Lifestyle

Zo word je een échte lezer

Een boek lezen, misschien is het één van je favoriete bezigheden, maar veel groter is de kans dat je het juist als een verplichting ziet. Met de komst van het internet en het grote aantal series op TV is de tijd die we besteden aan het lezen van een (goed) boek aanzienlijk afgenomen. En dat is zonde, want lezen is fijn, echt waar. Je moet alleen wel weten hóe je moet lezen.

Nu denk je misschien, ja HAL-LO Girlscene, dat heb ik toch in groep 3 al geleerd? Daar heb je inderdaad een punt, de meesten van ons hebben in groep 3 al leren lezen. Maar daar willen we het vandaag niet over hebben, we snappen heus wel dat je weet hoe je woorden van papier (of een beeldscherm) moet lezen, je leest immers ook Girlscene. We willen het vandaag hebben over hoe je weer voor je plezier gaat lezen.

1. Leg je telefoon weg
Het is allereerst belangrijk om je telefoon en alle andere afleidingen aan de kant te leggen. Die telefoon heb jij echt niet nodig als je een boek aan het lezen bent. Instagram, Twitter en Facebook kunnen ook wel twee uurtjes zonder jou. Echt waar. Ga op een plek zitten of liggen waar jij je comfortabel voelt. Zet een lekkere pot thee en maak er een écht genietmomentje van. Een momentje helemaal voor jezelf. Als je continu berichtjes op je scherm ziet binnenkomen kom je nooit in het verhaal en in dat verhaal komen is juist zo belangrijk, jezelf verliezen in een boek, dat maakt het lezen van boeken zo leuk.

2. Lees verschillende genres
Als je denkt dat je niet van lezen houdt is het belangrijk om verschillende soorten boeken te lezen. Als je altijd hetzelfde genre leest kom je er nooit achter welk genre je nu het leukste vindt. Misschien houd jij wel heel erg van chicklits, misschien word jij juist veel enthousiaster van een spannende psychologische thriller. Je zult het niet weten als je niet alles geprobeerd hebt. Andere genres die je zeker eens moet proberen: waargebeurde verhalen en biografieën.

3. Lees klassiekers
Het zijn niet voor niets klassiekers. Sommige boeken worden al eeuwen lang gelezen, anderen zijn de afgelopen honderd jaar een klassieker geworden. Een boek wordt niet zomaar een klassieker, dat gebeurt alleen als het boek echt heel erg populair is. Pride & Prejudice van Jane Austen is een goed voorbeeld van een klassieker. Niet alleen wordt het boek nog steeds door heel veel mensen gelezen, het is ook meerdere keren verfilmd. Daarnaast zijn veel hedendaagse verhalen op Pride & Prejudice geïnspireerd. Het boek dat het meest duidelijk op Pride & Prejudice gebaseerd is? Wat dacht je van Bridget Jones!

4. Lees de boeken die je vroeger leuk vond
We gaan er nu voor het gemak vanuit dat je lezen vroeger wél leuk vond. Welke boeken vond je leuk toen je in de laatste jaren van de basisschool zat? Las je Harry Potter?! Lees nú Harry Potter. Was Narnia je favoriete boekenserie? Lees Narnia! We gaan je heus niet vertellen dat je alle boeken van Floortje en Cindy weer moet gaan lezen (eigenlijk: waarom ook niet?), maar Harry Potter en Narnia zijn echte klassiekers en die zijn niet alleen leuk als je een jaar of elf bent.

5. Schrijf het op
Heb je een boek uit? Vond je het leuk? Vond je het afschuwelijk, kwam je er niet doorheen? Schrijf op wat jij wel of niet leuk vond aan je boek dit kan je in het vervolg helpen om uit te vinden wat je wel en niet leuke boeken vindt. Vond je het een leuk boek? Zoek het boek dan op een website als Bol.com op, je krijgt dan vaak boeken te zien die andere mensen ook lazen/interessant vonden, op deze manier ontdek je nieuwe boeken.

Ben je er klaar voor? Zin om te gaan lezen? Op zoek naar wat leuke boeken? We hebben tips. In dit artikel vind je vijf heerlijke romans, dit zijn Annemerel's favoriete (makkelijke) Engelse boeken. Meer benieuwd naar wat Lauren Conrad je aanraadt? Haar herfstboekenlijst van vorig jaar lees je hier.

Ben jij een lezer? Wat is jouw favoriete boek?

Must reads 👀