Lifestyle

Stelling: ‘Geld maakt niet gelukkig’

Lekker discussiëren over actuele en/of maatschappelijke kwesties? Dat kan nu op Girlscene! Elke week legt Girlscene of een lezeres een stelling voor waar iedereen respectvol op kan reageren. Dit is de plek waar je terecht kunt met jouw standpunten over zaken die op dit moment spelen. Deze keer: 'Geld maakt niet gelukkig'.

Op het Girlscene forum opende SaladFingers het topic: 'Geld maakt niet gelukkig'. In de huidige maatschappij wordt geld vaak gezien als iets dat gelukkig maakt. Maar is het echt zo, maakt geld mensen werkelijk gelukkiger? Of vind jij dat je het geluk ergens anders kunt vinden?

Vitani: Die concerten, festivals, dure auto, villa en butler kunnen mij gestolen worden. Dat hoef ik allemaal niet te hebben om gelukkig te zijn. Maar die wereldreis kun je voor sparen, dat doe ik al sinds jaren. Daarbij hoef je ook niet alle landen in 1 keer te bezoeken, je kunt ook ieder jaar 1 land doen (of een paar landen). Daarbij, de mensen die het meest gelukkig zijn, zijn niet de mensen die het meeste hebben, maar de mensen die er het meeste van maken. Je hoeft geen tonnen te verdienen om plezier te kunnen maken. Een miljonair is echt niet (veel) gelukkiger dan iemand met een inkomen waar hij gewoon van kan rondkomen, een keer per jaar op vakantie kan en af en toe een leuk uitje.

OhDear: Geld is handig en in onze maatschappij ook noodzakelijk, maar het is geen recept voor geluk of een soort garantie. Beste voorbeeld: mijn eigen opa en oma. Ze waren stinkend rijk met hun drie huizen, dikke auto's en hun jacht, maar ze zijn allebei vrij jong en diep ongelukkig gestorven. Wil natuurlijk niet zeggen dat je niet gelukkig kan zijn met veel geld, maar ik wil ermee illustreren dat het geen garantie is. Ik ben dan ook altijd opgevoed met het idee dat je je financiën gewoon goed op orde moet hebben en dergelijke, maar dat geld uiteindelijk niet gelukkig maakt.

Buongiorno: ’Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig maken ze geld'. Zo is het maar net, zonder geld kun je vrij weinig in deze wereld, dus ja, in mijn ogen heb je wel geld nodig om iets op te kunnen bouwen. Ik denk/vind alleen niet dat veel geld je per definitie gelukkig kan maken, natuurlijk zijn we best kapitalistisch, maar liefde kun je niet kopen. Dus nee, ik zou blij zijn als ik later genoeg verdien om een gezin te kunnen onderhouden, lekker op vakantie te gaan, uit eten te kunnen ed. maar met alleen miljoenen en geen gezinnetje/man/etc. ben ik niet gelukkig.  

Creative: Als je iets met je geliefde wilt doen kost dit vaak geld. (uit eten, bioscoopje, leuk cadeautje kopen, naar diegene toe reizen). En je moet naar de dokter als je niet gezond bent en dit kost ook geld. 

Dus ja, om echt gelukkig te zijn heb je altijd wel geld nodig. Ik denk dat als je alleen maar genoeg geld hebt om bijvoorbeeld een dak boven je hoofd te hebben en eten te kopen, je minder gelukkig bent dan wanneer je ook secundaire behoeften kunt vervullen (dus een dagje weg, iets leuks kopen, op vakantie, etc). 

Maar het hangt met elkaar samen. Met genoeg geld om primaire behoeften en secundaire behoeften + daarnaast nog leuke mensen om je heen/liefde/innerlijke gelukkigheid , dan ben je pas gelukkig denk ik.

Confession: Ik denk dat geld wel gelukkig maakt. Ik kom uit een goed welvarend gezin. Mijn vader heeft een goede baan. We gaan vaak (ver) op vakantie en ik heb veel mooie spullen/kleding. Maar ik werk zelf ook voor m'n geld en leg iedere maand een beetje opzij. Ook zit ik nog gewoon op school en vind ik onderwijs een van de belangrijkste dingen wat er is want ik wil later een goede baan. Ik wil heel graag carrière maken en een succesvolle zakenvrouw worden, misschien nog wel liever dan dat ik wil settelen, trouwen en kinderen krijgen. Om me heen word ik vaak snel "golddigger" genoemd of "geldgeil", maar die termen zijn natuurlijk onzin. Ik wil mijn eigen geld verdienen en zelf rijk worden, omdat ik gelukkig word van mooie spullen en vakanties. Ik zou nooit gelukkig kunnen zijn als ik arm was, puur omdat ik dit leventje natuurlijk m'n hele leven al heb. Dat wil niet zeggen dat geld het ENIGE is wat me gelukkig maakt. Mijn familie en vrienden zijn natuurlijk het aller belangrijkst maar ik ben over het algemeen wel iets geld gerichter dan andere uit mijn vriendengroep/familie. Ik kies mijn studie ook op basis van het banenperspectief en het verwachte salaris. Ik schaam me er ook niet voor. Zolang ik niet alles van "pappie" en "mammie" krijg, en mijn vriend niet uitzoek op zijn geld, maar er gewoon zelf voor kan werken..

Wat vind jij? Maakt geld je gelukkig? 

Pin je inspirate in Pinbook