Travel

Citytip: Hip Hamburg

Na Antwerpen en Rome is het tijd om de volgende stad onder de loep te nemen: Hamburg it is! Girlscene's Danique vertrok afgelopen weekend -onder het mom van een roadtrip- richting het Noorden van Duitsland om deze prachtige stad te ontdekken. Naast de vele hippe koffietentjes, lunchrooms en conceptstores, heeft Hamburg ook een adembenemende haven waar je zeker goed kunt vertoeven. Marktliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen, van de welbekende vismarkt tot de beste vintage markten. Zet Hamburg maar op je lijstje!

Hamburg is de op één na grootste stad van Duitsland en tevens een belangrijke havenstad van ons buurlandje. De havenstad staat dan ook in de top 10 van 'grootste containerhavens ter wereld'. In de 20ste eeuw verlieten veel Europeanen hun thuisland en vertrokken met een schip vanaf Hamburg naar Amerika. Daarom wordt Hamburg ook wel the gateway to the world genoemd. Er wonen zo'n 1,7 miljoen mensen in Hamburg. Helaas zijn veel historische gebouwen in Hamburg verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar dat mag de pret niet drukken, want er valt nog genoeg te zien in deze havenstad!

Vervoer
Reis je met de trein, dan betaal je in september rond de €80,- voor een retourtje vanaf Amsterdam Centraal naar het hippe Hamburg. Eenmaal daar kun je reizen met het openbaar vervoer, waaronder met de metro die zowel overdag als 's avonds en 's nachts rijdt. Daarnaast heb je nog de bus, die ook 's nachts rijdt, waarbij je een buskaartje kunt kopen bij de buschauffeur. Verder kun je in Hamburg ook nog gebruikmaken van -uiteraard- een taxi!

Vervoerstip: maak gebruik van de Hamburg Card, waarbij je na aanschaf van deze kaart gratis met het openbaar vervoer reist en ook nog eens 40% korting krijgt op meer dan 100 musea en attracties. Afhankelijk van hoeveel dagen je gebruik wilt maken van deze kaart, betaal je voor één dag €8,90, drie dagen €21,90 en voor vijf dagen €37,50. 

Verblijf
In Hamburg heb je genoeg hotels, appartementen of hostels waar je kunt verblijven tijdens je citytrip. Zo betaal je voor een gedeelde kamer in een hostel rond de €25 per nacht. Wat dacht je bijvoorbeeld van het hippe 'Motel One' Hotel? Zeker als je maar een beperkt budget hebt en liever je geld wil uitgeven aan shoppen en eten!

Het Duitse budgetdesign hotelketen 'Motel One' heeft de filosofie “Great design for little money” en richt zich op stedentrippers die op zoek zijn naar een centraal gelegen hotel met design en kwaliteit voor een klein prijsje. Hamburg telt in totaal vier Motel One hotels met prijzen vanaf €59 per nacht voor een kamer, super cheap! Elke kamer is precies hetzelfde: compact, voorzien van alle basisbenodigdheden in een strak en sfeervol jasje. Oh en eenmaal in je kamer hoor en zie je een (nep) haardvuurtje knetteren voor een ultiem relax gevoel 🙂

Koffieleuten
Hamburg staat bekend om haar industriële zaakjes, waaronder ook het koffietentje Elbgold. Bij Elbgold kun je natuurlijk terecht voor je dagelijkse shot espresso, maar ook voor een echte kennismaking met de sfeer van Hamburg. Als je ook zin hebt in iets zoetigs kun je daar kiezen voor een schattig stukje cake. 

Een ander zaakje waar je zeker even een kopje koffie moet halen, is het lieve Herr Max. Bij binnenkomst begeef je je in een wereld van roze bloemen, blauwe strikjes, cupcakes en uiteraard koffie. Daarnaast is het ook nog eens hip aangekleed en kun je – als het lekker weer is – ook buiten zitten en je laten verwarmen door de zon!


Bron

Lunchtentjes
Als je maag tijdens je verblijf in Hamburg grote trek krijgt, kun je eventueel naar World Coffee. Hier kun je een koffie'tje drinken, maar ook terecht voor een lekkere lunch! Van belegde bagels met kruidenkaas of kipfilet tot stokbroodjes met beleg naar keuze. Er valt genoeg naar binnen te werken bij World Coffee.

In een geweldig pakhuis genaamd Speicherstadt vind je Bistro VLET Kleine Küche. Deze lunchroom is modern verpakt en serveert er voor kleine prijsjes onder andere de bekende curryworst, die je zeker geprobeerd moet hebben, en verder noedels, salades, burgers en rollades. 

Is het lekker weer en heb je trek in een ijsje? Ga dan naar de Eiskantine! Je kunt hier heerlijk ijs kopen en een lange rij verwachten 😉

Diner voor twee
De restaurants mogen natuurlijk niet ontbreken en daarom koos de Girlscene-redactie een aantal restaurantjes voor je uit. Ook bij dit restaurant druipt het industriële er vanaf. Van houten stoelen, stenen muren en simpele meubels, je vindt het allemaal terug in Zum Spätzle. Voor een maaltijd betaal je rond de €10 en alles wat je er bestelt is 100% biologisch.

Ben je echt een schnitzelfreak? Dan is Freudenhaus dé plek! Heerlijke schnitzels voor een fijne prijs en een gezellige ambiance. Al moet ik zeggen dat je ook heerlijke schnitzels kunt eten bij Gasthaus an der Alster, een typisch Duits restaurant zonder al te veel poespas en goed eten voor een fijne prijs.

Heb je eerder zin in een chique restaurant met je vriendje? Ga dan naar Eisenstein. Wellicht niet de meest romantische titel voor een restaurant, maar de inrichting is dat wel! Wanneer het donker wordt komt het restaurant tot leven en straalt de gezelligheid er vanaf. Je kunt er eventueel ook buiten zitten als je in optimale romantische staat verkeert ;-). Voor een maaltijd bij Eisenstein ben je echter wel iets meer geld kwijt, maar daar staat wel een lekker hapje tegenover. Zo betaal je rond de €20 voor een hoofdgerecht, maar als je er een glas water bij bestelt valt de uiteindelijke rekening wel mee!


Bron

Let's go shopping
Als je ergens goed kunt shoppen is het wel in het onverwachte Hamburg, waar je onder andere de Urban Outfitters en Weekday vindt, maar ook hippe tweedehandswinkels!

Word je helemaal wild van tweedehands items? Dan moet je zeker een pitstop maken bij Humana, waar je twee verdiepingen met vintage kleding vindt. Een regelrecht walhalla als je het ons vraagt. Je vindt er kleding van de jaren 50 tot jaren 90, super divers dus! Een andere vintagewinkel waar je even bij naar binnen moet gluren is Vintage&Rags en net als Humana, is ook Vintage&Rags een vrij grote winkel vol met vintage kleding. In ieder geval groter dan wij hier gewend zijn met de Zipper en Episode. 

Koop je toch liever nieuwe kleding? Ga dan naar de bekende winkelstraat Mö (afgekort Mönckebergstrasse), waar je onder andere Urban Outfitters en Weekday terugvindt. Het fijne aan deze winkelstraat is dat je er ook een overdekt winkelcentrum hebt, dus als het regent kun je daar eventueel schuilen terwijl je lekker verder shopt! Liever unieke items scoren? Ga dan naar Perle, een conceptstore met zowel dames- als herenkleding, hebberigmakende accessoires, meubels en kekke gadgets.

Winkeltip: wil je naar een hip en moderne kledingwinkel? Neem dan een kijkje bij Kauf Dich Glücklich, waar je onder andere vintage kleding, maar ook nieuwe kleding, kunstboeken en retro interieur kunt kopen. Of neem eens een kijkje bij Stilwerk, een interieurwarenhuis gelegen bij de haven. De shop 'Hello Home' is daarin mijn favoriet, met veel Scandinavisch design. Ben je meer van de alternatieve meubels dan kun je bij Richard Hamburg terecht!

Cultuur snuiven
Hamburg bouwt één nieuw district, genaamd: Hafencity. Dit deel van Hamburg wordt sinds 2008 gebouwd en Hamburg wordt dankzij Hafencity twee keer zo groot. Hier kunnen mensen gaan wonen, werken, shoppen en simpelweg gewoon leven. Je vindt in Hafencity onder andere het eerder genoemde Speicherstadt!

Voor je dagelijkse beetje kunst ga je naar de Schanzenstrabe. In dit deel van Hamburg vind je een alternieve omgeving, waarbij je haast op elke muur mooie streetart ziet. Een bekende sculptuur in Hamburg is ook wel de 'Bathing beauty'. In het water zie je alleen het hoofd van de Bathing beauty en haar benen uitsteken. Dit sculptuur is gecreëerd door Oliver Voss en het sculptuur is maar liefst vier meter groot. 

Iets wat je zeker ook moet weten over Hamburg is dat The Beatles dankzij een concert in 1960 in Hamburg een platencontract wisten te krijgen en daarmee hun eerste album konden opnemen. 'I was born in Liverpool and grew up in Hamburg'.

Heb jij nog citytips over Hamburg? En waar ga jij het liefst naartoe? 

Pin je inspiratie op Pinbook