Travel

Tips tegen vervelende vakantiekwaaltjes

Yay, het is vakantie! Waarschijnlijk ga je er wel even tussenuit, maar het kan ook dat je lekker thuis blijft. Wat je ook gaat doen, je hebt meer tijd en dat betekent leuke dingen doen! Heerlijk zonnebaden met een boekje erbij, surfen op het strand, een dagje het water op met een boot… Maar wat doe je als je ineens last krijgt van een zonnesteek of als je merkt dat je zeeziek bent? Girlscene heeft de antwoorden. 


Bron

Wagenziek (auto)
Een ritje naar het strand of misschien zelfs naar een vakantiebestemming is niet voor iedereen een pretje. Sommige mensen hebben last van wagenziekte en voelen zich hierdoor niet lekker. Wagenziekte wordt veroorzaakt door onregelmatige en schommelende bewegingen. De bewegingen gaan niet gelijk met met wat jij ziet en hierdoor raakt je evenwichtsorgaan in de war. Resultaat? Je wordt duizelig en misselijk, en misschien geef je zelfs wel over. Ouch, daar heb je niet echt zin in! 

Wat kun je er tegen doen?
– Zorg er voor het vertrek voor dat je een lichte maaltijd hebt gegeten. Je wil niet met een volle maag in de auto zitten als je misselijk wordt, maar het is ook niet verstandig om met een lege maag in de auto te stappen.
– Als het kan, ga dan voorin zitten zodat ver weg kan kijken.
– Draai een raampje open, want frisse lucht is belangrijk.
– Ga absoluut niet lezen in de auto! Daar word je alleen maar misselijker van. Muziek luisteren kan wel, dat zorgt ook voor een beetje afleiding.
– Kijk niet naar dingen die dichtbij zijn, maar juist verder weg.  
– Sommige mensen zweren bij trucjes die de wagenziekte zouden verminderen. Het werkt niet bij iedereen, maar het is het proberen waard. Je kunt een pleister achter je oor plakken of gember in de vorm van een capsule innemen.
– Bij de apotheek heb je genoeg middeltjes tegen wagenziekte, informeer daar even welk middel het beste bij jou past. Dit is namelijk afhankelijk van je reisomstandigheden en de duur van de rit. 

Zeeziek
Ga je er een dagje op uit met een boot of ga je op een cruisevakantie? Hartstikke leuk, maar iets minder prettig als je merkt dat je ineens heel misselijk wordt… Je bent zeeziek. Ook dit komt doordat de bewegingen niet overeenkomen met wat je ziet. Bah, daar gaat je fijne dag op het water! 

Wat kun je er tegen doen?
– De tip om zo min mogelijk last te krijgen van zeeziekte? Kijk naar het bewegende water of de golven, zodat je lichaam oppikt dat je daadwerkelijk beweegt. 
– Drink veel water. Als je gehydrateerd bent, dan heb je (als het goed is) minder last van zeeziekte. 
– Stop een propje van een watje in één oor. Als je rechtshandig bent, dan doe je het propje in je linkeroor, als je linkshandig bent, dan doe je het propje in je rechteroor. Dit trucje kan ook worden toegepast tegen wagenziekte.  
– Zorg dat je op het deel van de boot zit of staat weer de bewegingen het minst te voelen zijn. Op een grote boot is dit meestal midden op het dek.  
– Ook tegen zeeziekte zijn medicijnen verkrijgbaar bij de apotheek. Informeer daar welk middeltje het beste bij jou past. 

Blaren
Een middag wandelen of een avond feesten op hoge hakken wordt een stuk minder leuk als je ineens een blaar op voelt komen. Hoe klein en onschuldig een blaar ook lijkt, het kan behoorlijk pijn doen. Een blaar ontstaat door te veel wrijving. Hierdoor ontstaat een blaasje met vocht. Doordat je schoen steeds op de blaar blijft drukken en het vocht niet weg kan, doet het pijn. 

Wat kun je er tegen doen?
– Zorg voor goed passende schoenen. Als je een wandeling gaat maken, zorg er dan ook voor dat die schoenen ingelopen zijn. Lang lopen op nieuwe schoenen is vragen om blaren!
– Plak blarenpleisters op de plekken waar je blaren zou kunnen krijgen. 
– Heb je een grote blaar? Dan kun je 'm doorprikken. Pak een steriele naald, of maak de naald steriel door het even in een vuurtje te houden, en prik door het velletje van de blaar. Het vocht komt er dan meteen uit. Plak er dan wel even een pleister op zodat het niet gaat ontsteken!
– Een kleine blaar kun je het beste afplakken met een (blaren)pleister.

Zonnesteek
De zon schijnt, dan ga je natuurlijk naar buiten om te genieten van het weer en om een kleurtje op te doen! Dit kan helaas ook wel eens verkeerd uitpakken… Als je te lang in de zon zit, dan kun je een zonnesteek oplopen. En dat is geen pretje! Heb je ook wel eens gezien dat je iPhone een melding geeft dat hij te warm is geworden om te kunnen functioneren? Dat gebeurt ook met je lichaam als je een zonnesteek hebt. Je bent oververhit. Dat is wel het laatste wat je wil op vakantie… 

Wat kun je er tegen doen?
– Als je in zon gaat, bescherm je hoofd dan door een hippe hoed of stoere pet. 
– Blijf drinken! Bij een zonnesteek heb je ook vochttekort, dus dat wil je voorkomen. 
– Intensief sporten in de zon verhoogt de kans op een zonnesteek. Ga dus in de vroeg ochtend of in de avond hardlopen in plaats van in de middag. 
– Zorg voor verkoeling door een frisse duik te nemen of gooi desnoods een glas water over jezelf heen. 
– Is het al te laat en ben je getroffen door een zonnesteek, ga dan direct uit de zon en drink genoeg. 

Voedselvergiftiging
Misselijkheid, braken, krampen, koorts, diarree… Dit zijn verschijnselen van een voedselvergiftiging. Dit krijg je als je iets verkeerds hebt gegeten of gedronken, voornamelijk als je op vakantie bent in het buitenland. 

Wat kun je er tegen doen? 
– Let goed op met wat je eet en drinkt. Drink geen water uit de kraan in een ander land, maar koop bronwater. Let ook op met vlees, melk en ongewassen groente. 
– Als het al te laat is, dan is er helaas niet veel dat je kan doen. Zorg in ieder geval dat je genoeg drinkt zodat je niet uitdroogt. Als je na 48 uur nog erg ziek bent, dan is het verstandig om naar de dokter te gaan. 

Spierpijn
Oei, je hebt een beetje te fanatiek gesurft en nu heb je last van spierpijn. Spierpijn ontstaat als je bepaalde spieren intensiever gebruikt dan normaal. 

Wat kun je er tegen doen? 
– Zorg voor een goede warming up om spierpijn te voorkomen
– Is het te laat? Blijf dan bewegen, maar wel met minder intensieve activiteiten. Ga bijvoorbeeld even fietsen of loop een  blokje om. Hierdoor gaat het bloed sneller stromen en herstellen je spieren sneller. 
– Verminder spierpijn door er ijs of een koud flesje water op te leggen. Niet te lang, want dan kan dat deel van de huid onderkoeld raken. 
– Je kunt ook een pijnstiller als ibuprofen tegen de pijn nemen. 

Heimwee
Heimwee hoort zeker bij de lijst met vervelende vakantiekwaaltjes. Je bent even weg van huis en ineens word je overspoeld met verdrietige gevoelens. Je mist thuis en je kunt dan ook niet wachten tot je weer in je eigen, vertrouwde omgeving bent. 

In dit artikel geven we je tips hoe je kunt dealen met heimwee. 


Bron

Van welk vakantiekwaaltje heb jij last? Heb jij nog goede tips?

Pin je inspiratie op Pinbook 

Bron: refinery29, gezondheidsnet, mens-en-gezondheid