Lifestyle

Challenge accepted: een week leven met €50

Weet jij eigenlijk wel wat je in een week uitgeeft? Als je met een klein budget moet leven (wie moet dat eigenlijk niet op onze leeftijd?), dan is het wel zo slim om al je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Toch doen veel meiden dit niet. Danique en Emma hebben stiekem ook geen idee wat er per week in- en uit gaat en gingen een uitdaging aan: een week leven met €50… Hoe is de week verlopen en is het ze gelukt? Je leest het hier!

We schamen ons bijna om het toe te geven, maar wij -Danique en Emma- hebben eigenlijk geen idee hoeveel we elke week precies uitgeven. En dat terwijl we geen groot budget hebben om van te leven! We weten wel een beetje hoeveel we nog kunnen uitgeven en wanneer we op moeten passen, maar of we ons budget op de cent af weten? Nee. Daarom leek het ons een leuke uitdaging om een week te leven van €50. Begrijp ons niet verkeerd, we zijn ons ervan bewust dat er veel mensen zijn die met veel minder dan €50 moeten leven, maar dit is voor ons een haalbare en toch uitdagende challenge. 

We hebben allebei een dagboek bijgehouden van de week. We zullen er niet om liegen: het was lastig en we zijn allebei een paar keer de mist in gegaan, maar toch hebben we er veel van geleerd! Aan het einde van het artikel zullen we onze tips en bevindingen nog een keer overzichtelijk op een rij zetten. 

Maandag

Danique: "Mijn ontbijt bestaat uit havermout, amandelmelk en banaan. Een gezond ontbijtje, vooral omdat je een week kan eten van deze ingrediënten. Je zou amandelmelk ook kunnen vervangen door water om het nog goedkoper te maken, maar dat vind ik niet lekker. 's Middags moet ik naar de supermarkt om lunch te halen. Normaal zou ik in mijn mandje gooien waar ik zin in heb, nu let ik er goed op dat ik de producten nog kan gebruiken voor iets anders. Ik koop spinazie, geitenkaas, paprika en yoghurt. De yoghurt eet ik als lunch met een appel en de rest koop ik voor het avondeten. De spinazie en komkommer kan ik nog gebruiken voor een groene smoothie." 
Uitgaven: €6,40
Resterend: €43,60

Emma: "Ik ga donderdag uit eten, dus ik plan mijn hele week hier omheen. Ik ga niet vaak uit eten, maar ik zie het als een uitdaging om uit eten te gaan én de rest van de week met 50 euro te leven. Ik wil proberen om op zoveel mogelijk dagen niks uit te geven. Deze dag is het me gelukt! Ik kijk goed wat ik in mijn kast heb staan, soms vergeet ik wat ik nog in huis heb. Ik begin de dag met havermout, rijstmelk, bevroren blauwe bessen en kaneel. 's Middags eet ik hüttenkäse met appel. Lekker is anders, maar dat had ik nog in huis. 's Avonds heb ik nog een freelance klus waarbij ik het eten vergoed krijg. Handig!" 
Uitgaven: €0,00
Resterend: €50,00

Dinsdag

Danique: "Ik begin de dag met een groene smoothie van spinazie en komkommer die ik de vorige dag heb gekocht. Natuurlijk gaat er wel nog wat fruit in als een appel en een banaan. Daarna ga ik een beetje de mist in… Ik koop een koffie van €3,00 en ik koop ijsjes van €4,50 door het warme weer. Met de boodschappen doe ik wel weer mijn best, ik koop avondeten en lunch waar ik de volgende dag ook weer van kan eten." 
Uitgaven: €19,13
Resterend: €24,47

Emma: "Vooraf had ik bedacht dat ik geen koffie meer mocht halen, maar ik kan mezelf niet beheersen! Ik koop een koffie bij Bagels & Beans voor €2,25. Foei! Dat kan ik me eigenlijk niet veroorloven. Gelukkig heb ik het ontbijt en lunch al in huis en hoef ik alleen voor het avondeten te zorgen. Ik ga naar de supermarkt en koop quinoa, courgette en kidney bonen. Kip heb ik nog in de vriezer liggen. De paprika die al iets te lang ligt gebruik ik nu ook maar, normaal zou ik hem al weggooien. Ik maak een super grote portie zodat ik er nog drie keer van kan eten." 
Uitgaven: €6,34
Resterend: €43,66

Woensdag

Danique: "Doordat ik zo goed boodschappen heb gedaan de vorige dag, hoef ik niks meer te halen voor ontbijt, lunch en avondeten. Ik heb alleen geen snack bij me, daarom koop ik een appel voor €0,49 op het station." 
Uitgaven: €0,49
Resterend: €23,98

Emma: "Mijn ontbijt is op. Ik ga naar de supermarkt en koop havermout, rijstmelk, bevroren fruit en kaneel. Hier kan ik de rest van de week van ontbijten, dat is wel zo handig! Ik let er ook op dat ik de goedkoopst mogelijke producten kopen, zo kost de havermout van Quaker €1,08 en die van AH Basic maar €0,41! Als lunch eet ik weer havermout, maar dan met cacaopoeder erdoor voor de variatie. 's Avonds eet ik de quinoa die ik gister heb gemaakt. 
Uitgaven: €5,39
Resterend: €38,27

Donderdag

Danique: "Ontbijt heb ik in huis, 's middags moet ik wel even naar de winkel voor lunch. Ik geef in totaal €6,05 uit. Een redelijk dure lunch, maar dit compenseer ik met het avondeten. Ik eet een maaltijd die ik nog in de vriezer had liggen." 
Uitgaven: €6,05
Resterend: €17,93

Emma: "It's D-day! Ik ga vanavond uit eten. Ik ontbijt met havermout en lunch met de quinoa die ik dinsdag heb gemaakt. 's Avonds eet ik bij een restaurantje dat niet zo duur is, daar heb ik gelukkig nog wel voor kunnen zorgen. Ik laat me een beetje gaan en moet uiteindelijk een rekening van €25,00 betalen. Oeps. 
Uitgaven: €25,00 
Resterend: €13,27

Vrijdag

Danique: "Voor ontbijt en avondeten hoef ik niet meer te zorgen, alleen lunch moet ik nog halen. Ik haal een broodje filet americain en een koffie."
Uitgaven: €6,45
Resterend: €11,48

Emma: "Ontbijt heb ik gelukkig nog in huis, maar lunch moet ik nog halen. Ik haal samen met Danique een broodje van €3,50. 's Avonds eet ik de laatste portie quinoa van afgelopen dinsdag."
Uitgaven: €3,50
Resterend: €9,77

Zaterdag

Danique: "Ik ben dit weekend bij mijn ouders en dat betekent dat ik niks uit hoef te geven! Super handig, want ik heb niet veel meer te besteden! Als je weinig geld op je bank hebt staan, dan kun je altijd nog naar je ouders of een ander familielid gaan."
Uitgaven: €0,00
Resterend: €11,48

Emma: "Boodschappendag! In het weekend doe ik altijd boodschappen. Ik probeer altijd voor de hele week boodschappen te doen, maar dat gaat vandaag niet lukken aangezien ik nog maar zo weinig geld over heb. Dit keer breng ik een bezoekje aan Lidl, daar kan ik veel meer kopen voor hetzelfde bedrag Ik koop zoveel mogelijk van het resterende bedrag
Uitgaven: €9,23
Resterend: €0,54

Zondag

Danique: "Ik ben nog steeds bij mijn ouders, dus het ontbijt, de lunch en het avondeten is verzorgd. Omdat ik mijn lieve ouders wil bedanken voor het leuke weekend, trakteer ik ze wel op koffie."
Uitgaven: €7,50
Resterend: €3,98

Emma: "Mijn vader is jarig, dus ik hoef niet voor lunch en avondeten te zorgen. Gelukkig maar, want ik heb geen geld meer over! Ontbijt heb ik ook nog in huis." 
Uitgaven: €9,23
Resterend: €0,54

Yeeeeesssss, het is ons gelukt! 

Een week leven met €50 doe je zo: 
– Zet je inkomsten en uitgaven van elke maand op een rij en bekijk waar je op kan besparen. Danique en Emma hebben allebei een BOEG-plan gemaakt, dat is net wat makkelijk voor mensen die moeite hebben met cijfers (wij dus) en je krijg gelijk tips over hoe je kunt besparen. Ook een BOEG-plan maken? Dat kan hier.
– Reken je dagbudget uit en ga hier niet overheen (dat hebben Danique en Emma niet gedaan, maar dat was achteraf wel handig geweest!)
– Zorg dat je je weekbudget cash hebt, zo houd je veel beter bij wat je nog te besteden hebt 
– Schrijf elke dag je inkomsten en uitgaven op in een kasboek
– Kijk goed wat je nog in huis hebt, soms weet je niet eens wat je hebt! 
– Maak grote porties als je kookt zodat je hier nog op een andere dag van kunt eten
– Houd de aanbiedingen en acties van supermarkten in de gaten
– Maak een wekelijkse planning met wat je gaat eten en zorg dat je de ingrediënten die je nodig hebt voor meerdere gerechten kunt gebruiken
– Doe één keer per week boodschappen voor de hele week met je planning bij de hand 
– Doe je boodschappen bij een budget supermarkt als Lidl en Aldi
– Bijna geen budget meer? Vraag aan je ouders/tante/opa&oma of je daar mag eten
– Vraag of je ouders een iets grotere portie willen maken en of ze dit kunnen invriezen, dit kun je dan weer meenemen als je weer eens op bezoek bent 

Heb jij een idee hoeveel je per week uitgeeft? Heb jij nog een tip om te besparen? 

Pin je inspiratie in Pinbook

Must reads 👀