Lifestyle

Verschillende manieren om een compliment te ontvangen

Een complimentje ontvangen is best fijn op z'n tijd! Wie vindt het niet prettig om te horen dat je haar geweldig zit of dat je een bepaalde situatie heel goed hebt aangepakt? Iedereen vindt het leuk om waardering te krijgen. Maar hoe ontvang je een compliment op een classy manier? Dat is voor velen nog best lastig! Daarom deelt Girlscene verschillende manieren hoe je het beste met een compliment om kunt gaan.

'Wauw, wat een leuk T-shirt heb je aan!' 'Oh, gewoon een H&M'etje hoor…'
Komt dit jou bekend voor? Zonde! Iemand geeft je een gemeend compliment en je zwakt het af door te zeggen dat het 'gewoon een H&M'etje is'. Allereerst is er niks mis met kleding van H&M en hoef je niet per se dure kleding te dragen om een compliment te krijgen.

Soortgelijke reacties op complimenten komen vaak voor en daarom geeft Girlscene tips hoe je een compliment kunt ontvangen zonder het af te zwakken of weg te wuiven. 🙂


Kort antwoord

Soms ben je het niet eens met het compliment of weet je gewoonweg niet zo goed wat je moet zeggen. Accepteer het compliment hoe dan ook door kort te antwoorden. Voorbeelden zijn:
'Bedankt!' of 'Dankje'
'Bedankt, dat is aardig van je'

Waarderend antwoord
Is het een compliment dat je net even nodig had om te horen? Laat dan je waardering blijken door het compliment op één van de volgende manieren te beantwoorden:
'Bedankt dat jij het ook opmerkt, want ik ben er al een tijdje mee bezig'
'Dankje! Ik ben er erg enthousiast over'
'Bedankt, ik heb er heel erg mijn best op gedaan'

Gespreksopener
In sommige gevallen is een compliment de manier om een gesprek te openen of een praatje met iemand aan te knopen. Als jij dat ook ziet zitten is een eenvoudige dankjewel niet genoeg, dus maak iets van je antwoord zodat jullie door kunnen praten. Voorbeelden zijn:
'Ja, super hè? Ik heb het gevonden in mijn favoriete webshop *naam webshop*'
'Bedankt. Zal ik uitleggen hoe ik het gedaan heb?'

Glimlach
Vaak is het lastig om het juiste antwoord te vinden, terwijl je het wel fijn vindt om het compliment te krijgen. Zet dan in ieder geval een grote glimlach op zodat de andere persoon weet dat je het waardeert. Een eenvoudige 'Bedankt' of 'Dat is lief van je' is verder prima.

Geef later een compliment terug
Het lijkt vaak de bedoeling dat je meteen een compliment teruggeeft als je er zelf een ontvangt. Maar dat hoeft helemaal niet! Zeker niet als je niet gelijk iets hebt waar je de andere persoon over wilt complimenteren. Het komt veel oprechter over als je op een ander tijdstip een complimentje geeft of het bij dit compliment houdt. Dat komt leuker over dan een geforceerd 'Jouw haar zit ook leuk, hoor'. 😉 Bovendien geven de meeste mensen niet een compliment om er vervolgens ook zelf een te ontvangen. Accepteer jouw compliment dus met open armen, het is oké!

Own het compliment
Je krijgt een compliment omdat jij iets gedaan hebt en niet je zus, vriendin of buurman. Ontvang het compliment daarom op een waardige manier en own het. Niet alles is een meevaller of een mazzeltje! De volgende antwoorden passen hierbij:
'Bedankt, ik heb er echt super hard voor geleerd'
'Bedankt, ik ben zo blij dat het gelukt is' 

Wat is jouw tip om een compliment te ontvangen?

Bron: Wikihow, lifehack