Lifestyle

Zien: theatervoorstelling over eetstoornissen

Hoewel bijna iedereen weleens geconfronteerd is met een eetstoornis -misschien ken je wel iemand met deze ziekte of heb je er zelf last van- is het niet iets waar veel over gepraat wordt. Maartje heeft zelf een eetstoornis gehad en besloot hier een theatervoorstelling over te maken. Een voorstelling die niet alleen indrukwekkend en aangrijpend is, maar ook eentje die eetstoornissen bespreekbaar maakt! 

Een theatervoorstelling over een eetstoornis, dat hebben we nog niet eerder gezien. Best gek, want veel jongeren krijgen -helaas- te maken met deze ziekte. Erover praten is nog steeds een taboe. Terwijl dat juist zo belangrijk is! Iedereen moet weten wat een eetstoornis is, zo kun je mensen niet alleen beter helpen (of zij jou), maar kan het ook beter gesignaleerd worden.  

Om de problematiek rondom een eetstoornis bespreekbaar en inzichtelijk te maken, organiseert Stichting Human Concern een theatertournee, waarin de voorstelling ‘Stillen’ van de 24-jarige Maartje Wikkerink centraal staat. Maartje heeft zelf een eetstoornis gehad en weet dus als geen ander wat de ziekte met je doet. Ze is inmiddels hersteld van haar eetstoornis en praat nu heel open over de ziekte in het toneelstuk. Hiermee wordt het taboe rondom eetstoornissen verbroken. 

Op vrijdag 10 oktober aanstaande gaat deze in Utrecht in première, waarna ze speelt in Amsterdam, Zwolle, Eindhoven en Delft. Iedereen is welkom: mensen met een eetstoornis, naastbetrokkenen, doorverwijzers en therapeuten. Na afloop van de voorstellingen is het mogelijk om informatie te verkrijgen van therapeuten en (oud)- cliënten van Human Concern over de visie en behandelmogelijkheden. De middag start om 15.30 uur. 

Data en locaties:
10 oktober 2014 Utrecht Het Huis
24 oktober 2014 Amsterdam MC Theater, Westergasfabriek
7 november 2014 Zwolle Odeon
23 januari 2015 Eindhoven NatLab
6 februari 2015 Delft Theater de Veste

Over eetstoornissen praten? Op 15 september aanstaande om 20.30 uur is er een chat op: ikookvanmij.nl met theatermaakster en ervaringsdeskundige Maartje Wikkerink. Zij vertelt hoe zij haar angsten weet te overwinnen!

Kaarten bestellen voor één van de vijf voorstellingen kan via humanconcern.nl. De prijs is € 7,50 per kaartje.