Lifestyle

Budget challenge week #4: geld sparen

Heb jij een gat in je hand? Staat het zweet je op het voorhoofd als je internetbankieren moet openen, omdat je bang bent om je saldo te zien? Met geld omgaan is zo makkelijk nog niet. Deze maand organiseert Girlscene de budget challenge; elke week dagen we je uit om op een andere manier met je geld om te gaan. In deze laatste challenge gaan we beginnen met sparen.

Sparen is voor de meeste meiden geen prioriteit. Geld uitgeven gaat toch net iets makkelijker dan dat je het geld braaf opzij zet. Als je een mooi T-shirt ziet hangen dan ben je geneigd om het kledingstuk meteen in je winkelmandje te gooien in plaats van dat je het laat hangen en aan je spaargeld denkt. Sparen vergt dus discipline en doorzettingsvermogen, want je moet altijd het grotere plaatje voor je zien! 


Bron

Een T-shirt laten hangen is makkelijker als je een doel voor ogen hebt. Je moet gemotiveerd zijn om te sparen. Stiekem weten we allemaal dat je op lange termijn blij wordt van een goedgevulde spaarrekening en waarom je zou moeten sparen, maar we frissen je geheugen voor de zekerheid even op: 
– Spaar voor je uitzet of eerste huis
– Spaar voor noodgevallen (het gebeurt weleens dat je een brief van de Belastingsdienst krijgt waarin staat dat je een bedrag terug moet betalen of dat je fiets kapot gaat en reparatiekosten moet betalen)
– Spaar voor je eerste auto
– Spaar voor een buffertje (als je onverwachts ontslagen wordt en toch je vaste laste moet betalen) 
– Spaar voor je pensioen (bij lang niet alle banen bouw je pensioen op) 
– Spaar voor een (grote) vakantie 
– Spaar voor school/studie (schoolgeld, boeken etc.) 
– Spaar om schulden te voorkomen

In de voorgaande twee challenges hebben we voor meer inkomen gezorgd en een week geen geld uitgegeven. Waarschijnlijk heb je nu dus al meer geld op je bankrekening staan dan toen je met deze challenge begon. Hoe verleidelijk het ook is om het extra geld meteen over de balk te smijten, we gaan dat NIET doen. We can do it! 

De challenge: 
Deze week staat in het teken van sparen.
Open een spaarrekening (als je die nog niet had, natuurlijk). 
Heb je een creditcard? Die gaan we deze week niet gebruiken. Als je de challenge helemaal goed wil doen dan zeg je je creditcard op. 
Pak je verslavingen aan. Zet het bedrag dat je normaal uitgeeft aan nagellakjes, kleding, koffie, sigaretten etc. nu op je spaarrekening. 
Spreek met jezelf een bedrag af dat je per week uit mag geven. Houd je hier ook echt aan! Zet het overige geld op je spaarrekening. 
Schaf een spaarpot aan (of gebruik een vaas of groot potje) en stop hier vanaf nu al je kleingeld in. 

Wil jij weten hoeveel jongeren gemiddeld sparen? En wat de top 3 redenen van andere jongeren zijn om te sparen? Dat vind je allemaal terug in deze infographic van B.O.E.G. (Baas Over Eigen Geld, een handige website waar je nog veel meer tips vindt over geld en sparen). 

Succes ladies! 

Doe jij mee met deze challenge? Hoe zijn de andere challenges gegaan?