Food

8 dingen die je jezelf moet afvragen voordat je gaat koken

Als je op jezelf woont of thuis wel eens voor je ouders kookt, dan stel je jezelf telkens dezelfde vraag… Wat ga ik koken? Wat gaan we eten? Soms is de inspiratie ver te zoeken en heb je geen idee wat je moet eten. De aardappelen komen inmiddels wel je neus uit en je kunt geen pizza meer zien! Nee, vandaag ga je een verrassende awesome maaltijd koken. Wat, wie, waar en hoe? Volg dit stappenplan en de knoop is doorgehakt! Knoop je kookschort maar goed vast & there we go!


Bron: Thinkstockphotos

Elke dag bedenken wat je wil eten is soms lastig, zeker als er 365 dagen in een jaar zitten en vrouwen rond de 80 jaar oud worden… Dat zijn opgeteld 29.200 dagen, laten we hier je kinderjaren en feestjes en dinertjes buiten de deur van aftrekken… Welk getal hier precies uitkomt verschilt per persoon, maar we kunnen zeker concluderen dat dit erg veel dagen zijn. De ene dag hoef je hier totaal niet bij stil te staan, maar er zijn van die dagen dat je geen idee hebt waar je het moet zoeken? Beantwoord de volgende vragen en je komt er vast achter wat je wil koken! 

1. Hoeveel tijd heb ik?
Het is slim om deze vraag eerst te stellen. Als je weet dat je bijvoorbeeld laat thuis bent en een klein uurtje hebt om te koken, dan is het niet slim om stoofvlees te maken, aangezien dit best wel wat uurtjes op het vuur moet staan… 

2. Welke keuken?
Je kunt jezelf ook deze vraag stellen. Ga je voor de Japanse, Franse, Spaanse, Chinese, Indonesische, Thaise of toch de vertrouwde Hollandse keuken? Je smaakpapillen vieren al een feestje als ze alleen al aan een bepaalde keuken denken. Als je op deze vraag antwoord weet heb je in ieder geval een richtlijn. 

3. Vegetarisch, vis of vlees? 
Voor de vegetariërs is deze vraag al snel beantwoord. Waar heb je zin in? Een groot stuk vlees of bijvoorbeeld mosselen of zalm? Als je op deze vraag vis hebt geantwoord, dan kun je jezelf ook nog de vraag stellen of je 'gewoon' vis wil eten of schaaldieren. 


Bron: Thinkstockphotos

4. Wat voor weer is het buiten?
Vaak heeft het weer ook te maken met je mood en je mood heeft weer te maken met waar je trek in hebt. Op een heel koude winterdag inclusief sneeuw (hopelijk deze winter), heb je bijvoorbeeld meer zin in een warme kop erwtensoep met spek en rookworst, maar op een zonnige dag moet je hier niet aan denken…

5. Voor hoeveel mensen ga ik koken?
Deze vraag is ook slim om te stellen aangezien dit heel bepalend kan zijn voor je kookkunsten. Als je bijvoorbeeld voor tien man moet koken, dan is het slim om te kiezen voor een 'eenpansmaaltijd': stamppot, pasta, soep, wok enzovoort. 

6. Healthy or not so healthy? 
Zin in een superfood maaltijd of toch een stevige maaltijd? Zin in sla? Of toch zin in gegratineerde roseval aardappeltjes uit de oven? Als je hier niet bewust mee bezig bent, dan is deze vraag natuurlijk overbodig. Toch kan deze vraag je ook weer op ideeën brengen. 

7. Budget?
Als je op jezelf woont kan het zo zijn dat je aan het einde van je geld altijd een stuk maand overhoudt… Annoying! Een driegangendiner met een klein budget gaat er niet in zitten. Houd hier ook rekening mee. Met een klein budget kun je bijvoorbeeld beter een grote pan nasi maken en wat je overhoudt invriezen voor de volgende maand. Fijn als je de volgende maand ook een stukje maand overhoudt en je portemonnee het begeeft. 

8. Opsommen, koken en smullen!
Ik heb 40 minuten de tijd, Thaise keuken, vis, wisselvallig weer, 4 mensen, healthy maar voedzaam, niet echt een budget… Stel dit zijn de antwoorden op de bovenstaande vragen, dan heb je de rode draad al uitgestippeld. Op de recepten site van Albert Heijn kun je super veel recepten vinden en de antwoorden verwerken in je zoektermen en zo het resultaat filteren. Zo kom je bijvoorbeeld uit op groene curry met tilapia en paksoi! 

Wil je het echt origineel aanpakken? Dan kun je natuurlijk ook bij de recepten van Foodness spieken! Of bij de recepten op Girlscene! 

Wat ga jij vanavond eten?

Must reads 👀