Lifestyle

Wat komt er bij kijken als je gaat samenwonen?

Yes verhuizen! Dit is natuurlijk super leuk en in je hoofd spoken al duizend ideeën. Als je gaat samenwonen heb je het niet alleen voor het zeggen en zal je dus samen beslissingen moeten nemen. Uiteindelijk komen jullie hier vast uit. Hier en daar een compromis sluiten en je huis zal zeker awesome worden. De inrichting is alleen niet het enige waar je aan moet denken… Girlscene vertelt wat er allemaal bij komt kijken als je gaat samenwonen!

Voor mij -Vivian- is het moment gekomen dat ik écht ga samenwonen. Dit keer niet met mijn leuke vriendinnetjes, maar jawel, met mijn boyfriend. Dit is al een grote stap, maar het is ook zeker een stap als je besluit met andere huisgenootjes te samenwonen.

Je hebt samen een leuk appartement gevonden en je gaat er samen in. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf ook veel inspraak hebt. Er moeten alleen echt wat belangrijke dingen goed geregeld worden. Of je er nou een studentenhuis van maakt of een huisje, boompje, beestje. Dus ga je weg uit het huis van je ouders? Zorg dan in ieder geval dat je startklaar bent! Dingen waar je onder andere rekening mee moet houden zijn je (gezamenlijke) betaalrekening, spaarrekening, zorgverzekering en verzekeringen voor onder andere het huis, auto en reizen.

Bij huurhuizen moet er altijd iemand garant staan. Er moet dus besloten worden wie de hoofdhuurder wordt. Degene die garant staat heeft altijd een bepaalde inkomenseis. Als student kun je dit eigenlijk zelf nooit zijn, dus hiervoor moet je jouw ouders lief aankijken. 


Bron

Het is belangrijk dat je alle eisen in je huurcontract goed doorneemt. Als je met vriendinnen gaat samenwonen bijvoorbeeld, dan stel je voor iedereen apart een contract op. Voor welke periode stel je het contract bijvoorbeeld op? Meestal kun je kiezen voor een contract van één jaar en met een opzegtermijn van een maand. Ook staat erin hoeveel je huur exclusief is. Verschillen de groottes van de kamers? Dan is het wel zo netjes om de totale huur hier eerlijk over te verdelen. Met een kleinere kamer betaal je nooit zoveel als iemand met de grootste kamer. 

Als dit allemaal is vastgesteld, dan komt het volgende punt. Het is namelijk wel fijn als je warm water hebt en kunt koken… Yes het gas, water en licht moet geregeld worden. Hierbij ga je samen op zoek naar de goedkoopste energieleverancier. Hier stel je een contract bij op en deze wordt vaak onder één naam opgesteld. Beslis hierbij dus ook wie dat wordt. 

Je kunt in de woonkamer televisie kijken via de kabel, maar voor digitale televisie zal je ook een leverancier moeten zoeken. Bijvoorbeeld UPC of Ziggo. Ook hierbij stel je een contract op onder één naam. 

De energie, water en digitale tv kosten tel je bij elkaar op en verdeel je over het aantal bewoners. De prijs die daar uitkomt tel je vervolgens weer op bij je huur exclusief en zo weet je wat je huur inclusief zal zijn. 


Bron

Je hebt natuurlijk voor de gezamenlijke ruimtes ook meubels nodig. Wil je deze kosten goedkoop houden, dan is het slim om eerst in je familie rond te vragen of zij nog het een en ander hebben. Voor nieuwe spullen plan je een gezellig dagje naar de Ikea. Je hebt bijvoorbeeld nog geen glazen of nog geen gordijnen en ga zo nog maar even door. Hier ga je merken dat elkaars smaken toch een beetje van elkaar wijken. Believe me, met je vriend door de Ikea wandelen is zeker een goede relatietest. 

Het is ook echt slim om samen te bespreken wat voor regels je in het huis belangrijk vindt. Wordt er bijvoorbeeld gerookt in huis? Als één iemand dat liever niet heeft, dan moet de rokende huisgenoot respecteren en zal er dus niet binnen gerookt worden. Wanneer moet het vuilnis naar buiten? Wie maakt de keuken schoon? Wie stofzuigt? Al deze vragen zullen jullie samen moeten beantwoorden. Het is handig om daarbij vanaf het begin een rooster te maken. Zo kun je iemand terecht erop aanspreken als hij of zij zijn taken niet heeft uitgevoerd. 

Als je zoals ik gaat samenwonen met je vriend , dan is het slim om een gezamenlijke rekening te openen. Bij Rabobank kun je een voordelige gezamenlijke rekening openen, klik hier

Als je ergens op kamers gaat of een kamer wil vinden, dan kun je hier een compleet stappenplan vinden om te weten wat je allemaal moet doen en regelen. 

Heb jij nog leuke tips waar je aan moet denken als je gaat samenwonen?