Lifestyle

Fototips op reis: #8 attractieparken en dierentuinen

Of je nu nog op vakantie bent of alweer naar school/werk gaat, attractieparken en dierentuinen bezoeken is altijd een leuk idee. En wat voor camera je ook meeneemt, je kunt altijd mooie en bijzondere herinneringen vastleggen voor thuis. Met de fotografietips van Evelien van Fotografille kan het zeker niet mislukken!

Attractieparken
Pretparken of attractieparken zijn vooral voor je plezier. Maar ze zijn meestal ook erg mooi aangelegd waardoor je er gave foto’s kunt maken! Er zijn zelfs pretparken (De Efteling bijvoorbeeld) waar speciaal bordjes staan op plekken die fotogeniek zijn, slim! Hieronder nog wat tips voor je foto’s tijdens een dagje in een pretpark:

♥ Maak foto’s in bewegende attracties. Bijvoorbeeld in de zweefmolen! Als je de focus legt op bijv. het zweefstoeltje voor je, dan zul je zien dat deze scherp blijft (omdat je op hetzelfde tempo beweegt) terwijl de achtergrond bewogen is. Leuk effect!
♥ Zoals bij iedere vorm van fotografie is het standpunt altijd belangrijk. Van de wachtrijen van attracties tot de wandelpaden, over ieder detail is nagedacht. Kijk dus eens omhoog of probeer een laag standpunt uit.
♥ Zijn er attracties waarin je hoog gaat? Vanuit de lucht heb je een mooi overzicht over het park. Zo ontdek je leuke plekjes om foto’s te maken maar kun je ook gave overzichtsfoto’s maken.
♥ Ben je met kinderen op pad? Probeer ze dan vast te leggen op de momenten dat ze het niet door hebben maar helemaal op gaan in de vrolijkheid van een attractiepark. Spontane foto’s zijn meestal leuker dan geposeerde foto’s!
♥ ’s Avonds als het donker begint te worden gaan er overal lichtjes aan die voor extra sfeer zorgen. Probeer eens foto’s met langere sluitertijden te maken door je camera op een stille ondergrond te leggen en de foto te maken. De mensenmassa verdwijnt door de beweging terwijl de rest op zijn plek blijft staan.
♥ Door tegenlicht veranderen attracties of gebouwen in silhouetten die vaak nog steeds heel herkenbaar zijn. Leuk om mee te spelen.

Dierentuinen
Ook dierentuinen zijn gewild bij fotografen. Er is altijd wat te beleven en het is er altijd mooi. Met deze tips kunnen je foto’s bijna in National Geographic Magazine;).

♥ Een camera of lens met veel zoom kan heel handig zijn in de dierentuin. Zo krijg je toch een close-up van een dier dat niet dichtbij wil komen. Hoe groter de brandpuntsafstand van je lens, hoe beter je ook door de tralies of het hekwerk heen kunt fotograferen!
♥ Een dier hoeft helemaal niet volledig op de foto te staan. Juist details zoals ogen of de huid kunnen leuk uitpakken op de foto!
♥ Wil je vissen fotograferen? Ondanks dat het er meestal erg donker is kun je beter niet flitsen. Het glas weerkaatst de flits en je foto zal mislukken. Daarnaast is het ook niet fijn voor de dieren zelf. Probeer je lens zo dicht mogelijk tegen de glazen ruit te houden en maak foto’s met een zo open mogelijk diafragma zodat je sluitertijd kort is. ♥ Valt een dier weg door de vele kleurrijke bloemen en planten (of erger, mensen!) eromheen? Probeer dan eens je camera op zwart/wit te zetten. Dit helpt om een dier in het middelpunt te laten staan.
♥ Kijk naar de tijden waarop dieren gevoerd worden. Ze komen dan dichterbij en dit levert vaak leuke foto’s op. Vind je het tijdens zo’n moment te druk? Ga dan juist naar een andere plek. Het zal daar dan minder druk zijn!
♥ Blijf wachten op een leuk moment. Dieren doen niet wat je wilt. Dus hoe graag je ook wil dat ze een kunstje voor je uitvoeren in plaats van lekker lui op een boomstronk liggen, ze luisteren toch niet. Je moet dus een beetje geduld hebben en alert zijn op het moment dat ze wél in actie komen.
♥ Stel altijd scherp op de ogen van het dier. Hierdoor wordt je foto nog krachtiger!

Wil je meer tips over fotografie, het bewerken van je foto’s of de instellingen van je camera? Neem dan eens een kijkje op www.fotografille.nl

Kende jij deze tips al? 

Must reads 👀