Beauty

Acne: do’s en don’ts

Acne, wat moeten we erover zeggen? Het is super vervelend en soms lijkt het alsof de acne nooit meer verdwijnt van je gezicht. En als het wel wegtrekt blijf je achter met joekels van littekens. Niet zo'n pretje… Om dit zo goed mogelijk te voorkomen wil Girlscene graag do's en don'ts met je delen zodat je op de juiste manier met dit huidprobleem om kunt gaan. Lees maar mee!

Op Girlscene heb je al het een en ander kunnen lezen over acne. We schreven over puistjes camoufleren, hét middel tegen acne en hoe je acne op een natuurlijke manier behandelt. Maar goed, je hebt vooral iets aan deze artikelen als het kwaad al geschied is. Daarom is het raadzaam om de volgende do's en don'ts te lezen zodat je het beste met jouw acne om kunt gaan. 

Don'ts
huid uitdrogen
Als je het gemiddelde anti onzuiverheden product koopt in de drogisterij heb je een grote kans dat je eindigt met een uitgedroogde huid. Deze reinigers en gels zijn vaak heel uitdrogend en dat werkt averechts op een acne gevoelige huid. De fout die huidverzorgingsmerken maken is dat ze denken dat iedere huid met acne vet is. Terwijl heel veel meiden bijvoorbeeld te kampen met een droge huid. Je kunt vast wel raden wat er met je huid gebeurt als je dit gebruikt… Slecht nieuws dus. Bovendien gaat je huid extra talg aanmaken om het uitdrogende effect in balans te brengen waardoor er weer ontstoppingen ontstaan. 

Vermijd ingrediënten zoals sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate en ammonium laureate sulfate, want dit zijn de boosdoeners. 

 toner
Toner bevat alcohol en nogmaals, alcohol droogt uit. En dat wil je niet voor de huid. 

 puistjes aanraken
Je weet vast wel hoe vervelend het is als je een joekel van een puist op voelt komen… Dat is geen feestje. Het laatste wat je in dit geval moet doen is aan de puist zitten. Aanraken en krabben is uit den boze. Zo verspreid je bacteriën, maak je de ontsteking erger en blijf je achter met een (erger) litteken. 

 zuivel
Sommigen denken dat vet voedsel een oorzaak is van onzuiverheden, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Als je echt last hebt van gezwellen op het gezicht, vooral bij de kaak en kin, is de kans aanwezig dat je niet goed tegen zuivel kunt. Of je neemt te veel zuivel tot je. Pas daarom je voedingspatroon aan en eet minder yoghurt, softijs, kaas en drink minder melk. 

stress
Oké, natuurlijk is het niet helemaal mogelijk om stress compleet uit je leven te bannen. Het hoort er nu eenmaal bij, helaas helaas. Maar het is een afrader om veel te stressen, omdat dit veel invloed heeft op de huidconditie. Stress veroorzaakt de aanmaak van cartisol waardoor de huid meer talg produceert wat tot verstopping leidt. 

bron

Do's
 micellair water
Wil je na het reinigen je huid afnemen met een toner? Stop. Kies liever voor micellair water. Veel beter voor de huid! 

anti-oxidanten
Eet je huid mooi. Laat zuivel staan en ga juist voor producten die anti-oxidanten bevatten. Dit vind je vooral in bessen, pure chocolade, noten en bonen. Best lekker voedsel toch? Lees ook eens dit artikel waarin je veel eten vindt die goed zijn voor de huid. 

olievrije producten
Merk je dat jouw huid niet goed reageert op je dagcrème? Dat zou heel goed kunnen als het niet olievrij is. Het is erg goed voor de huid om een dagcrème te gebruiken trouwens. Het is een kwestie van de juiste crème voor jezelf te vinden. Een olievrije crème op waterbasis werkt dan beter voor de huid.

 salicylzuur
Als je op zoek bent naar een middel om acne te bestrijden wil je waarschijnlijk vast wel salicylzuur proberen. De werking hiervan zorgt dat de huid gladder wordt terwijl het tegelijkertijd acne veroorzakende bacteriën vermindert. Salicylzuur voorkomt nieuwe puistjes en mee-eters omdat het de poriën leeghaalt. 

 exfoliëren
Je leest wel eens dat men het afraadt om de acne gevoelige huid te scrubben. Kies daarom af en toe voor exfoliëren! Dit helpt om de bovenste (dode) huidcellen te verwijderen en littekens op te lichten. De kans op verstoppingen wordt mede hierdoor kleiner. 

Ken jij nog meer do's en don'ts?

Bron: Refinery29, plazilla

Pin je inspiratie in Pinbook