Lifestyle

Beat de herfstdip!

6

De dagen worden korter, de zon laat (nog) minder van zich zien. Het kleurtje dat je deze zomer hebt opgedaan is vervaagd, de bomen worden steeds kaler, je zomerkleding kun je nu echt niet meer dragen. Je kunt de deur niet verlaten zonder paraplu en dikke sjaal en de zomervakantie lijkt al eeuwen geleden. Ja, het is herfst, maar dat is niet iets om sip van te worden. We hebben tien tips voor je om de herfstdip de baas te blijven.

1. Sta vroeger op en creëer een regelmatig slaappatroon
Doordat de zon later opkomt en eerder onder gaat kun je een tekort aan daglicht krijgen, zeker als je lang in bed blijft liggen. Probeer in de winter net iets eerder op te staan, dan kun je 's avonds eerder toegeven aan je vermoeidheid. Als je dit lang genoeg doet krijg je vanzelf een nieuw en regelmatig slaappatroon. Meer donkere uren zorgt voor een verhoogd niveau van melatonine in je bloed, dit is het slaaphormoon dat je slaperig maakt overdag en 's nachts maakt het je juist onrustig. Je maakt dit alleen maar erger door koffie te drinken om wakker te blijven, wat je beter kunt doen is iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaan.

2. Ga iedere dag eventjes naar buiten
In de zomer ga je uit jezelf wel naar buiten, zeker als de zon schijnt. Of je nu een terrasje pakt, een dagje strand plant of gaat hardlopen, veel activiteiten vinden in de zomer buiten plaats. Het is logisch dat je in de herfst en winter minder buiten komt, maar probeer wel zo veel mogelijk buiten te zijn. De frisse lucht is goed voor je en iedere zonnestraal die je vangen kunt, moet je vangen. 

3. Eet 'herfstvoedsel'
De kortere dagen en het gebrek aan zonlicht zorgen ervoor dat je lichaam minder serotonine produceert. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Doordat je lichaam minder serotonine aanmaakt, vraagt het om voedsel dat de serotonine-productie stimuleert. Een aantal van dit soort voedingsmiddelen zijn koolhydraten zoals pasta, aardappelen en rijst. Maar als je hier te veel van eet word je ook weer vermoeider. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor eten dat ook de aanmaak van serotonine stimuleert, maar wat tegelijkertijd ook andere goede dingen voor je lichaam doet, herfstvoedsel wordt dit ook wel genoemd. Een aantal voedingsmiddelen die hier onder vallen? Zoete aardappel, pompoen, appels, peren, vijgen...

4. Geef jezelf een doel
Als je vermoeid bent en chagrijnig is het lastig om productief te blijven. Liever lig je iedere middag en avond in bed met je favoriete series (die je voor de vijfde keer kijkt) en een zak kruidnoten. Begrijpen we, maar of je daar uiteindelijk écht gelukkiger van wordt?! Om niet in deze sleur te belanden stel je jezelf een doel en leef hier naar toe. Dit doel kan van alles zijn, van vijf kilometer achter elkaar hardlopen tot een bepaald creatief doel. 

5. Sport!
Als je moe bent en het druk hebt, is sporten vaak het eerste dat er bij inschiet. Maar we hebben dit al vaker gezegd, als je moe bent en het druk hebt moet je juist sporten. Sporten zorgt er voor dat je beter met stress om kunt gaan en het werkt als een natuurlijke drugs.

6. Eet genoeg ijzer
Ben je vermoeid, bleek en vind je het lastig om jezelf te concentreren? De kans is groot dat je dit te danken hebt aan een tekort aan ijzer. Een ijzertekort is 's werelds meest voorkomende vitamine tekort. Uit onderzoek blijkt dat één op de tien mensen een tekort aan ijzer heeft en ook al heb je geen bloedarmoede, je kunt alsnog een ijzertekort hebben. Eet iedere dag genoeg voedingsmiddelen met ijzer. Je vindt ijzer onder andere in rood vlees, vis, eieren, brood, groene groenten en gedroogd fruit. Je kunt ook extra vitamine D in pilvorm slikken.

7. Slik vitamine D
Naast een tekort aan ijzer, is een tekort aan vitamine D ook een veelvoorkomende kwaal, zeker in de herfst en winter wanneer de zon zich minder laat zien. Vitamine D haal je namelijk uit zonlicht. Krijg jij weinig zonlicht (achter glas telt niet als zonlicht!) en voel je je vermoeid, slik dan extra vitamine D.

8. Maak het knus
Dat het buiten koud en guur is, betekent niet dat het binnen ook donker en saai moet zijn. Integendeel! maak van je kamer/huis een paleisje. Zet je kamer vol met (geur)kaarsjes, maak het knus, maak het gezellig. Maak het een plek waar je graag wil zijn.

9. Spreek genoeg af met mensen waar je gelukkig van wordt
Ook al ben je moe en wil je het liefst 's avonds meteen na het eten naar bed, vergeet niet dat je ook vriendinnen hebt. Spreek af met mensen die je gelukkig maken, mensen die je energie geven. Uit onderzoek blijkt dat vrienden er voor een deel voor kunnen zorgen dat je minder depressief wordt. Het is makkelijk om de hele avond in je eentje voor de TV te liggen, maar zorg dat je minstens één keer in de week de deur uit gaat voor een gezellige avond met vriendinnen. Een avondje film kijken (en lachen!) met je beste vriendinnen zorgt gegarandeerd voor een shot energie en geluk.

10. Maak een lijstje met dingen die je gelukkig maken
Het zijn vaak de kleine dingen die het leven echt mooi maken. Heb jij het idee dat er op dit moment helemaal niets is dat je gelukkig maakt? We kunnen het ons bijna niet voorstellen. Pak een pen, pak papier en schrijf op waar jij gelukkig van wordt. De kleine dingen waar wij gelukkig van worden? Warme chocolademelk met slagroom op zondagochtend in bed, een trein en bus die perfect op elkaar aansluiten, de eerste kerstliedjes op de radio, vanille geurkaarsen, oranje blaadjes op de grond... En zo kunnen we nog wel even doorgaan!

Nog niet overtuigd dat de herfst ook wel leuk kan zijn? Lees dan dit artikel waarin we je 20 redenen geven om van de herfst te houden!

Heb jij een herfstdip? Of geniet je juist van dit seizoen?

LOVE dit artikel
14 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

6 reacties

 • 4 jaar geleden hoi

  .

 • 4 jaar geleden I'm that girl

  Ik heb elk jaar de herfst/winter dip. I hate it, ik hoop dat deze tips me zullen helpen

 • 4 jaar geleden SweaterWeather♥

  Ik houd van de herfst ♥ Ik snap nooit waarom zo veel mensen daar een hekel aan hebben D:

 • 4 jaar geleden Damon_master_piece

  ik ben juist gek op de herfst

 • 4 jaar geleden IHeartVS

  Handig artikel!

 • 4 jaar geleden Kusjex

  Leeuk!

 1. 1