Lifestyle

SOS een writer’s block

Je moet een artikel schrijven voor school en het lukt niet. Je hebt geen inspiratie en komt niet verder dan één alinea. Je hebt een writer's block. Als je een eigen blog hebt of je schrijft graag verhalen weet je als geen ander hoe vervelend het is om een writer's block te hebben. Met deze tips voorkom je het of ben je binnen no time weer van je writer's block af.

Begin opnieuw
Het werkt vaak goed om een nieuw document te openen. Als je een nieuw document begint krijg je andere, nieuwe ideeën. Het oude document moet je natuurlijk niet weggooien. Je kunt ze later misschien wel samenvoegen.

Neem pauze
Een korte pauze doet vaak wonderen. Ga tussendoor heel iets anders doen. Ga een stuk wandelen of doe iets anders waarbij je weg moet bij je laptop. Ook een andere ruimte zorgt voor nieuwe ideeën.

Brianstormen
Schrijf alle woorden op die in je opkomen. Ook als ze niets met het onderwerp te maken hebben. Als je tijdens het schrijven geen inspiratie hebt, kijk dan naar de woorden en misschien kom je op die manier wel tot een leuk, creatief idee. De meest vreemde woorden geven je misschien wel de beste ideeën.

Schrijf over iets dat je interesseert
Als je een eigen blog hebt schrijf je over onderwerpen die je aanspreken. Op school is dat natuurlijk anders. Je opdracht moet bijvoorbeeld vaak over een maatschappelijk onderwerp gaan. Dit hoeft zeker niet saai te zijn, kies een onderwerp dat jou interesseert. Je zult merken dat het veel makkelijker is om over iets te schrijven wat je leuk vindt. Ook is het fijn als je zelf al iets over het onderwerp weet. 

Lees andere artikelen
Als je even geen inspiratie hebt helpt het vaak om artikelen van anderen te lezen. Het hoeven geen artikelen te zijn die met jouw onderwerp te maken hebben. Door het enthousiasme van andere schrijvers word je gemotiveerd om weer te gaan schrijven.  


Bron

Wees niet kritisch
De grootste oorzaak van een writer's block is dat je te kritisch naar jezelf bent. Als je direct je eigen ideeën bekritiseerd, lukt het niet om creatief te zijn. Je moet niet direct een perfect artikel willen schrijven. Spreek met jezelf af dat je tien minuten lang gaat schrijven zonder dat je jezelf beoordeelt. Als je klaar bent heb je misschien een tekst geschreven waar je totaal niet tevreden over bent, maar je hebt in ieder geval een tekst om te verbeteren. Een slechte tekst is eenvoudig te verbeteren.

Deadline
Spreek met jezelf een deadline af. Zo heb je iets om naar toe te werken. Als je een beetje onder druk staat presteer je vaak beter. Als je het lastig vindt om te plannen, kun je tussendoor voor jezelf meerdere deadlines inplannen. Je kunt een schema maken. Spreek bijvoorbeeld af dat je iedere dag 300 woorden schrijft, of je het nou goed vindt of niet. Je komt alleen van een writer's block af door dingen op papier (of in een document) te zetten. 

Corrigeer aan het eind
Ga pas corrigeren als je het hele artikel hebt geschreven. Als je tussendoor jezelf telkens corrigeert, rem je je creativiteit en ontstaat een writer's block.

Heb jij wel eens last van een writer's block?

Bron: Hellogiggles