Lifestyle

10x afwasmiddel tips & tricks

Als je geen vaatwasser hebt dan ben je zeker fan van afwasmiddel. Hoe kun je anders je vaat goed schoonmaken? Afwasmiddel is goedkoop en je kunt er lang mee doen, maar wist je dat je naast je vaat afwasmiddel ook voor vele andere dingen kunt gebruiken? Girlscene las deze tips en wilde ze graag met jullie delen. Lees snel verder en schuif je chemische schoonmaakmiddelen maar weg!

Het enige dat je voor sommige schoonmaaktips naast afwasmiddel nodig hebt is baking soda en azijn. Baking soda is een zuiveringszout, wat vaak gebruikt wordt voor het schoonmaken. 


Bron: Thinkstockphotos

1. Vlekken in kleding
Je kunt voor vlekken in kleding een speciale vlekverwijderaar kopen, maar met afwasmiddel krijg je de vlekken er ook vaak uit. Dit lukt vaak bij vetvlekken, afwasmiddel stoot namelijk -net zoals bij het schoonmaken van je koekenpan- het vet af. Breng een klein beetje aan op de vlek en wrijf het goed in. Laat het vervolgens even intrekken en spoel je shirtje uit. Je kunt dit vrijwel op elk kledingstuk toepassen en op elke stof, omdat afwasmiddel geen hardnekkige werking heeft.   

2. Keuken en badkamer vloeren
Je tegelvoer in de badkamer gaat weer prachtig shinen van afwasmiddel. Je hebt hiervoor alleen een emmer warm water nodig en twee eetlepels afwasmiddel. 

3. 'Onbewerkt' hout
Heb je een houten kastje, maar zitten hier een paar vlekjes of kringen op? Dan kun je dit er met afwasmiddel en een sponsje goed afhalen. Sop je tafeltje goed in met het afwaszeep en laat het even intrekken. Vervolgens kun je het tafeltje met een lauwe doek afnemen en het sop verwijderen. 

4. Zilveren sieraden
Je zilveren sieraden kun je met een theelepel afwasmiddel en een theelepel baking soda goed schoonmaken. Speciale middeltjes voor het schoonmaken van je sieraden zijn vaak erg duur, dus dit is een goedkope oplossing. Doe het afwasmiddel en de baking soda in een bakje met heet water en leg je sieraden zo'n vijf à tien minuten in het bakje. Op deze manier laat je de sieraden goed weken en kunnen de belletjes sop jouw sieraden goed schoonmaken. Je spoelt vervolgens de sieraden met water af en poetst ze met een oude tandenborstel schoon. Droogmaken en voilá, je sieraden zien er weer als nieuw uit! 

5. Haarborstels  
Ziet jouw haarborstel er niet meer zo fris uit? Dan kun je deze ook goed schoonmaken met afwasmiddel. Doe een paar druppeltjes in een bak met heet water en laat het vervolgens even weken. Alle stylingproducten die in de borstel zijn blijven hangen worden op deze manier opgelost. Spoel de borstel daarna even af met koud water en laat hem goed drogen. Als je dit voor het slapen doet, dan kun jouw borstel de volgende dag weer gebruiken! 

6. Handwasjes
Heb je geen wasmachine en wil je toch even je ondergoed en sokken wassen? Dan kun je dit easy met afwasmiddel doen. Ook je bloesjes en truien die niet in de was mogen kun je goed met de hand wassen met een beetje afwasmiddel. Een kind kan de was doen! 

7. Fruitvliegjes 
Fruitvliegjes zijn super irritant en wonderbaarlijk vermenigvuldigen deze beestjes zich erg snel in jouw fruitschaal. Met afwasmiddel en azijn kun je hier goed van af komen. Je kunt de fruitvliegjes vangen en (helaas) ook doden door een bakje met azijn en drie druppels afwasmiddel. De fruitvliegjes zullen op de geur af komen. 

8. Tapijt en vloerkleedvlekken
Los in een kopje water een eetlepel afwasmiddel op en dep met een schone doek in het mengsel en vervolgens op de vlek. Gebruik hiervoor een lichtgekleurde doek. Dep net zo lang op de vlek totdat het vuil is opgenomen in de doek. Met een koude spons wrijf je vervolgens op het tapijt of vloerkleed. De behandelde plek goed droog maken en de vlek moet weg zijn. 

9. Kledingkast
Als je jouw kledingkast leeghaalt zal je verbaasd zijn hoe vies je kast is. Doe in een plantenspuit warm water en wat afwasmiddel en spuit de planken van je kast goed in. Vervolgens droog je de planken met een doek en zal je zien hoeveel viezigheid er van af komt. Zo weet je zeker dat je jouw schone kleding ook in een schone kast ligt. 

10. Olievlekken
Heb je toevallig een scooter of een auto, dan moet je af en toe het oliepeil controleren. Als je hierbij knoeit op de straat dan gaat de olie niet vanzelf weg. Verwijder olievlekken door de vlek te bedelven onder baking soda en hier een aantal druppels afwasmiddel aan toe te voegen. Schuur vervolgens met een bijvoorbeeld een bezem over de plek en laat het mengsel goed intrekken gedurende een aantal uur. Spoel het schoon en herhaal de handelingen totdat de plek volledig weg is. Helaas gaat de vlek namelijk niet met een stortbui weg. 

Bron: Budgi

Wist jij al deze tips en heb jij nog leuke schoonmaaktips?