Travel

Fototips voor op reis #6: WiFi & GPS op camera’s

Steeds meer digitale camera’s worden uitgerust met opties zoals ingebouwde Wi-Fi of GPS. Leuk, maar waar gebruik je ze voor? En wat voegt het toe aan het fotograferen zoals je gewend bent? Vandaag legt Evelien van fotografille.nl alles aan je uit.

Wat houdt GPS op je camera in?
GPS staat voor Global Positioning System. Het wil zeggen dat je camera de coördinaten van de locatie waar je de foto maakt registreert en door middel van ‘geotagging’ aan je foto toevoegt. Je kunt dus achteraf in je EXIF-gegevens van je foto terugzien waar hij precies is gemaakt. Handig dus voor vakantiefoto’s, maar ook voor foto’s in eigen land. Het is een soort logboek van je foto’s.

Verschillende programma’s kunnen de gegevens uit je foto’s omzetten naar punten op een wereldkaart. Zo zie je in één oogopslag waar op de wereld jij allemaal al foto’s hebt gemaakt. Stel je maakt een rondreis door West Amerika, dan kun je dus je hele reis met routekaart kaart delen aan de hand van de gegevens van je foto’s.

Camera’s die beschikken over ingebouwde GPS hebben vaak ook een intern geheugen met een kaart. Op die kaart staan bezienswaardigheden bij je in de buurt aangegeven. Je camera is dus niet alleen meer in staat foto’s te maken, maar kan je ook vertellen waar precies de mooiste plekjes zijn om dit te doen! Best handig, toch?

Zelf heb ik nog nooit met GPS op een camera gewerkt, maar ik denk dat ik de eerstvolgende camera die het heeft eens ga testen hierop. Het klinkt namelijk best leuk, zeker die bezienswaardigheden!

Wat houdt Wi-Fi op je camera in?
Als je camera Wi-Fi heeft wil dat niet altijd hetzelfde betekenen. Sommige camera’s (die op Android werken) hebben de mogelijkheid om foto’s rechtstreeks via de camera te uploaden naar bijvoorbeeld social media, maar bij de meeste camera’s is dat niet het geval. Dan wil het zeggen dat je zonder kabel de foto’s over kunt zetten naar je smartphone of tablet. Vaak kun je de camera dan ook aansturen met een speciale App via je mobiele apparaat waardoor je telefoon of tablet als afstandsbediening kan werken.

Als je je camera makkelijk aan je mobiele apparaat kan koppelen dan vind ik Wi-Fi in een camera zeker een fijne uitvinding! Zo kun je bijvoorbeeld op vakantie of onderweg gewoon de foto’s van je camera naar je telefoon kopiëren. Je hebt een extra back-up (altijd handig als je je geheugenkaartje kwijt raakt) en kunt de foto’s meteen bewerken en delen met al je vrienden. De kwaliteit is meestal stukken beter dan de foto’s die je met je telefoon maakt, dus dat is een win-win situatie.

Geen Wi-Fi in je camera?
Mocht je camera geen Wi-Fi hebben, maar wel gebruik maken van SD kaartjes? Dan kun je ook eens kijken naar SD kaartjes met ingebouwde Wi-Fi. Dit werkt hetzelfde als Wi-Fi in je camera, maar dan zit het in je geheugenkaartje ingebouwd. Zo maak je van (bijna) iedere camera een camera met Wi-Fi!

Neem voor meer fotografietips, inspiratie of tutorials om je beelden te bewerken eens een kijkje op fotografille.nl.

Welke tips vind jij handig?
Pin je inspiratie op Pinbook