Lifestyle

10 onmisbare LinkedIn tips voor studenten

Als student heb je meestal niet meer ervaring dan als cassière bij Albert Heijn. Toch wil je ooit een échte baan, traineeship of stage scoren en dan kun je er tegenaan lopen dat je geen relevante werkervaring hebt. Vervelend, maar dat betekent niet dat je dat je jouw droombaan niet kunt bemachtigen. Als je online snel te vinden bent en daar goed overkomt, dan maak je net zoveel kans als iemand met relevante werkervaring! Een LinkedIn profiel is zo gemaakt en met deze 10 tips maak je ook nog eens een killer (online) indruk! 

1. Begin vandaag
De grootste valkuil van het bouwen van je online identiteit is pas starten als je het nodig hebt. In dit geval, als je je diploma op zak hebt. Wacht daar niet op en begin vandaag! Vermeld welke studie én afstudeerrichting je volgt, wat je scriptie-onderwerp is én wanneer je verwacht af te studeren. 

2. Bijbaantjes zijn goed, relevante bijbanen beter
Recruiters zijn dol op mensen die veel bijbaantjes hebben gehad. Ook stages vallen hieronder. Heb je ergens lang gewerkt en ben je intern gegroeid, dan getuigt dat van uithoudingsvermogen. Heb je ook nog relevante bijbaantjes gehad, heb je als communicatiestudent bijvoorbeeld het social media kanaal van je universiteit bijgehouden, dan onderscheidt dat je helemaal van de rest. Vermeld dit op je LinkedIn-profiel.

3. Doe vrijwilligers-, commissie- of bestuurswerk
Buitenschoolse activiteiten spreken aan, al is het in de festiviteitencommissie. Dit laat zien dat je beschikt over een groot organisatorisch vermogen en zegt ook wat over je persoonlijkheid. Een keurig bijbaantje in de supermarkt is natuurlijk heel mooi, maar onderscheid je wellicht niet heel erg van anderen. Beschrijf je werkzaamheden aan de hand van concrete doelstellingen en behaalde resultaten.

4. Krijg aanbevelingen 
Heb jij het bedrijf waar je stage liep enorm geholpen? Vraag dan om een aanbeveling op LinkedIn. Aanbevelingen zeggen een werkgever veel over jou als toekomstige werknemer.

5. Start je profiel met een elevator pitch
Start je LinkedIn-profiel met een pakkende titel, professionele foto en een persoonlijke introductie over wie je bent, wat je doet en wat je wil. Profielen zonder foto worden slechter gevonden door recruiters en door aan te geven wat je wil, vergroot je de kans dat je gevonden wordt door relevante werkgevers.

6. Noem cijfers
Eindcijfers, percentages, scores, beoordelingen… Als ze goed zijn, noem ze op je LinkedIn-profiel. Daarmee kan je je onderscheiden van de rest. Noem het ook als je bijvoorbeeld meerdere talen vloeiend spreekt.

7. Benoem digital skills
Op LinkedIn is het heel gemakkelijk om aan te geven over welke vaardigheden en kwaliteiten je beschikt. Vooral digitale vaardigheden tellen. Bouw een website of beheer een online community. Zorg dat je op digitaal vlak iets voorop loopt. Door de rappe ontwikkelingen op dit vlak loop je al snel enorm voor op de rest.

8. Bouw een portfolio op
LinkedIn biedt tegenwoordig de mogelijkheid om zelf content op je profiel te plaatsen. Dat kan van jezelf zijn maar ook content van anderen die jij interessant vindt. Denk aan foto’s, video’s, presentaties en links naar artikelen en blogs. Laat zien waar je passie ligt en waar je talent.

9. Word een influencer
Op dit moment introduceert LinkedIn wereldwijd de longpost. Dit maakt het voor iedereen mogelijk om zelf langere content te publiceren op je profiel. Naast het plaatsen van foto’s en video’s kan je nu uitgebreide blogs schrijven over het onderwerp van jouw passie. Deze content is niet alleen zichtbaar voor je connecties maar voor iedereen. Hoe interessanter mensen jouw content vinden, hoe meer volgers je opbouwt en hoe meer je jezelf profileert als influencer binnen jouw vakgebied.

10. Check, check, dubbelcheck
Tot slot, check je contactgegevens. Het komt meer dan eens voor dat een telefoonnummer dat vermeld wordt op het LinkedIn-profiel niet meer in gebruik is. En zorg voor een professional emailadres. Het gebeurt echt: mail niet vanuit bunny66@hotmail.com.

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Met deze tips weet je zeker dat je goed voorbereid bent op de sollicitatie. 

Girlscene's Shelley ging naar een masterclass van LinkedIn bij de Technische Universiteit in Delft en legde dit vast in een video! Heb je deze gemist? Dan vindt er op donderdag 27 november nog een masterclass plaats aan de Rijksuniversiteit Groningen en op dinsdag 9 december aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Kun je de video niet bekijken? Ga dan naar ons YouTube-kanaal!

Watch on YouTube

Heb jij al een LinkedIn profiel? Welke tip ga jij gebruiken?

Must reads 👀