News

Met de #IceBucketChallenge vechten tegen ALS

Wat hebben Selena Gomez, Nina Dobrev, Bill Gates en Taylor Swift met elkaar gemeen? Ze zijn één van de honderden celebrities die afgelopen dagen de #IceBucketChallenge accepteerden. En dat doen ze niet zomaar voor de lol, ze doen dat om aandacht te vragen voor ALS.

Amytrofische Laterale Sclerose (ALS) is een afschuwelijke ziekte aan het zenuwstelsel. In Nederland hebben op dit moment 1500 patiënten ALS, ieder jaar overlijden er ongeveer 500 en komen er 500 nieuwe patiënten bij. De oorzaak van de ziekte is op dit moment nog onbekend en behandelen is vaak maar tot op zekere hoogte mogelijk. Wanneer mensen de diagnose ALS krijgen, is een gemiddelde levensverwachting 3 tot 5 jaar. Omdat er relatief weinig ALS-patiënten zijn, is het onderzoeksbudget van de farmaceutische industrie en de overheid erg laag. Het is dan ook belangrijk dat Stichting ALS giften krijgt, om wetenschappelijk onderzoek te financieren.

Om geld op te halen worden er in augustus en september overal in Nederland acties gehouden. Zo zwemmen er op verschillende plekken in Nederland mensen door open water om geld op te halen, de bekendste is de Amsterdam City Swim op 7 september, dan zwemmen er honderden mensen door de grachten van Amsterdam. Maar ook andere evenementen staan in het teken van ALS. 

En nu is er dus ook de #IceBucketChallenge, op dit moment vooral nog heel populair in Amerika, maar het duurt waarschijnlijk niet lang voordat hij ook naar Nederland overwaait. Oud Olympischsporters zoals Erben Wennemars en Pieter van den Hoogeband hebben de challenge bijvoorbeeld al geaccepteerd. Maar waar komt die challenge nu eigenlijk vandaan? Het begon eerder deze zomer in Boston, waar ALS-Patient Pete Frates woont. Om mensen bewust te maken van de slopende ziekte besloot hij een emmer met ijswater over zich heen te storten, daarna daagde hij zijn oude honkbal teamgenoten uit om hetzelfde te doen. Niet veel veel later accepteerde ook American Football speler Steve Gleason, die zelf ook aan ALS lijdt, de #IceBucketChallenge.

En sinds dien gaat het hard. Van Justin Timberlake tot Nina Dobrev en van Bill Gates tot Matt Bomer, ze accepteerden allemaal de #IceBucketChallenge en legden het vast met hun camera.

Je vraagt je misschien af, leuk hoor, die #IceBucketChallenge, maar draagt dit nu echt bij aan de oplossing van het probleem? JA! In Amerika is er op dit moment al vier keer zoveel gedoneerd en je kunt ervan uit gaan dat dat zeker met de #IceBucketChallenge te maken heeft, het vestigt ten slotte de aandacht op de ziekte. Met het geld kan wetenschappelijk onderzoek gefinancierd worden en met dat onderzoek kan hopelijk snel de oorzaak van de ziekte worden ontdekt en een medicijn worden gemaakt. En dat is hard nodig, want als je nu de diagnose ALS krijgt heb je geen toekomst.

Bekijk hieronder de leukste #IceBucketChallenge

Nina Dobrev

Taylor Swift

Selena Gomez

Justin Bieber

Bill Gates

Watch on YouTube

Matt Bomer

Watch on YouTube

Justin Timberlake & Jimmy Fallon

Watch on YouTube

Oprah Winfrey

Watch on YouTube

Demi Lovato

Watch on YouTube

In Nederland is er op dit moment ruim 400.000 euro gedoneerd, het streefbedrag staat op 1 miljoen, er moet dus nog wel wat worden opgehaald. 

Zou jij de #IceBucketChallenge accepteren als je genomineerd zou worden?

Must reads 👀