Lifestyle

Hoe overleef ik mijn nieuwe klas?

Zal ik wel vrienden maken? Zouden ze me wel aardig vinden? Een nieuwe klas is behalve spannend ook heel stressvol. Je weet tenslotte niet hoe het gaat lopen en of je het wel naar je zin zal hebben. Het liefst wil je meteen een nieuwe indruk maken en het zal ook fijn zijn als je meteen wat contacten leggen. Maar hoe? Met deze tips zal je het binnen no time leuk hebben in je nieuwe klas! 


Bron

De eerste stap is al om een leuke outfit aan te trekken en eventueel wat make-up op te doen. Niet alleen voor je klasgenoten, maar vooral voor jezelf. In die leuke outfit vind je dat je er leuk uitziet en een beetje make-up kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen. En dat is precies wat je nodig hebt: een zelfverzekerde houding! Zelfverzekerde mensen trekken altijd andere mensen aan en dat is wel zo fijn in een nieuwe klas. 

Maak er geen big deal van. Te veel piekeren over wat er allemaal mis kan gaan zal je niet helpen, je wordt er alleen maar nog zenuwachtiger door en dan wordt het alleen maar enger om met mensen aan de praat te raken. Probeer jezelf te kalmeren en je gedachten te relativeren. Wat is nu het ergste wat er kan gebeuren? Je klasgenoten zullen je echt niet bijten!

Denk er dus vooral niet te zwaar over, maar dat betekent niet dat je jouw gevoelens moet negeren. Accepteer je gevoelens. Een nieuwe klas is nu eenmaal spannend en je gaat je waarschijnlijk awkward voelen. Dat is hartstikke normaal! Iedereen voelt zich awkward, je bent echt niet de enige. Deze gevoelens mogen er zijn, maar probeer de negatieve gevoelens niet de overhand te laten nemen. 

 Hoe denk jij over je nieuwe klas? Als je in gedachten antwoordt met 'stom' of 'vreselijk', dan raden wij je aan om je gedachten eens te refreshen en de negatieve woorden te veranderen in positieve woorden. Een nieuwe klas is natuurlijk spannend, maar ook hartstikke leuk! Denk maar aan de nieuwe vrienden die je zal maken (misschien wel voor het leven) en de avonturen die je zal beleven. Dat is toch cool?! En wie weet zit je toekomstige vriendje ook wel in de klas…

Lach, maak oogcontact, sta rechtop, praat duidelijk… Zorg dat je een open houding aanneemt. Iemand die met zijn handen over elkaar staat of er chagrijnig uitziet nodigt nou niet bepaald uit tot een gezellig en leuk gesprek, terwijl je dat wel wil! Je zou toch ook veel eerder een gesprek aanknopen met iemand die er vrolijk uitziet? 

Je komt de klas binnen en je ziet je klasgenoten zitten. Er flitsen meteen verschillende gedachten door je heen: 'Dat meisje met dat rokje is vast zo'n hockeytutje, niks voor mij. En die jongen die al meteen over zijn boek gebogen zit zal vast niet veel vrienden hebben'. Zonder dat je het door hebt, heb je al een oordeel klaar over je klasgenootjes. Probeer dit niet te doen! Onbewust schrijf je al een paar mensen af als potentiële vrienden en dat is zo zonde! Misschien heeft dat meisje met het jurkje wel precies dezelfde interesses als jij en kun je goed lachen met die jongen. Geef iedereen een eerlijke kans en oordeel pas als je iemand beter kent. 

Doe alsof het je beste vrienden zijn. Dit klinkt misschien heel gek, omdat je ze net hebt ontmoet en je ze helemaal niet goed kent, maar het helpt echt. Zie je nieuwe klasgenootjes niet als 'eng', maar als mensen die je vrienden zouden kunnen zijn. Een gesprek aanknopen is niet altijd makkelijk, al helemaal niet als je de mensen als enge monsters ziet. Doe daarom alsof je met een vriendin praat, je zal merken dat je meteen een stuk relaxter bent en dat een gesprek beginnen eigenlijk veel makkelijker is dan je denkt.  

Als je eenmaal met iemand in gesprek bent, zoek dan naar gemeenschappelijke interesses. Stel veel vragen om erachter te komen wie degene is en luister goed als hij of zij aan het woord is. Vraag welke sport dat meisje beoefent, welke programma's ze kijkt, van welke muziek ze houdt? Door bepaalde vragen te stellen kom je er snel achter of jullie van dezelfde dingen houden en bovendien heb je sowieso genoeg gespreksstof! 

Het is niet altijd even makkelijk om contacten te leggen in de klas. In de les ben je druk bezig met opletten en concentreren, je hebt soms geen tijd om met je klasgenoten te kletsen en elkaar beter te leren kennen. Als dit zo is, dan kan het een goed idee zijn om je op te geven voor buitenschoolse activiteiten. Misschien heeft jouw school wel een sport- of dansclub, of geef je op voor de redactie van de schoolkrant… Meld je aan voor iets wat je interesseert, je hebt dan sowieso een voorsprong omdat jullie van dezelfde dingen houden. 


Bron

Krijg jij dit jaar ook een nieuwe klas? Heb jij nog tips? 

Pin je inspiratie in Pinbook