Lifestyle

Waarom komen en gaan vrienden?

Met sommige vrienden heb je nooit ruzie en met sommige vrienden wel. Sommige vrienden ken je al bijna je hele leven en sommige vrienden ken je pas een jaar. Het kan zo zijn dat je met je oude vrienden uit elkaar gegroeid bent en deze niet meer zo vaak ziet. Ook zijn sommige vriendschappen totaal verbroken. Hoe komt dit eigenlijk? Waarom komen en gaan vrienden?  

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen in 7 jaar de helft van zijn vrienden kwijt is. De vriendschappen die er niet meer zijn worden in die 7 jaar gelukkig ook weer vervangen voor nieuwe vrienden. Je hele leven lang houd je ongeveer wel evenveel vrienden, maar de samenstelling van je vriendengroep verandert wel telkens. Ook kan het zo zijn dat sommige vrienden steeds belangrijker worden en sommige vrienden wat minder. 

Wat kunnen hiervan precies de redenen zijn?

Verhuizen
Dit blijft altijd lastig. Als iemand ver van je vandaan verhuist of jij zelf verhuist is het moeilijk om de vriendschap goed te onderhouden. In de nieuwe buurt ontmoet je ook nieuwe vrienden en deze vervangen je oude vriendschappen. Je oude leventje laat je letterlijk achter. 

School
Als je op de basisschool zit komt in groep 8 een belangrijke beslissing. Naar welke middelbare school ga ik? Het kan zo zijn dat je vrienden een andere school hebben gekozen dan jij. Aan het begin merk je dit nog niet zo, maar uiteindelijk zal je merken dat daardoor sommige vriendschappen verwateren. Jullie maken namelijk allebei op je nieuwe school nieuwe vrienden. 

Liefde
Liefde maakt blind. Als je vriendin een relatie krijgt kan het soms zijn dat ze jou letterlijk niet meer ziet staan, omdat ze helemaal in de wolken zit. Als de relatie nog pril is dan kan je dit enigszins nog begrijpen, maar als dit te lang duurt voel jij je aan de kant gezet. Als de relatie uit gaat kan het zo zijn dat de vriendin weer om jouw aandacht vraagt. De vraag is natuurlijk of jij hier nog wel zin in hebt…

Vakantie
In eerste instantie lijkt het super leuk om met een vriendin op vakantie te gaan. Samen op avontuur, stappen en genieten van de zon bijvoorbeeld. Echter kom je erachter dat jij je gaat ergeren aan je vriendin. Ze staat toch net even wat anders in het leven dan je dacht. Je echte vrienden leer je door en door kennen na een paar dagen op elkaars lip te hebben gezeten. De conflicten op vakantie kunnen de vriendschap beëindigen. Dit hoeft natuurlijk niet voor elke vriendschap te betekenen! 

Volwassen
Iedereen wordt beetje bij beetje steeds volwassener. De een sneller dan de ander. Je prioriteiten veranderen en dit kan de vriendschap veranderen. 

Interesses
Hoe ouder je wordt hoe meer je jezelf leert kennen en hoe meer je weet wat je interesses zijn. Je kan op een punt in je vriendschap belanden dat je merkt dat jullie interesses niet meer matchen. Je gaat op zoek naar nieuwe vrienden met dezelfde interesses. Je vindt het eigenlijk wel best dat jullie elkaar minder zien, omdat je dit simpelweg aanvoelt.

Friendzone
Het kan natuurlijk zo zijn dat je andere gevoelens voor je beste vriend ontwikkeld hebt. De liefde slaagt natuurlijk als hij ook verliefd op jou is. Als dit niet het geval is kan dit de vriendschap heel ongemakkelijk maken en uit schaamte zullen jullie elkaar ontwijken. Zo wordt je beste vriend langzaam een vreemde voor je. 

Gelukkig zijn er ook zeker vrienden voor het leven!

Herken jij jezelf in deze vriendschapsbreuken?

Bron: Nu, InfoNu

Must reads 👀