Food

Gezonde lunch inspiratie

Ben je jouw bammetje met pindakaas zat of wil je wel eens iets anders eten tijdens de lunch? Dan moet je dit artikel zeker lezen, want Girlscene geeft je genoeg inspiratie voor een healthy lunch. Voor sommige recepten met je net iets langer in de keuken staan -maar hé, het is nooit verkeerd om goed te kunnen koken, toch?- en sommige recepten zijn net zo makkelijk als een boterham met pindakaas. Lees gauw verder voor gezonde lunchrecepten. 

Havermout
Je kunt heel veel kanten op met havermout, daarom is het ook zo'n goede lunchmaaltijd. Healthfreaks zeggen dat havermout een stuk gezonder is dan brood (in dit artikel lees je waarom) en bovendien vult het heel goed. Havermout kun je zowel warm of koud eten. Warme havermout heb je binnen een no time klaar als je een magnetron of fornuis tot je beschikking hebt, maar je kunt thuis ook overnight oats (koude havermout) klaarmaken en de volgende dag meenemen.  

In dit artikel vind je acht recepten voor heerlijke havermout. 

Soep
Heb jij een magnetron of een fornuis tot je beschikking tijdens de lunch? Dan is soep een goede optie. Soep is makkelijk te maken in vrijwel elke smaak die je wil. De gezondste keuze is om groentesoep te maken van verse groenten. Dit moet je dus wel een avond van tevoren maken, maar tijdens de lunch is het alleen een kwestie van opwarmen. Hier hoef je geen hoogstaande keukenskills voor te hebben, het is een kwestie van ui bakken met een beetje olijfolie, vervolgens water en een bouillonblokje toevoegen en je groenten naar keuze koken. Als de groenten zacht zijn, dan kun je het pureren met een staafmixer of een blender. Maak een grote portie zodat je er meerdere keren van kunt eten! Als je het niet vullend genoeg vindt, dan kun je er altijd een boterham bij eten. 

Tip: als je geen magnetron of fornuis tot je beschikking hebt, kun je de soep ook meenemen in een thermoskan. 

Quinoa
Ook voor dit recept is voorbereiding nodig, maar dan heb je wel een rijke en vullende lunch! Met quinoa kun je alle kanten op: je kunt alle groente gebruiken die je wil, je kunt tofu/kip/noten/bonen toevoegen… Wat je maar wil! Zelfs als je twee linkerhanden in de keuken hebt kun je quinoa maken. Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking en giet het af. Roerbak de groenten en eventuele andere toevoegingen en bak de quinoa op het laatst nog even mee. Quinoa is warm te eten, maar ook koud is het heel lekker! 

Tip: kook de quinoa met een bouillonblokje, dan smaakt het niet zo bitter.

Salade
Salade is super healthy en kun je zo makkelijk maken als je zelf wil. Het makkelijkste is om een bakje of bord te vullen met veldsla met stukjes komkommer, feta (of geitenkaas), tomaat, avocado, tonijn (of gerookte kip). Je kunt er eventueel nog wat olijfolie of balsamico azijn overheen doen. Binnen no time klaar en je hebt een heerlijke lunch!

Banaan-ei pannenkoekjes
Banaan-ei pannenkoekjes vergen enige voorbereiding, maar het zal je thuis niet veel tijd kosten. Je hebt een banaan, twee eieren en lijnzaad nodig. Prak de banaan tot een papje en doe er een beetje lijnzaad doorheen. Meng de eieren door het papje en je hebt je beslag! Nog even bakken en klaaaaar. Stop de pannenkoekjes in een bakje om het de volgende dag mee te kunnen nemen. Je kunt er ook nog toppings als blauwe bessen of agavesiroop op doen. 

Tip: wil je jouw pannenkoekjes nog zoeter maken? Doe er dan nog dadels doorheen. 

Slawrap
Als je geen gluten of tarwe wil eten, dan kun je ook een slawrap maken. Je kunt een slawrap op dezelfde manier beleggen als een 'normale' wrap, alleen is de wrap dit keer van sla. Koop een krop sla en scheur twee blaadjes af. Beleg de slawrap met wat je wel. Op de redactie zijn we er dol op om onze slawrap te beleggen met hummus, kipfilet en een beetje paprikapoeder te beleggen. 

Brood
Wij gaan je echt niet vertellen dat brood ongezond (al kiezen wij persoonlijk wel altijd voor volkoren- of speltbrood), je moet er eerder op letten wat je erop doet. Nutella of hagelslag is -hoe lekker het ook is- niet bepaald gezond. Bovendien kunnen die eeuwige bammetjes pindakaas een beetje saai worden. Tijd voor wat nieuwe, healthy inspiratie:
– Avocado met peper en zout; simpel, maar o zo lekker
– Tonijn met rode ui en kappertjes
– Gekookt eitje
– Tapenade 
– Kip- of kalkoenfilet met mosterd 
– Voor de zoetekauw: banaan met kaneel en honing

Wat ga jij lunchen? 

Must reads 👀