je bij H&M altijd iets moét kopen, dan is het niet slim om die winkel te betreden als je een shopverbod hebt. Bedenk voor jezelf wat jouw triggers zijn om te shoppen en zorg dat je niet in de verleiding komt om geld uit te geven.

Maak het leuk
Shoppen is eigenlijk een spelletje. De zoektocht naar een perfect item is spannend, maar als je het item in je kledingkast hebt liggen dan is die spanning er wel vanaf. Het zit dus eigenlijk allemaal in je hoofd. Maak er een ander spelletje van door jezelf uit te dagen: "Kan ik naar een kledingzaak gaan zonder er iets te kopen?" en "Lukt het mij om zo min mogelijk uit te geven in de supermarkt?" 

Denk aan jezelf
Ben je het ook met ons eens dat een shopsessie alles beter kan maken? Zo ja, dan is het zaak dat je zorgt dat je niets beter hoéft te maken. Slaap genoeg, eet en drink voldoende, neem genoeg rust: houd jezelf tevreden. Zo heb je shoppen niet meer nodig om je blij te maken. 

Cash
Geef alleen maar cash uit en gebruik je pinpas alleen om geld op te nemen. Het is veel pijnlijker om het geld uit je portemonnee te zien verdwijnen waardoor je wel twee keer nadenkt voordat je iets aanschaft. 

Betaal rekeningen meteen
Als je weer een envelop krijgt met een rekening van bijvoorbeeld je telefoon of de belasting, dan zijn we geneigd om ze gauw opzij te leggen. Face your fears en betaal je rekeningen vanaf nu meteen. Geef het geld uit aan dingen die nodig zijn voordat je het uitgeeft aan onnodige spullen. 

Wacht een dag
Heb je iets gezien wat je aan wil schaffen? Voorheen was je misschien naar de kassa gesprint, maar je kunt beter een nachtje wachten. Je zult zien dat veel dingen de volgende dag niet meer zo interessant zijn. 

Maak lijstjes
Ga de deur nooit uit zonder een lijstje met benodigdheden. Zo kom je minder snel thuis met dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt en zijn aanbiedingen ook niet meer zo verleidelijk. 

Lees tips
Je kunt altijd besparen, ook al denk je van niet. In dit artikel staan een aantal tips over geld en sparen, maar er zijn er nog veel meer. Op deze pagina vind je nog meer tips over slimme geld tips over je mobiel, uitgaan, studeren en op kamers. 

Wil jij ook minder geld uitgeven? Heb jij nog tips?

Bron beeld: thinkstockphotos

Pin je inspiratie in Pinbook

*Dit is een gesponsord artikel