Lifestyle

Winterdip? Ooit van lichttherapie gehoord?

De dagen worden korter en de nachten nou niet bepaald langer… De zon komt later op en gaat vroeger onder en dit betekent dat wij in de winterperiode steeds minder daglicht zien. Dit betekent ook dat het lichaam minder vitamine D opneemt, omdat de zon ons dit niet kan geven. Het kan dan zo zijn dat je een dipje krijgt, maar lichttherapie biedt daarvoor een oplossing!

Het komt je misschien wel bekend voor dat je in de winter minder energie hebt en je af en toe een beetje depri bent. In ieder geval komt het wel vaak voor. Je hebt last van gezellige huilbuien en bent een beetje prikkelbaar. Fantastisch dit soort buien, NOT!

Op een gegeven moment had ik -Vivian- hier in mijn puberteit nog meer last van en je kunt wel raden wat voor drama queen ik toen was. Het is al allemaal zo heftig met die gierende hormonen in je lijf. Ik werd er gek van mij zo kwetsbaar te voelen. Op een gegeven moment kon ik al in een jankbui belanden als iemand maar iets onbenulligs tegen me zei! 

Bron

Helaas kon ik niet in de winter net als beren een heerlijk winterslaapje doen. Ik moest de oplossing dus ergens anders zoeken. Ik belde mijn huisarts op en die nodigde me uit voor een gesprek. Na lang praten en mijn problemen op tafel te hebben gegooid, kwamen we samen tot de conclusie dat lichttherapie mij zou helpen. Ik reageerde hetzelfde zoals jullie nu zouden reageren: lichttherapie wat??? 

Met lichttherapie zorg je er eigenlijk stapsgewijs ervoor dat je lichaam meer vitamine D aanmaakt. Je hebt hiervoor een speciale lamp nodig. Deze lamp is een stuk feller dan normaal kunstlicht en dit zorgt ervoor dat je lichaam het licht sneller opneemt. Helaas is dit licht niet zo fel als zomers daglicht, maar het zorgt er in ieder geval wel voor dat je meer licht binnenkrijgt. 

De lamp zet je zo'n veertig centimeter van je vandaag en af en toe kijk je in dit licht. Een half uurtje per dag is voldoende. Het licht komt via de ogen binnen en hierdoor komt het signaal bij de hersenen terecht. Op deze manier kunnen de hersenen het dag en nachtritme beter regelen. Dit is namelijk een van de oorzaken van een winterdip. In de lente en zomermaanden hebben je hersenen dit extra steuntje in de rug niet nodig, maar in de winterse periodes is er een gebrek aan daglicht. Natuurlijk hoeft het niet te betekenen dat jij hier ook last van hebt, het verschilt namelijk per mens. De een reageert er anders op dan de ander. 


Bron

Lichttherapie is een hele veilige manier op je lichaam in de winter een soort van boost te geven. Het werkt gelukkig niet verslavend. Tevens kan het ook slaapklachten verhelpen. Als je ermee start dan volg je ongeveer 5 dagen deze therapie en daarna kun je kijken of het geholpen heeft. Het is handig om in een boekje bij te houden hoe jij je die dagen hebt gevoeld. Was je bijvoorbeeld moe, een beetje down, sloom en verdrietig, dit soort vragen kun je voor jezelf stellen en opschrijven per dag.

Voordat je met lichttherapie start is het belangrijk dat je dit wel eerst met je huisarts overlegt. Je kunt deze lamp op het internet kopen, maar je kunt deze lamp ook huren.
Als je last hebt van migraine, dan kan ik deze therapie je niet aanraden. Door het felle licht kan dit namelijk verergeren.

Was jij al bekend met lichttherapie? Heb jij wel eens last gehad van een winterdip?